Κακοκαιρία Daniel: Ένας χρόνος από την ημέρα που «πνίγηκε» η Θεσσαλία

Παναγιώτα Απέργη05 Σεπτεμβρίου 2024

Ένας χρόνος έχει περάσει από τη φονική κακοκαιρία Daniel, που μετέτρεψε σε απύθμενες μάζες νερού αρκετές περιοχές του Βόλου, της Λάρισας, των Τρικάλων και της Καρδίτσας.

Η άνευ προηγουμένου κακοκαιρία που έπνιξε την περιοχή οδήγησε σε υπερχειλίσεις ποταμών, αλλά και σε πλημμυρικά φαινόμενα, που κατέστρεψαν ολοσχερώς υποδομές, σπίτια και επιχειρήσεις, με τους κατοίκους - ένα χρόνο μετά - να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια να ορθοποδήσουν.

Εκτεταμένες είναι και οι συνέπειες και στην οικονομία της Θεσσαλίας, καθώς αρκετές κτηνοτροφικές μονάδες εξαφανίστηκαν από προσώπου γης, μετά τις πλημμύρες, με αρκετούς επιχειρηματίες της περιοχής μέχρι σήμερα να προσπαθούν να ξαναστήσουν τις επιχειρήσεις τους, ιδιαίτερα σε εκείνες τις περιοχές όπου το οδικό δίκτυο δεν έχει αποκατασταθεί πλήρως.

Το χρονικό της κακοκαιρίας 

Όλα ξεκίνησαν στις 4 Σεπτεμβρίου του 2023 από το Ιόνιο πέλαγος, με επίκεντρο την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, με συνολικά 17 άτομα να οδηγούνται στο θάνατο και αρκετές περιοχές να καταγράφουν ρεκόρ βροχόπτωσης, την ώρα που η στάθμη του Πηνειού άγγιξε τα 9,5 μέτρα μετά την υπερχείλιση. 

Τις επόμενες μέρες και μέχρι τις 7 Σεπτεμβρίου, τα νερά είχαν καταστρέψει τον Βόλο, τον Πήλιο και την Καρδίτσα, με τον χείμαρρο Κραυσίδωνα, που πηγάζει από το Πήλιο, να γκρεμίζει μια γέφυρα και ένα γηροκομείο, παρασέρνοντας οτιδήποτε έβρισκε στο πέρασμά του.

Την ίδια ώρα, ο αυτοκινητόδρομος μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλονίκης έκλεισε, ενώ σχεδόν 1000 άτομα χρειάστηκε να διασωθούν από την ΕΜΑΚ μέσα από κτίρια και γέφυρες που κατέρρευσαν, αλλά και ολόκληρα χωριά σε Τρίκαλα και Καρδίτσα, που καλύφθηκαν από τη λάσπη και το νερό.   
Εκτός από τη Θεσσαλία, άλλες περιοχές που επλήγησαν από την κακοκαιρία στην Ελλάδα ήταν ο Δομοκός, όπου εντοπίστηκε νεκρός και ένας αγνοούμενος κτηνοτρόφος και η Εύβοια, ενώ νεκροί από τη φονική κακοκαιρία καταμετρήθηκαν και στη Λιβύη (11.500), τη Βουλγαρία (5) και την Τουρκία (7).

  • Πώς είναι σήμερα η Λίμνη Κάρλα, έναν χρόνο μετά την καταστροφική επέλαση του «Ντάνιελ», ο μετεωρολόγος, Δημήτρης Παπαϊωάννου, βρίσκεται στο στούντιο για την ανάλυση του θέματος.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.