Κανείς δεν θα σε θυμάται για τις κρυφές σου σκέψεις

Κυριάκος Θωμαϊδης11 Αυγούστου 2024

Είναι προφανές ότι ο Στέφανος Τσιτσιπάς δεν ακουμπάει κάπου. Ούτε φιλοσοφικά ούτε θρησκευτικά. Το απέδειξε με τη στάση του.

 Η 5η από τις 10 εντολές λέει «τίμα τον πατέρα σου και τη μητέρα σου». Αλλά αν υποθέσουμε ότι ο διάσημος τενίστας δεν θέλει να έχει καμία σχέση με τη θρησκεία, ο Ιεροκλής στα Χρυσά Έπη που αποδίδονται στον Πυθαγόρα, αναφέρει «πρώτα να τιμάς τους γονείς σου». Όπως γράφει στο χθεσινό πρωτοσέλιδό της η «Εστία», η εντολή της τιμής προς τους γονείς είναι οικουμενική.

 Έγραψε ένας χρήστης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης «μεγάλο αθλητή σε κάνουν τα αποτελέσματα, όμως τεράστιο αθλητή σε κάνει το ήθος σου». Άλλος σχολίασε: «Να μην ντρεπόμαστε όταν οι αθλητές μας δεν κερδίζουν μετάλλια, αλλά όταν συμπεριφέρονται σαν τον Τσιτσιπά».

 Στον αντίποδα ο Μίλτος Τεντόγλου. Απλός, ακομπλεξάριστος και αφοπλιστικά ειλικρινής. «Χαίρομαι που κατάφερα να σας ευχαριστήσω», είπε μετά την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου. Όχι ότι είναι πάντα ευχάριστος στους άλλους. Όταν πρόκειται να στηλιτεύσει τα κακώς κείμενα, το κάνει. Είναι ένας άνθρωπος που ακολουθεί το δόγμα του νομπελίστα λογοτέχνη Γκαμπριέλ Γκαρσία Μαρκές: «Κανείς δεν θα σε θυμάται για τις κρυφές σου σκέψεις».

 Η συμπεριφορά του Τεντόγλου έφερε στο μυαλό μας ένα περιστατικό προ τριακονταετίας. Στο Μπορντό της Γαλλίας καταγράφηκε η μεγαλύτερη έκπληξη του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου εκείνης της χρονιάς. Η μικρή Μπορντό του άσημου τότε Ζιντάν κατατρόπωσε την πρωταθλήτρια Ευρώπης Μίλαν με 3-0 και την απέκλεισε

 Γίναμε μάρτυρες της εξοντωτικής κριτικής που υπέστη ο αρχηγός των Μιλανέζων Φράνκο Μπαρέζι από τους Ιταλούς δημοσιογράφους. Μετά τη λήξη του αγώνα οι αρνητικές ερωτήσεις έπεφταν βροχή, η ειρωνεία και η χλεύη ήταν στα χείλη των συμπατριωτών του Μπαρέζι, ο οποίος υπομονετικά απαντούσε σε όλα επί μία ολόκληρη ώρα.

 Θαυμάσαμε την ψυχραιμία του, αλλά όταν είδαμε να τον πλησιάζει με αλαζονικό ύφος και με κακά αγγλικά ένας πιτσιρικάς Μπορντογέζος δημοσιογράφος που απαίτησε συνέντευξη, θεωρήσαμε βέβαιο ότι ο αρχηγός της Μίλαν θα αρνηθεί. Και το χειρότερο; Σκεφτήκαμε ότι μπορεί και να ξεσπάσει μετά τον καταιγισμό των ερωτήσεων που προηγήθηκαν.

 Ως εκ θαύματος ο μεγάλος Μπαρέζι κάθισε προσοχή, προσπαθούσε με ευλάβεια να αντιληφθεί τα κακά αγγλικά του Γάλλου συναδέλφου και απάντησε σε κάθε ερώτηση, ακόμη και στην πιο προκλητική. Όταν έκπληκτοι τον πλησιάσαμε και τον ρωτήσαμε πως το άντεξε όλο αυτό, η απάντηση ήταν αφοπλιστική: «Κύριε, είναι η δουλειά μου», είπε απορημένος.

 Ενας τόσο μεγάλος ποδοσφαιριστής παγκόσμιας κλάσης παρέδιδε μαθήματα σεμνότητας και αξιοπρέπειας. Όπως το κάνει και ο Τεντόγλου. Ευτυχώς ως αντίβαρο στον Τσιτσιπά.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.