Καλαΐτζής-Τσαχτσιρλής: Ψηλά η γαλανόλευκη στο Παγκόσμιο TaeKwondo κωφών

Χρήστος Νάσκας04 Μαΐου 2024

Κώστας Καλαϊτζής, ένας μαχητής του taekwondo που έχει μια σταθερή...συνήθεια. Να φεύγει από τους αγώνες με κάποιο μετάλλιο στις αποσκευές του.

Αθλητής της σωματείου της Μακεδονικής Ασπίδας και με προπονητή τον Γιώργο Τσαχτσιρλή πανηγύρισαν μια σπουδαία επιτυχία στο Κιργιστάν, στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ταεκβοντό κωφών.

Την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου… Ο Κώστας Καλαϊτζής με συνεχή παρουσία σε αγώνες, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, έχει καταφέρει να πανηγυρίσει πολλές φορές κάνοντας περήφανο όχι μόνο τον προπονητή του, αλλά και την Ελλάδα. Ποιος δεν ήθελε να πανηγυρίζει με τη σημαία της χώρας του σε διάφορα μέρη του πλανήτη όπου αγωνίζεται;

Κώστας Καλαϊτζής και Γιώργος Τσαχτσιρλής μίλησαν στο metrosport.gr για την πρόσφατη επιτυχία του πρώτου στο Κιργιστάν, στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ταεκβοντό κωφών. Και όχι μόνο για αυτή την επιτυχία...

Συνέντευξη στον Χρήστο Νάσκα

Μας εξηγούν πως φτάνει ένας αθλητής σε τόσο σπουδαίες διακρίσεις, ποια προετοιμασία απαιτείται, τις επιτυχίες που έχει στο ενεργητικό του και φυσικά τους στόχους που έχει θέσει μαζί με τον προπονητή του ενόψει των διοργανώσεων που έρχονται.

Στην...κορυφή όλων των διοργανώσεων είναι φυσικά η Ολυμπιάδα του Τόκιο.

Επίσης και οι δυο μιλώντας στο metrosport.gr κάνουν ιδιαίτερη αναφορά τι σημαίνει για αυτούς η ενασχόληση με το ταεκβοντό και τι μπορεί να προσφέρει στον καθένα που θα ασχοληθεί με το συγκεκριμένο άθλημα.



«Απερίγραπτη χαρά και ευγνωμοσύνη για την επιτυχία»


- Τι σημαίνει για εσένα αυτή η επιτυχία στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ταεκβοντό;


Κώστας Καλαϊτζής: «Η συγκεκριμένη επιτυχία στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ταεκβοντό μου έφερε απερίγραπτη χαρά και ευγνωμοσύνη διότι ήταν ένας στόχος που κατάφερα μετά από πολλή προσπάθεια και προετοιμασία για να υλοποιηθεί».


Γιώργος Τσαχτσιρλής: «Για μένα, η επιτυχία στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ταεκβοντό σημαίνει την αναγνώριση των κόπων και την ανταμοιβή του αθλητή για την προετοιμασία του, την αφοσίωση του και την ηθική του».



- Πόσο δύσκολο είναι για έναν αθλητή να φτάσει να διεκδικεί και τελικά να κατακτά μετάλλιο σε μια τόσο μεγάλη διοργάνωση;


Κώστας Καλαϊτζής: «Για να κατακτήσεις τους στόχους σου χρειάζεται φυσικά αφοσίωση, θυσία από τον προσωπικό σου χρόνο, προετοιμασία και τέλος συγκέντρωση και ψυχική ηρεμία».


Γιώργος Τσαχτσιρλής: «Είναι πολύ δύσκολο, καθώς απαιτεί αφοσίωση, σκληρή προπόνηση και αντοχή, τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά.

Ο αθλητής πρέπει να έχει αντοχή, δύναμη, ταχύτητα, ευλυγισία, ακρίβεια στις κινήσεις του, πολύ καλή τεχνική.

Επιπλέον,πρέπει να αντιμετωπίσει την πίεση του ανταγωνισμού και τις απαιτήσεις της διοργάνωσης».



«Τα στάδια που χρειάζεται ένας αθλητής υψηλού επιπέδου»


- Πώς προετοιμάζεται ένας αθλητής για αγώνες υψηλού επιπέδου; Ποια είναι η καθημερινότητά του;


Κώστας: «Η καθημερινότητα ενός αθλητή που θέτει στόχους για αγώνες υψηλού επιπέδου περιλαμβάνει μια ισορροπημένη διατροφή, ένα καλό ωράριο ύπνου και αρκετές ώρες προπόνησης για μια σωστή προετοιμασία».


Γιώργος: «Η προετοιμασία ενός αθλητή για αγώνες υψηλού επιπέδου περιλαμβάνει αρκετά στάδια. Αρχικά, ένας αθλητής πρέπει να έχει ένα σταθερό πρόγραμμα προπόνησης που περιλαμβάνει τεχνική, φυσική και ψυχολογική προπόνηση. Η διατροφή και ο ύπνος είναι εξίσου σημαντικά, καθώς βοηθούν στην ανάκαμψη και στην επίτευξη της κορυφαίας απόδοσης.

Επίσης, η αποθεραπεία μετά από προπόνηση είναι ουσιώδης. Η καθημερινότητα του αθλητή πρέπει να εστιάζει στην ισορροπία μεταξύ προπόνησης, ξεκούρασης, διατροφής και ψυχολογικής ετοιμότητας».




- Τι σε ώθησε να ασχοληθείς με το συγκεκριμένο άθλημα;


Κώστας: «Ξεκίνησα το συγκεκριμένο άθλημα από μικρή ηλικία γιατί ήθελα να μάθω τη σωστή άμυνα και επειδή επηρεάστηκα από ταινίες με πολεμικές τέχνες. Επομένως, θέλησα να δοκιμάσω το ταεκβοντό για να δυναμώσω τον χαρακτήρα μου καθώς και να μάθω να αντιμετωπίζω σωστά οποιοδήποτε πρόβλημα».


Γιώργος: «Η αγάπη μου για το ταεκβοντό και η επιθυμία μου να μοιραστώ τις γνώσεις μου και να ενθαρρύνω άλλους αθλητές να αναπτύξουν το δικό τους δυναμικό με οδηγίες και καθοδήγηση. Η δυνατότητα να βοηθήσω άλλους να επιτύχουν τους στόχους τους στο ταεκβοντό είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα και επιβραβευτική εμπειρία».


Οι ωραιότερες στιγμές και οι διοργανώσεις που έρχονται


- Ποια είναι η ωραιότερη στιγμή που θα θυμάσαι από τη μέχρι τώρα παρουσία σου στους αγώνες;


Κώστας: «Η ωραιότερη στιγμή μέχρι τώρα ήταν όταν πήρα συμμετοχή στους πανευρωπαϊκούς αγώνες που έλαβαν χώρα στην Αρμενία γιατί ήταν η πρώτη μου εμπειρία σε μια τέτοια κατηγορία. Καθώς επίσης και οι τελευταίοι αγώνες στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στο Κιργιστάν».


Γιώργος: «Μια από τις ωραιότερες στιγμές ως προπονητής ήταν όταν ένας από τους αθλητές που εκπαίδευσα κατάφερε να κερδίσει αγώνα πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Η χαρά και η ευτυχία που νιώσαμε και εκείνος και εγώ ήταν αξεπέραστες, και αυτή η στιγμή θα μείνει αξέχαστη για μένα».


- Ποιες διοργανώσεις έχεις μπροστά σου και ποιοι είναι οι στόχοι σου;


Γιώργος: «Το επόμενο διάστημα έχουμε να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση του πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος τον Νοέμβριο στην Ελλάδα, είναι μια σημαντική διοργάνωση. Στη συνέχεια θα αντιμετωπίσουμε την πρόκληση της Ολυμπιάδας του 2025 στο Τόκιο που είναι ένας ακόμη σημαντικός στόχος και σκοπεύω να στηρίξω τον αθλητή μου να επιτύχει την καλύτερη δυνατή προετοιμασία και να κατακτήσει μετάλλιο».


- Θα πρότεινες σε κάποιον να ασχοληθεί με το ταεκβοντό και γιατί;


Κώστας: «Φυσικά και θα πρότεινα σε κάποιον να ασχοληθεί με το ταεκβοντό διότι είναι μια πολεμική τέχνη αυτοάμυνας η οποία δεν βελτιώνει μόνο τη φυσική κατάσταση του αθλητή αλλά την ψυχική και πνευματική του υγεία. Βοηθάει να αποκτήσει κανείς αυτοπεποίθηση, αυτοκυριαρχία και αυτοέλεγχο».



Γιώργος: «Σίγουρα θα πρότεινα σε κάποιον να ασχοληθεί με το ταεκβοντό για πολλούς λόγους. Καταρχάς, είναι ένας αθληματικός τομέας που προωθεί τη φυσική και ψυχολογική ευεξία. Επίσης, το ταεκβοντό ενισχύει την αυτοπεποίθηση, την αυτοσυγκέντρωση και την αντοχή.

Είναι ένας αθληματικός τομέας που μπορεί να διδάξει σημαντικές δεξιότητες για τη ζωή, όπως τον σεβασμό, την πειθαρχία και την αφοσίωση. Επιπλέον, το ταεκβοντό προσφέρει τη δυνατότητα για ανταγωνιστική συμμετοχή σε διάφορα επίπεδα, από τοπικά μέχρι διεθνή πρωταθλήματα, προσφέροντας μια συναρπαστική εμπειρία.

Και το σημαντικότερο απ’ όλα είναι ότι προάγει την υγεία».


Οι επιτυχίες του Κώστα Καλαϊτζή σε Ελλάδα και εξωτερικό


- Ποιες είναι μέχρι τώρα οι επιτυχίες του Κώστα;


Γιώργος: «Ο Κώστας για πολλά χρόνια είναι ενεργός αθλητής. Το πρώτο πανελλήνιο πρωτάθλημα κωφών έγινε στην Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης τον Ιούνιο του 2015. Ο Κώστας κατέκτησε την τρίτη θέση και το χάλκινο μετάλλιο και από εκεί και πέρα έπαιξε σε όλα τα πρωταθλήματα της Ελλάδας, όχι μόνο των κωφών αλλά και ακουόντων.

Έτσι τον Οκτώβριο του 2015 έπαιξε το πρώτο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κωφών στην Αρμενία όπου βγήκε πέμπτος στην κατηγορία του. Τον Ιούνιο του 2016 έπαιξε στο παγκόσμιο πρωτάθλημα Ταεκβοντό κωφών που διεξήχθη στην Τουρκία και κατέκτησε δύο παγκόσμια μετάλλια.

Τρίτος στο αγωνιστικό KYORUGI και τρίτος στο τεχνικό POOMSAE.

Τον Νοέμβριο του 2019 έπαιξε στο δεύτερο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ταεκβοντό κωφών που διεξήχθη στην Αττάλεια της Τουρκίας και εκεί κατέκτησε πάλι την πέμπτη θέση.

Το 2023 ήταν στην επίλεκτη ομάδα της Ένωσης ταεκβοντό Βορείου Ελλάδος και συμμετείχε στην αποστολή για το 13ο Hereya open poomsae τον Ιούνιο του 2023 όπου και κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο.

Τον Οκτώβριο του 2023 βγήκε πρώτος στο πανελλήνιο κωφών και αυτό του έδωσε το εισιτήριο για το παγκόσμιο πρωτάθλημα που διεξήχθη στην πρωτεύουσα του Κιργιστάν, Μπισκέκ και επέστρεψε με την τρίτη παγκόσμια θέση και το χάλκινο μετάλλιο στα ζευγάρια μαζί με την Ειρήνη Μαχαιρίδου.

Στη συνέχεια πήγε στη Βουλγαρία στο 15th HEREYA OPEN 2024 (POOMSAE), με την αποστολή της Ένωση Ταεκβοντό Βορείου Ελλάδος όπου κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία του».



Οι ιδιαίτερες ευχαριστίες του Γιώργου Τσαχτσιρλή


Κλείνοντας τη συζήτησή μας ο Γιώργος Τσαχτσιρλής θέλησε να ευχαριστήσει όλους αυτούς που συμβάλλουν, ο καθένας με τον τρόπο του, στην προσπάθεια που κάνουν τόσο ο ίδιος, όσο και ο αθλητής του Κώστας Καλαϊτζής.

«Θέλω να εκφράσω τις ειλικρινείς μου ευχαριστίες προς την Ελληνική Ομοσπονδία Αθλητισμού Κωφών (ΕΟΑΚ) και τον πρόεδρο της κύριο Ιωσήφ Σταυρακάκη, τον Αθλητικό Σύλλογο Κωφών Βόρειας Ελλάδας (ΑΣΚΒΕ) και τον Πρόεδρο κύριο Ζασπάλη Αντώνιο, τον αρχηγό αποστολής κύριο Σταύρο Ρενιέρη.

Επίσης, τους συνοδούς προπονητές Αντώνη Αρβανιτίδη και Άννα Παπαϊωάννου για την βοήθεια που πρόσφεραν στον αθλητή μου Καλαϊτζή Κωσταντίνο και την προώθηση του ταεκβοντό στην κοινότητα των κωφών. Η προσπάθειά σας είναι πηγή έμπνευσης και αλληλεγγύης για όλους μας. Σας ευχαριστούμε για τον ανεκτίμητη συνεισφορά σας!».

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.