Καιρός: Τι είναι το φαινόμενο Ridge που φέρνει τον πρώτο καύσωνα στη χώρα

Metrosport Team28 Μαΐου 2024

Το φαινόμενο Ridge ευθύνεται για τις υψηλές θερμοκρασίες που θα υπάρξουν από την επόμενη εβδομάδα στην Αττική. Πιο ζεστή ημέρα η ερχόμενη Τρίτη, λέει ο Γιώργος Τσατραφύλλιας.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν στα parapolitika.gr και ο μετρωρολόγος κ. Τσατραφύλλιας το φαινόμενο Ridge πρόκειται περί περιοχής υψηλών πιέσεων και θερμοκρασιών, κάνοντας λόγο πως πρόκειται στην ουσία για μία κορυφογραμμή, δηλαδή μία επιμήκης περιοχή σχετικά υψηλής πίεσης, που εκτείνεται από το κέντρο μιας περιοχής υψηλής πίεσης.

Οι μετεωρολόγοι αναφέρουν ότι ο αέρας σε μια περιοχή υψηλής πίεσης συμπιέζεται και θερμαίνεται καθώς κατεβαίνει. Αυτή η θέρμανση εμποδίζει τον σχηματισμό σύννεφων, πράγμα που σημαίνει ότι ο ουρανός είναι συνήθως ηλιόλουστος στις περιοχές υψηλής πίεσης, όπως θα είναι δηλαδή στην Αττική την άλλη εβδομάδα.

Το Ridge συνδέεται με μια περιοχή μέγιστης αντικυκλωνικής καμπυλότητας της ροής του ανέμου. Η κορυφογραμμή προέρχεται από το κέντρο ενός αντικυκλώνα και παρεμβάλλεται μεταξύ δύο περιοχών χαμηλής πίεσης και ο τόπος της μέγιστης καμπυλότητας ονομάζεται γραμμή κορυφογραμμής. Πάντως μπορεί να υπάρξουν και φαινόμενα ομίχλης. Ωστόσο το αντίθετο συμβαίνει σε μια περιοχή χαμηλής ατμοσφαιρικής πίεσης.

Οι μετεωρολόγοι μετρούν την ατμοσφαιρική πίεση με ένα βαρόμετρο. Τα βαρόμετρα μετρούν την τρέχουσα ατμοσφαιρική πίεση σε μια συγκεκριμένη τοποθεσία σε «ίντσες υδραργύρου» ή σε «χιλιοστά του βαρελιού» (mb). Μια μέτρηση των 29,92 ιντσών υδραργύρου ισοδυναμεί με 1013,25 χιλιοστοβαρά, μια πιο σύγχρονη μονάδα ή μέτρο της πίεσης.

Σύμφωνα με τον κ. Τσατραφύλλια η πιο «ζεστή» ημέρα της επόμενης εβδομάδας θα είναι η Τρίτη, όπου ο υδράργυρος θα «σπάσει» τα κοντέρ, αγγίζοντας τους 38 βαθμούς Κελσίου.


Ακολουθεί η ανάρτηση του Γιώργου Τσατραφύλλια:

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube



Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.