Κάμερες, σύστημα ηλεκτρονικής εισόδου, αυτόματες κυρώσεις για επεισόδια, αποκάλυψη υποκινητών οπαδικής βίας: Αν πετύχει σε αυτά η κυβέρνηση, έχει νόημα η απόφαση για αγώνες χωρίς κόσμο

Δημήτρης Κανελλάκης12 Δεκεμβρίου 2023

Η απόφαση της κυβέρνησης για την διεξαγωγή των αγώνων στο πρωτάθλημα της Super League 1 χωρίς την παρουσία φιλάθλων στις κερκίδες για δύο μήνες, από μόνη της δεν λέει απολύτως τίποτε.

Για τον απλούστατο λόγο ότι πρόκειται για ένα μέτρο το οποίο έχει ληφθεί και στο παρελθόν, χωρίς ασφαλώς να υπάρξει κανένα απολύτως αποτέλεσμα, καθώς όταν έληξε η όποια περίοδος εφαρμογής του συνέχισαν να υπάρχουν τα ίδια φαινόμενα βίας και μάλιστα πιο έντονα.

Υπ' αυτή την έννοια, έχουν ένα δίκιο όσοι ισχυρίζονται πως η κυβέρνηση εξακολουθεί να βαδίζει στην ίδια πεπατημένη και πως ίδια θα είναι η κατάληξη και αυτής της προσπάθειας, αφού θα αποτύχει να πατάξει την οπαδική βία.

Όμως, αν θέλουμε να είμαστε δίκαιοι, πρέπει να δούμε τι λέει η κυβέρνηση ως προς το πού θα στοχεύσει στη διάρκεια αυτών των δύο μηνών και ποιες είναι οι ενέργειες στις οποίες θα προβεί και ποια τα κριτήρια που θέτει για να αποφασίσει την άρση της απαγόρευσης παρουσίας φιλάθλων στις κερκίδες.

Η κυβέρνηση, λοιπόν, βάζει όρους στις ομάδες της Super League. Όρους, βεβαίως, οι οποίοι και στο παρελθόν είχαν μπει, αλλά ποτέ δεν τηρήθηκαν και έχει ενδιαφέρον να δούμε αν αυτή τη φορά τα πράγματα θα είναι διαφορετικά.

Οι ομάδες της Super League υποχρεώνoνται να εγκαταστήσουν και να λειτουργήσουν στα γήπεδά τους κάμερες υψηλής ευκρίνειας στις προδιαγραφές της ΟΥΕΦΑ και να φροντίσουν ώστε να υπάρχει απρόσκοπτη δυνατότητα ελέγχων αυτών των καμερών και αξιοποίησης του υλικού τους από τις αρμόδιες αρχές. Επίσης, υποχρεώνονται -στο σύνολό τους- οι ομάδες της Super League να διαθέτουν σύστημα ηλεκτρονικής εισόδου φιλάθλων με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας.

Εδώ είναι το... στοίχημα. Μπορεί να επιβάλλει τα παραπάνω η κυβέρνηση; Μπορεί, ακόμη κι όταν θα υπάρξει, αν όλα πάνε καλά. η εγκατάσταση των παραπάνω τεχνικών μέσων, να εξασφαλίσει η κυβέρνηση την λειτουργία τους και να μην ξαναζήσουμε... μεγάλες στιγμές του παρελθόντος, όταν ομάδες που διέθεταν τεχνικά μέσα (κάμερες), ισχυριζόταν όταν καλούνταν να δώσουν υλικό στις αρχές ότι, απλά, ήταν χαλασμένες και εκεί τελείωναν όλα;

Μπορεί η κυβέρνηση να επιβάλλει και κάτι ακόμη που προανήγγειλε χθες; Τα διοικητικά μέτρα, δηλαδή, μεταξύ των οποίων αυτόματες κυρώσεις κατά των ομάδων σε περιπτώσεις επεισοδίων, πέραν των όσων προβλέπονται στην αθλητική δικαιοσύνη;

Αν πετύχει την εφαρμογή αυτών των τριών μέτρων και εξασφαλίσει ότι ο πέλεκυς θα είναι βαρύς για όποια ομάδα προσπαθήσει να ξεφύγει, έχει νόημα η απόφαση για αγώνες κεκλεισμένων των θυρών ως τον Φεβρουάριο. Αλλιώς, δεν έχει κανένα απολύτως νόημα.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.