Είναι, η όλη κατάσταση, κάτι παραπάνω από σαφής: ο κορωνοϊός συνεχίζει για 2η χρονιά να ταλαιπωρεί σύσσωμο τον πλανήτη, βάζοντας πάρα πολύ δύσκολα στις κυβερνήσεις- ακόμα και των προηγμένων κρατών, καθώς υπάρχει μια μεγάλη μερίδα του κόσμου που παραμένει ανεμβολίαστη, κάτι που αν δεν ίσχυε θα βοηθούσε τα μέγιστα στον περιορισμό της πανδημίας.
Παρά το γεγονός πως στη χώρα μας αφήσαμε, τυπικά, μόλις πίσω μας το καλοκαίρι, τα νούμερα λόγω της μετάλλαξης Δέλτα έχουν πάρει την ανιούσα και ημερήσια κρούσματα, διασωληνώσεις και, δυστυχώς, θάνατοι, βρίσκονται σε ολοένα και υψηλότερα επίπεδα.
Δεδομένου ότι μπροστά μας έχουμε φθινόπωρο και χειμώνα (προς αποφυγή παρεξηγήσεων: ο καιρός ΔΕΝ επηρεάζει τη μεταδοτικότητα του ιού παρά ελάχιστα, η διαφορά μεταξύ καλοκαιριού και των υπολοίπων εποχών είναι πως είμαστε σε εξωτερικούς χώρους πολύ περισσότερη ώρα, επομένως «πέφτει» ο ρυθμός μετάδοσης) οι εμπειρογνώμονες προειδοποιούν πως η κατάσταση μπορεί να χειροτερέψει αρκετά, πριν έχουμε εκ νέου μια εξισορρόπηση του όλου πράγματος από την άνοιξη και μετά.
Γι’ αυτό, παρά το γεγονός πως η κυβέρνηση ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να έχουμε νέο lockdown, ο επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής & Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, ο Γκίκας Μαγιορκίνης, ήταν σαφής στα μέτρα που ενδέχεται να παρθούν τους επόμενους μήνες, ιδίως στις «κόκκινες» περιοχές.
Αυτά είναι τα εξής:
Απαγόρευση κυκλοφορίας για τις ώρες 01:00-06:00
Κλείσιμο καταστημάτων
Απαγόρευση μουσικής σε μπαρ, κλαμπ και χώρους ψυχαγωγίας εν γένει
Ο λόγος για τον οποίον η Επιτροπή προσανατολίζεται στην εφαρμογή αυτών των μέτρων έχει να κάνει, σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, με το ότι «Αυτή τη στιγμή το επίκεντρο των περισσότερων μεταδόσεων είναι η νυχτερινή διασκέδαση».
Εκεί, δηλαδή, που ως επί το πλείστον συχνάζουν νέοι άνθρωποι, στην συντριπτική τους πλειονότητα ανεμβολίαστοι.