Καιρός: Οι υψηλότερες θερμοκρασίες σε όλη την Ευρώπη

Metrosport Team14 Ιουλίου 2023

Παιδιά που δεν παίζουν μπάλα, ηλικιωμένοι που δεν πάνε στο καφενείο, λαϊκές αγορές χωρίς κόσμο και δρόμοι με ελάχιστη κίνηση. Ο «Κλέων» έδειξε τα δόντια του χθες, Πέμπτη, ακινητοποιώντας μικρούς και μεγάλους, καθώς κανείς δεν είχε τις αντοχές και την όρεξη για εξωτερικές δραστηριότητες και μετακινήσεις.

«Περπατάω λίγα μέτρα, για να διασχίσω μικρές αποστάσεις από τον ένα κλιματιζόμενο χώρο στον άλλο», λέει στην «Κ» 46χρονη γυναίκα, που έσπευσε να παραλάβει νωρίτερα από το προγραμματισμένο τα παιδιά της από το καλοκαιρινό camp στο οποίο τα στέλνει.

Πηγαίνοντας εκεί διαπίστωσε ότι όλα τα παιδιά ήταν συγκεντρωμένα σε εσωτερικούς ή σκιερούς χώρους, περιμένοντας τους γονείς τους. «Δεν είχαν κουράγιο ούτε για μπάσκετ ούτε για ποδόσφαιρο, για τίποτα», λέει χαρακτηριστικά. «Το μόνο παιχνίδι που παίζεται μετά μανίας μεταξύ των παιδιών αυτές τις μέρες είναι το μπουγέλο».

Η 39χρονη Π.Σ. αποφάσισε χθες να βγει από το σπίτι της, μόνο και μόνο για να αγοράσει κάτι που θα μπορούσε να εξασφαλίσει ότι ο υπέργηρος γάτος της θα μείνει δροσερός κατά τον 4ήμερο καύσωνα. «Τον βλέπω να υποφέρει», περιγράφει. «Προμηθεύτηκα εντέλει ένα στρώμα, όπως το θαλάσσης, το οποίο αφού μείνει για κάποιες ώρες στην κατάψυξη, χρησιμοποιείται ως κρεβάτι για τα γατιά». Τι σκέφτονται όμως…

Αλλοι ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς άφησαν ανοιχτά τα κλιματιστικά, αν και απουσίαζαν από το σπίτι, μόνο και μόνο για να εξασφαλίσουν ανεκτή θερμοκρασία για τα ζώα τους.

Διακοπές ρεύματος

Πολλοί ήταν εκείνοι που χθες, ακολουθώντας τις σχετικές οδηγίες, έκαναν τηλεργασία. «Θυμηθήκαμε τα παλιά», λέει χαριτολογώντας ο 40χρονος Θάνος, που μένει στον Κορυδαλλό. «Ολα πήγαιναν καλά, δεδομένου ότι έχω πλέον όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό, μέχρι που ξαφνικά έπεσε το ρεύμα». Ο Θάνος ευγνωμονεί τον εαυτό του που είχε προλάβει να σώσει όσα είχε ήδη γράψει, καθώς το paper που ετοιμάζει πρέπει να παραδοθεί την επόμενη εβδομάδα.

Περιορισμένη η κίνηση χθες, ειδικά τις μεσημβρινές ώρες, στη χώρα μας, όπου αρκετοί επέλεξαν τη λύση της τηλεργασίας – Η φροντίδα των ιδιοκτητών κατοικιδίων για τα ζωάκια τους.

«Ευτυχώς, η διακοπή δεν κράτησε πολύ, λιγότερο από ώρα, όμως ανησυχώ τι μπορεί να γίνει την Παρασκευή», τονίζει.

Χθες, διακοπές ρεύματος σημειώθηκαν και σε Παγκράτι, Ζωγράφου και Ιλίσια. Στο μεταξύ, για τους φοιτητές που διαμένουν στη Φοιτητική Εστία του Πανεπιστημίου Αθηνών, η καθημερινότητα είναι μαρτυρική, ήδη πριν από την έλευση του «Κλέωνα», καθώς στο κτίριο δεν λειτουργεί κλιματισμός – ένα πρόβλημα για το οποίο διαμαρτύρονται εδώ και χρόνια.

Στην Κόρινθο

Στους δρόμους της Κορίνθου δεν κυκλοφορούσε ψυχή το μεσημέρι της Πέμπτης. Οι μόνοι ήχοι που ακούγονταν ήταν των ανεμιστήρων και των τηλεοράσεων.

«Μετά τις 7 το απόγευμα θα αρχίσουν να συρρέουν οι κάτοικοι στις κοντινές παραλίες – τα Καλάμια και την Ποσειδωνία», λέει στην «Κ» η 45χρονη Ολγα, «θα κάτσουν μέχρι αργά τη νύχτα».

Μερικά χιλιόμετρα πιο νότια οι δεκάδες σερβιτόροι στην παραλία της Καλαμάτας περνούν το δικό τους ζόρι. «Παρά τον καύσωνα, δουλεύω σήμερα 10 το πρωί με 8 το βράδυ», αναφέρει 19χρονος φοιτητής, που εργάζεται σεζόν, «οι παραγγελίες δεν σταματούν, καθώς έχουμε και πολλούς τουρίστες».

Κίνδυνος πυρκαγιάς

Την «πρωτιά» στην Αττική την κατέκτησε χθες η Νέα Φιλαδέλφεια με 40 βαθμούς, ενώ πανελλαδικά η «πρωτιά» ανήκει στη Λάρισα που έπιασε 42 βαθμούς Κελσίου. Σύμφωνα με τον Δημήτρη Ζιακόπουλο, σήμερα Παρασκευή 14 Ιουλίου οι μέγιστες θερμοκρασίες θα κυμαίνονται από 41 έως 44 βαθμούς, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες – βορειοδυτικές κατευθύνσεις με εντάσεις έως και 5-6 μποφόρ. Ως εκ τούτου, αυξημένος είναι ο κίνδυνος πυρκαγιάς.

Καταγράφηκε θερμοκρασία εδάφους 60° C

Κύμα καύσωνα πλήττει τις χώρες της Ευρώπης, με τις θερμοκρασίες σε πολλές από αυτές να πλησιάζουν σημεία ρεκόρ. Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, αλλά οι πολιτικοί περί άλλα τυρβάζουν και στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής τέθηκε μόνο ακροθιγώς, όπως επισημαίνει σε ανάλυσή της η ιστοσελίδα Politico.

Εδώ και μήνες οι ειδικοί προβληματίζονται, προβλέποντας ότι έρχεται μια ασυνήθιστη αύξηση στη θερμοκρασία του ωκεανού, αλλά και της ξηράς. Και δεν έπεσαν έξω. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό, η εβδομάδα 3-7 Ιουλίου υπήρξε η θερμότερη στην Ιστορία του πλανήτη, ενώ ο Ιούνιος υπήρξε ο θερμότερος που έχει καταγραφεί ποτέ. Παράλληλα, ο Ειρηνικός Ωκεανός θερμαίνεται εξαιτίας ενός ισχυρού Ελ Νίνιο που έρχεται ύστερα από τρία χρόνια παρουσίας της Λα Νίνια (του φαινομένου κατά το οποίο η θερμοκρασία των νερών του Ειρηνικού μειώνεται), γεγονός που προβλέπεται να ενισχύσει την αύξηση της θερμοκρασίας. «Ολα αυτά αποτελούν καλή απόδειξη ότι βρισκόμαστε πλέον σε αχαρτογράφητα ύδατα», δήλωσε ο Κάρλο Μπουοντέμπο, διευθυντής της υπηρεσίας καταγραφής της κλιματικής αλλαγής Copernicus. «Εγώ θέλω απλώς να ζητήσω από τους πολιτικούς να κοιτάξουν τα γεγονότα, να κοιτάξουν τα δεδομένα που έχουμε και να αντιδράσουν σε αυτά», πρόσθεσε σε ήπιο τόνο.

Στην Ιταλία οι ειδικοί προειδοποιούν ότι ο υδράργυρος είναι πιθανό να ξεπεράσει την ερχόμενη εβδομάδα τους 48,8 βαθμούς Κελσίου, που είναι η υψηλότερη καταγεγραμμένη θερμοκρασία στην Ευρώπη, ενώ δέκα πόλεις της χώρας έχουν εκπέμψει «κόκκινο κωδικό» με συστάσεις για αποφυγή μετακινήσεων. Μέσα στην εβδομάδα, πόλεις της Ισπανίας, της Γαλλίας και της Κροατίας κατέγραψαν θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών, ενώ βίντεο από τη θερμική κάμερα του Copernicus αποκάλυψε πως στην περιοχή της Εξτρεμαδούρα η θερμοκρασία του εδάφους έφτασε την Τρίτη τους 60 βαθμούς Κελσίου.

Οι αρνητικές επιπτώσεις που μπορούν να έχουν αυτές οι θερμοκρασίες στην ανθρώπινη υγεία είναι πλέον ορατές. Ερευνα που δημοσιεύθηκε την προηγούμενη εβδομάδα δείχνει πως το περασμένο καλοκαίρι περισσότεροι από 60.000 Ευρωπαίοι πέθαναν εξαιτίας της ζέστης. Την Τρίτη ένας 44χρονος εργάτης στη Βόρεια Ιταλία κατέρρευσε από τη ζέστη την ώρα που έβαφε μια διάβαση πεζών και λίγο αργότερα πέθανε στο νοσοκομείο, ενώ τουλάχιστον τρεις τουρίστες λιποθύμησαν μέσα στην εβδομάδα έξω από τα αξιοθέατα της Ρώμης.

Επιπλέον, μπορούν να έχουν καταστροφικές συνέπειες για τα οικοσυστήματα, επηρεάζοντας ακόμη και τη διατροφική ασφάλεια. Σε πολλές περιοχές του ισπανικού νότου παρατηρούνται εδώ και μήνες εκτεταμένες ξηρασίες, που έχουν οδηγήσει σε λειψυδρία. Πολλοί αγρότες δηλώνουν πως είδαν τις σοδειές τους να μειώνονται έως και στο μισό, ενώ τον Ιούνιο ορισμένες κοινότητες αναγκάστηκαν να κάνουν χρήση εφεδρικών δεξαμενών για την άρδευση της παραγωγής τους.

Πού χτύπησε ο κόκκινος υδράργυρος
Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook


Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.