Καλαμαριά: Το ΤΑΙΠΕΔ προχωρά το σχέδιο για τη Μαρίνα Αρετσούς

Metrosport Team13 Ιουνίου 2024

Υπ’ ατμόν βρίσκεται ο δήμος Καλαμαριάς στη Θεσσαλονίκη, καθώς το ΤΑΙΠΕΔ έκανε ένα ακόμα βήμα για την υλοποίηση του σχεδίου αξιοποίησης της Μαρίνας Αρετσούς.

Μόλις προ ημερών παραδόθηκε στον δήμο η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του master plan, το οποίο προβλέπει ανοικοδόμηση σε περίπου 14.000 τετραγωνικά μέτρα. Αυτό σημαίνει ότι μετά τη διαδικασία γνωμοδότησης των αρμόδιων φορέων, ανοίγει ο δρόμος για την υπογραφή Κοινής Υπουργικής Απόφασης από τα υπουργεία Ναυτιλίας και Περιβάλλοντος και Ενέργειας και στη συνέχεια για την προκήρυξη του έργου, το οποίο βρίσκει αντίθετη τη διοίκηση του δήμου Καλαμαριάς και την πλειονότητα των κατοίκων.

Γνωμοδότηση μέχρι 30 Ιουνίου από τον δήμο

Το θέμα τέθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, με τη δήμαρχο Χρύσα Αράπογλου να σημειώνει ότι σε μία πρώτη εκτίμηση η ΜΠΕ δεν διαφέρει με την αρχική Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, η οποία καθόρισε τον γενικό στρατηγικό σχεδιασμό που προσδιορίστηκε με Προεδρικό Διάταγμα τον Φεβρουάριο του 2023, δηλαδή δεν έγιναν δεκτές οι παρατηρήσεις που έκανε το δημοτικό συμβούλιο. «Έχουμε περάσει στο επόμενο στάδιο», είπε χαρακτηριστικά η κ. Αράπογλου τονίζοντας πως ήδη η μελέτη έχει μπει στο «μικροσκόπιο» διοίκησης και υπηρεσιών και γίνεται μία προετοιμασία σε τεχνικό, περιβαλλοντικό και νομικό επίπεδο. Άλλωστε, ο δήμος καλείται να γνωμοδοτήσει επί του σχεδίου μέσα σε ένα ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα, μέχρι τις 30 Ιουνίου.

Η δήμαρχος προανήγγειλε ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για το θέμα, στην οποία να προσκληθούν και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, ώστε να εξεταστεί πώς θα προχωρήσει ο δήμος τη διαδικασία. Μάλιστα, κάλεσε τους επικεφαλής των υπόλοιπων παρατάξεων σε συνάντηση, ώστε να γίνει μία προεργασία και να διαπιστωθούν τα κοινά σημεία και οι αντιρρήσεις επί της μελέτης.

Το προτεινόμενο σχέδιο και η θέση της διοίκησης

Σήμερα η μαρίνα διαθέτει 242 θέσεις ελλιμενισμού για σκάφη μέχρι 30 μέτρα μήκος, ενώ η χερσαία ζώνη της είναι 77.825 τ.μ. Βάσει του master plan, για το σύνολο της χερσαίας ζώνης της Μαρίνας Καλαμαριάς καθορίζεται μέγιστη επιτρεπόμενη δόμηση 14.800 τ.μ. Ο πρώτος τομέας έχει συνολική επιφάνεια 17.142,5 τ.μ. και επιτρέπονται χρήσεις διοίκησης και λειτουργίας της μαρίνας, χερσαίας απόθεσης και συντήρησης σκαφών, τουρισμού και αναψυχής. Η μέγιστη επιτρεπόμενη δόμηση είναι 1.100 τ.μ. και ο συντελεστής κάλυψης είναι 0,20. Στον δεύτερο τομέα, συνολικής επιφάνειας 59.704,5 τ.μ., επιτρέπονται χρήσεις διοίκησης και λειτουργίας της μαρίνας, τουρισμού και αναψυχής, πρασίνου – αναψυχής και κατοικίας προς μίσθωση. Η μέγιστη επιτρεπόμενη δόμηση είναι 13.700 τ.μ. ενώ ο συντελεστής κάλυψης καθορίζεται σε 0,40.

Δεδομένη είναι, σύμφωνα με τη voria, η αντίθεση της δημοτικής αρχής στο προτεινόμενο σχέδιο, που δίνει τη δυνατότητα να οικοδομηθεί μεγάλο τμήμα της έκτασης για χρήσεις που περιλαμβάνουν ξενοδοχείο, κατοικίες, εμπορικά καταστήματα, αλλά και εκθεσιακούς-συνεδριακούς χώρους. Άλλωστε, μία από τις πρώτες κινήσεις μετά την ανάληψη των καθηκόντων της ήταν να καταθέσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας -έστω και εκπρόσθεσμα- αίτηση ακύρωσης του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος. Επιδίωξη του δήμου είναι να αναβαθμιστεί η μαρίνα με την ανάπτυξη των αναγκαίων υποστηρικτικών χερσαίων υποδομών και να παραμείνει ελεύθερη η πρόσβαση, ώστε να απολαμβάνουν έναν ακόμα ελεύθερο δημόσιο χώρο όλοι οι πολίτες.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.