Μετά την ανώμαλη προσγείωση και την ήττα στο Αγρίνιο, ο Θόδωρος Καρυπίδης αποφάσισε να απομακρύνει τον Χερμάν Μπούργος και να δώσει τα κλειδιά της τεχνικής ηγεσίας στον Ραούλ Κανέδα.
Γεννημένος τον Ιανουάριο του 1969 σε ένα δήμο στη Γαλικία της Ισπανίας, έδειξε από νωρίς την αγάπη του για το ποδόσφαιρο. Ωστόσο, παρά τις προσπάθειες του, δεν κατάφερε να φτάσει στο επίπεδο που ήθελε και έτσι, αποφάσισε να ακολουθήσει το δρόμο της προπονητικής.
«Ήμασταν όλοι παίκτες και περνούσαμε πολύ χρόνο παίζοντας ποδόσφαιρο. Έχω παίξει ώρες και ώρες αλλά οι ικανότητές μου δεν μου έδιναν αρκετά για να γίνω ποδοσφαιριστής. Νομίζω ότι κανένας από εμάς δεν σκεφτόταν να γίνει προπονητής. Όλοι θέλαμε να είμαστε ο Μέσι ή ο Μαραντόνα. Όταν όμως έχεις επίγνωση των ικανοτήτων σου, προσεγγίζεις το ποδόσφαιρο με τον τρόπο που μπορείς. Οι ικανότητες μου δεν μου επέτρεψαν να πλησιάσω τη θέση του παίκτη, αλλά ως προπονητής μπορούσα να βρίσκομαι δίπλα σε κάτι που αγαπώ», είχε πει ο Κανέδα σε παλαιότερη συνέντευξη του.
Μεγάλωσε δίπλα στον Χουάνμα Λίγιο και συνεργάστηκε με τον Πέπε Γκουαρδιόλα. Παρότι, ο πρώτος αγαπούσε το 4-2-3-1, ο νέος προπονητής του Άρη προτιμά το 4-3-3. Του αρέσει η ομάδα του να έχει την κατοχή και εκνευρίζεται ότι χάνει την μπάλα. Δεν ξεσπά αλλά δουλεύει στην προπόνηση πάνω στα λάθη που εντόπισε. Θέλει οι παίκτες του να είναι προσηλωμένοι στο στόχο και να μπορούν να συνδυαστούν ωφέλιμα.
Είναι χωρίς ομάδα από τον Σεπτέμβριο του 2020, όταν και αναγκάστηκε να διακόψει τη συνεργασία του με την Κορ Φακάν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Το αξιοσημείωτο στην καριέρα του είναι ότι έχει παραμείνει στο πάγκο ομάδας για πάνω από ένα χρόνο μόλις μια φορά, στην Αλ Ιτιχάντ για 369 ημέρες. Όταν προπονητής στην Αλ Νασρ είχε βοηθό του το νυν προπονητή του Ολυμπιακού, Κάρλος Κορμπεράν.
Οι οδηγίες του Λίγιο και η Μέση Ανατολή
Άρχισε την καριέρα του στους πάγκους στο πλευρό του Λίγιο, ο οποίος είναι γνωστός ως μέντορας του Πέπε Γκουαρδιόλα. Υπήρξε το δεξί του χέρι στη Δοράδος δε Σιναλόα του Μεξικού, στη Ρεάλ Σοσιεδάδ και την Αλμερία στην Ισπανία.
Μαθαίνοντας τα μυστικά της προπονητικής, αποφάσισε να κάνει το μεγάλο βήμα και να αναλάβει την τεχνική ηγεσία της Αλ Ιτιχάντ στις αρχές του 2012. Κατάφερε να φτιάξει ένα δυνατό σύνολο που έσπασε ρεκόρ συνεχόμενων αήττητων παιχνιδιών ενώ οδήγησε την ομάδα στα ημιτελικά του Πρωταθλήματος της Ασίας αποκλείοντας, μάλιστα, την Κουανγκτσόου του Μαρσέλο Λίπι.
Η επιτυχημένη συνταγή που ακολούθησε στην Αλ Ιτιχάντ τράβηξε τα βλέμματα ενός άλλου ασιατικού «γίγαντα», της Αλ Νασρ της Σαουδικής Αραβίας το 2014. Ο Κανέδα δέχθηκε την πρόταση αλλά το συμβόλαιο του ακυρώθηκε λόγω μιας σειράς αντιξοοτήτων με την ομάδα. Επέστρεψε στο σύλλογο μετά από δύο χρόνια και τον βοήθησε να πάρει την πρόκριση στον τελικό του King Cup.
Ένα χρόνο μετά, το 2017, ο Πέπε Γκουαρδιόλα τον κάλεσε να τον βοηθήσει ως εξωτερικός αναλυτής. Ο Ισπανός προπονητής εκτίμησε την προσφορά του και μάλιστα, στο βιβλίο του τον χαρακτηρίζει ως «ένα προνομιούχο ποδοσφαιρικό μυαλό» που είχε την ευκαιρία να μάθει πράγματα. «Ένας τεράστιος Γαλικιανός που αγαπά το ποδόσφαιρο περισσότερο από τον εαυτό του και από τον οποίο είχα τη χαρά να μάθω από το ποδοσφαιρικό του μυαλό», γράφει χαρακτηριστικά ο τεχνικός της Σίτι.
Έπειτα, συνέχισε την πορεία του στον Περσικό Κόλπο, όπου για δύο αγωνιστικές περιόδου βρέθηκε στο Κατάρ και στο τιμόνι της Ουμ Σαλάλ. Η τελευταία του προπονητική θητεία ήταν τη σεζόν 2020-2021 όταν και πήγε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για λογαριασμό της Κορ Φακάν. Η συνεργασία των δύο πλευρών δεν είχε ιδιαίτερη επιτυχία καθώς αναγκάστηκε σύντομα να ακυρώσει το συμβόλαιο του λόγω κορωνοϊού.
Ακόμη, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι:
1) Το ποδόσφαιρο για εκείνον είναι μια δικαιολογία για να ζεις με πάθος
2) Άρχισε να παίζει ποδόσφαιρο από λάθος. Η μητέρα του τον έστειλε στο κατηχητικό και εκείνος μπερδεύτηκε και πήγε στο γήπεδο ποδοσφαίρου της πόλης του.
3) Πηγή έμπνευσης για εκείνον είναι οι Γιόχαν Κρόιφ, Αρίγκο Σάκι, Χούλιο Ντίαζ και Φερνάντο Βάσκες
4) Η συνεργασία με τον Χουάνμα Λίγιο ήταν ένα μάθημα ζωής για εκείνον. Ο Ισπανός έγινε ένας από τους πιο σημαντικούς προπονητές σε μεθοδολογικό επίπεδο στην πατρίδα του και έκανε τη διαφορά. Ήταν ο νεότερος προπονητής στην ιστορία του ισπανικού ποδοσφαίρου και ο Κανέδα γνωρίστηκε μαζί του, όταν ήρθε να δώσει μια ομιλία στο Πανεπιστήμιο στη Λανθάδα.
5) Χαράζει το μονοπάτι του βασιζόμενος στη φράση του Λίγιο: «Στο τέλος πάντα καταλήγεις να ξέρεις τι βλέπεις. Αν δεις λίγα, θα ξέρεις λίγα».
6) Η γνωριμία με τον Γκουαρδιόλα έγινε μέσω του Χουάνμα Λίγιο. Ο προπονητής της Μάντσεστερ Σίτι ήθελε να προπονηθεί μαζί του και να μάθει τις μεθόδους του. Αυτή είναι και η διαφορά του από τους άλλους σύμφωνα με τον Κανέδα, καθώς ξέρει πώς και πού να δει για να μάθει.
7) Όταν μιλά για τον Πέπε στάζει μέλι καθώς τον θεωρεί ένας από τους πιο σπουδαίους προπονητές και είναι σίγουρος ότι θα μείνει στην ιστορία του ποδοσφαίρου για τα αποτελέσματα του και κυρίως, γιατί τα πήρε παίζοντας ποδόσφαιρο, κάτι που πολλοί έλεγαν ότι είναι αδύνατο.
8) Αγαπημένος του παίκτης είναι ο Μαραντόνα καθώς, όπως λέει, αυτό που είδε από εκείνον στο Μουντιάλ του ’86 δεν το έχει κάνει κανείς.
9) Θεωρεί ότι ο Αρίγκο Σάκι, ο Γιόχαν Κρόιφ και ο Πέπε Γκουαρδιόλα άλλαξαν το ποδόσφαιρο στη σύγχρονη εποχή. Κάτι που παλαιότερα έκαναν οι Ρίνους Μίχελς και Σέσαρ Λουίς Μενότι.
10) Οι καλύτερες ομάδες που έχει δει είναι η Μίλαν του Σάκι και η Μπαρτσελόνα του Γκουαρδιόλα.
11) Είναι δύσπιστος ως προς τη χρήση του VAR καθώς προτιμά την «παραδοσιακή» εξέλιξη του ποδοσφαίρου αλλά από άποψη δικαιοσύνης, θεωρεί ότι είναι χρήσιμο.
12) Η επιμονή είναι ελάττωμα και προτέρημα του, όπως έχει πει σε συνέντευξη του
13) Έχει γράψει το βιβλίο «La zona en el futbol» («Η ζώνη στο ποδόσφαιρο»), το οποίο περιέχει πρόλογο του διάσημου Αργεντινού παίκτη, Χόρχε Βαλντάνο, του πρώην συναδέλφου του Χουάνμα Λίγιο και του Βίκτορ Φερνάντες. Εκδόθηκε το 1999 από την αθλητική εκδοτική ομάδα Wanceulen.
14) Ο αδερφός του Νταβίντ είναι, επίσης, προπονητής. Η τελευταία του ομάδα ήταν η ΑΕΚ Λάρνακας.