Καλαφάτης: «Λύση ΠΑΟΚ για το Καυτανζόγλειο - Δεδομένη η βούληση για νέο γήπεδο στον Άρη»

Metrosport Team20 Δεκεμβρίου 2022

Ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας-Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, μίλησε για τα θέματα που αφορούν τα νέα γήπεδα για ΠΑΟΚ, Άρη και Ηρακλή, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει καμία καθυστέρηση από πλευράς της κυβέρνησης.

Σε συνέντευξή του σε εφημερίδα της Θεσσαλονίκης, ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας-Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, μίλησε για τις δύο προτάσεις που έκανε στον ΠΑΟΚ για τη χρήση του Καυτανζογλείου και στον Άρη για την αναβάθμιση του Κλεάνθης Βικελίδης, ενώ στάθηκε και στο ζήτημα του νέου γηπέδου που θέλει ο Ηρακλής.

Αναφορικά με το γήπεδο του ΠΑΟΚ και το προεδρικό διάταγμα για το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο, ανέφερε: «εκδόθηκε σε χρόνο ρεκόρ, κάτι που μπορεί να πιστοποιήσει τόσο ο μελετητής, όσο και το ΤΕΕ. Το κράτος τελείωσε τη δουλειά του με το γήπεδο της Τούμπας. Τώρα πρέπει να γίνει το γήπεδο».

Για το ότι έχουν «παγώσει» οι διαπραγματεύσεις για τους όρους χρήσης του Καυτανζογλείου από τον ΠΑΟΚ:

«Δεν ξέρω αν υπήρχαν άλλα θέματα, τοξικότητας, γιατί εδώ δεν υπήρχε συζήτηση. Εγώ ξέρω ότι υπήρχε ένα πρόβλημα και δίνω πολιτική λύση. Από τη στιγμή που ανέλαβα την υπόθεση, εξέτασα όλα τα δεδομένα. Θεώρησα ότι η πρόταση του ΠΑΟΚ είναι η πιο γρήγορη και πιο δίκαιη λύση. Αφού θα αναλάβει το κόστος των απαραίτητων έργων που χρειάζεται να γίνουν, που η ίδια η ΠΑΕ υπολογίζει σε 1,5-1,7 εκατ. ευρώ, το ποσό αυτό να συμψηφιστεί με τα μισθώματα. Για τα επόμενα πέντε χρόνια θα μπορεί η ομάδα να παίζει χωρίς να πληρώνει καθόλου ενοίκιο. Όταν τελικά φύγει ο ΠΑΟΚ θα έχουν μείνουν τα έργα στο εθνικό στάδιο. Αυτή η λύση είναι λύση της κυβέρνησης, την οποία συζήτησα σε πολύ υψηλό επίπεδο, για αυτό έχω εξασφαλίσει και τη χρηματοδότηση» διευκρινίζει.

Για το αν ο ΠΑΟΚ δεν καταβάλλει ενοίκιο και πώς θα καλυφθούν τα τρέχοντα λειτουργικά έξοδα που προκύπτουν από τη χρήση του γηπέδου; «Για τα επόμενα 5 χρόνια, αυξάνουμε τον προϋπολογισμό του Καυτανζογλείου κατά το 1/3, δηλαδή περίπου κατά 250.000 - 300.000 ευρώ ετησίως, για να καλύψει το επιπλέον κόστος σε λειτουργικά έξοδα και μισθοδοσία».

Για το νέο γήπεδο του Άρη...

Ο κ. Καλαφάτης ήταν επικεφαλής της ομάδας εργασίας που είχε συσταθεί για τη διερεύνηση της αρχικής πρότασης που είχαν καταθέσει οι «κιτρινόμαυροι» για το νέο γήπεδο.

«Η εξαγγελία του πρωθυπουργού έγινε σε αυτή τη βάση, ότι κράτος δεν θα βάλει ούτε ευρώ αλλά θα φτιάξει ευεπίφορο έδαφος ώστε ο όποιος επενδυτής να έχει κίνητρο να επενδύσει. Η κυβέρνηση θα αναλάμβανε να διευκολύνει την υλοποίηση της ανταλλαγής και να προβεί σε άλλες χωροταξικές και πολεοδομικές παρεμβάσεις. Αναζητούσαμε τον «οδικό χάρτη» της ανταλλαγής, και κυρίως το πώς θα αποζημιωνόταν η ΔΥΠΑ.

Με τα σημερινά δεδομένα η αποτίμηση του οικοπέδου είναι γύρω στα 16 εκατ. ευρώ, ενώ αν έμπαινε στο σχέδιο πόλης η αξία του θα αυξάνονταν ανάλογα με τους συντελεστές δόμησης, που θα προβλέπει το Προεδρικό Διάταγμα. Σημειωτέον ότι από τα 20 στρ. του γηπέδου στο Χαριλάου το 69% ανήκει στον ΑΣ Άρης, το 25% στο δημόσιο και το 6% στο δήμο Θεσσαλονίκης.

Είχα μία σκέψη: από το 25% της έκτασης του Χαριλάου που ανήκει στο δημόσιο να δοθούν 1-2 στρ. για να κάνει η ΔΥΠΑ κοινωνικές κατοικίες -γιατί δεν μπορεί να δώσει περιουσία χωρίς να αποζημιωθεί, αλλιώς τα μέλη του δ.σ. θα είχαν ποινικά ζητήματα- και τα υπόλοιπα 18 στρ. να γίνουν δημόσιος χώρος και πάρκινγκ. Το πρώτο βήμα για να ξεκινήσουμε ήταν να έχουμε μία έκθεση αποτίμησης του Κλ. Βικελίδης. Την περιμένουμε…» σχολιάζει ο κ. Καλαφάτης.

Η αντιπρόταση για το «Κλ. Βικελίδης»

«Η βούλησή μας να κάνουμε νέο γήπεδο στον Άρη είναι και δεδομένη και αποδεδειγμένη. Στο πλαίσιο των σημερινών δημοσιονομικών συνθηκών και αντοχών η υπεύθυνη και ειλικρινής επιλογή είναι να κρατήσουμε στο τραπέζι τη λύση πάνω στην οποία τόσο πολύ είχαμε εργαστεί.

Γνωρίζοντας το συναισθηματικό δέσιμο του Άρη με το Χαριλάου υπάρχει η βούληση, και από μένα προσωπικά, να στηριχθεί ο Άρης ώστε να διερευνήσει την πιθανή χρήση χρηματοδοτικών εργαλείων που διαθέτει η πολιτεία για την αναβάθμιση του υφιστάμενου γηπέδου. Στο κομμάτι που αναλογεί στην κυβέρνηση εγώ έχω μεριμνήσει ώστε στα επόμενα λίγα χρόνια να γίνουν παρεμβάσεις ουσίας, ύψους μέχρι 5 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων για να γίνουν ουσιαστικές παρεμβάσεις στο Κλ. Βικελίδης. Φανταστείτε την αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής, με την μεγάλη ανάπλαση στο τερματικό σταθμό του Μετρό, για την οποία το κράτος έδωσε 12 εκατ. για απαλλοτριώσεις. Και σε μερικά χρόνια θα μπορούν οι φίλοι του Άρη να έρχονται με το μετρό από παντού».

Το νέο γήπεδο, όμως, θέλει 80 εκατ. ευρώ και το συνολικό πρότζεκτ μπορεί να ήθελε πάνω από 100 εκατ. ευρώ. Χωρίς την ύπαρξη επενδυτή θα πηγαίναμε σε ένα σχέδιο το οποίο ίσως θα συζητούσαμε αενάως, με κίνδυνο να μη γίνει ποτέ. Ψυχανεμίζομαι ότι οι οπαδοί του Άρη θα θέλουν να μείνει η ομάδα στο 'Κλεάνθης Βικελίδης', αν γίνει πιο λειτουργικό και όμορφο. Εξασφαλίσαμε μία πολύ καλή λύση και θα βοηθήσουμε την ομάδα να βρεθούν χρήματα και από άλλες πηγές για τον περιβάλλοντα χώρο. Παράλληλα κρατάμε ‘ζωντανή’ την αρχική πρόταση, εάν βρεθεί επενδυτής».

Πρώιμη η συζήτηση για τον Ηρακλή

Αναφορικά με την επιθυμία του Ηρακλή να αποκτήσει νέο γήπεδο ο κ. Καλαφάτης ανέφερε: «Δεν μπορεί να φτιάξει γήπεδο το κράτος, αλλά αν βρεθεί επενδυτής εμείς θα βοηθήσουμε να γίνει ευεπίφορο το έδαφος για να προχωρήσει η επένδυση. Θα υποστηρίξουμε αυτή την προσπάθεια κυρίως σε ότι έχει να κάνει με τα χωροταξικά. Αυτή τη στιγμή, πέρα από τη διάθεση των ανθρώπων του Ηρακλή, η συζήτηση είναι σε πολύ πρώιμο στάδιο.

Η βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει και τα γήπεδα αποδεικνύεται εμπράκτως και όχι με λόγια. Το ενδιαφέρον μας είναι το ίδιο για ΠΑΟΚ, Άρη και Ηρακλή», όπως αναφέρει.

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα «Μακεδονία»

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook



Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.