Καιρός: Καταιγίδες και 8 βαθμούς κάτω το Σαββατοκύριακο

Metrosport Team13 Σεπτεμβρίου 2024

Η κακοκαιρία Boris, όπως ονομάστηκε, έρχεται από την Ιταλία και φέρνει κάποια περιορισμένα φαινόμενα και στη χώρα μας, κυρίως σήμερα, Παρασκευή στα βόρεια και δυτικά. Οι καταιγίδες που θα εκδηλωθούν θα είναι περιορισμένες, με τη νότια Ελλάδα να έχει ήλιο και θερμοκρασίες κοντά στους 30 βαθμούς.

Ωστόσο, τόσο σήμερα όσο και το Σαββατοκύριακο, τα απόνερα του Boris θα δημιουργήσουν ένα δύσκολο σκηνικό, με ισχυρούς ανέμους, που μπορεί να προκαλέσουν την εκδήλωση πυρκαγιών. Παράλληλα, από το Σάββατο θα υπάρξει αισθητή πτώση της θερμοκρασίας, της τάξεως των 6 με 8 βαθμών Κελσίου.

Βέβαια, ανάμεσα στους μετεωρολόγους υπάρχει και πάλι διχογνωμία σχετικά με το αν το κύμα των βροχοπτώσεων είναι κακοκαιρία ή όχι, ωστόσο, όπως και να έχει στα βόρεια και δυτικά σήμερα θα ξεσπάσουν καταιγίδες, που μπορεί να προκαλέσουν τοπικά πλημμυρικά φαινόμενα.

Η πρόγνωση σήμερα από την ΕΜΥ

Στα δυτικά και βόρεια προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και κυρίως στα βορειοδυτικά σποραδικές καταιγίδες οι οποίες στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη δυτική Μακεδονία είναι πιθανό να είναι κατά τόπους ισχυρές. Το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Στις υπόλοιπες περιοχές προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός με κατά τόπους πρόσκαιρα αυξημένες νεφώσεις. Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη.

Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ και βαθμιαία στα δυτικά και τα νότια τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα δυτικά και βόρεια. Θα φτάσει τους 27 με 30 βαθμούς και στα ανατολικά ηπειρωτικά τους 31 με 32 βαθμούς Κελσίου.

Τσατραφύλλιας: Προσοχή! Πού θα έχει σήμερα καταιγίδες

Ο μετεωρολόγος κ. Γιώργος Τσατραφύλλιας, με ανάρτησή του στο Facebook αναλύει τα δεδομένα για την ιταλική κακοκαιρία «Boris»:

Παρασκευή 13-9-2024 (από προμεσημβρινές ώρες ) : Ισχυρές καταιγίδες που δυνητικά μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα σε Κέρκυρα, Παξοί-Αντιπαξοι, Θεσπρωτία, Πρέβεζα, Άρτα , Ιωάννινα, Κιλκίς ,Σέρρες.

Παρασκευή -Σάββατο : Πολλοί ισχυροί δυτικοί -νοτιοδυτικοί άνεμοι (7-8 bf ) που θα προκαλέσουν αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιάς.

Σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας 6-8 βαθμούς. (κυρίως Σάββατο-Κυριακή)

Κολυδάς: Δεν είναι κακοκαιρία

Σύμφωνα με την ανάρτηση του κ. Κολυδά

«η κακοκαιρία Boris της Κεντρικής Μεσογείου οφείλεται σε ένα χαμηλό που γεννιέται στον Κόλπο της Γένοβας και κινείται ανατολικά , επηρεάζοντας την Ιταλία και τα Βορειοδυτικά Βαλκάνια με ισχυρές καταιγίδες, costal events και ενισχυμένους ανέμους (σε επίπεδα πορτοκαλί συναγερμού)

Το σύστημα αυτό δεν μπορεί να προκαλέσει επικίνδυνα φαινόμενα στη χώρα μας, ωστόσο χρειάζεται μια σχετική εγρήγορση στα βορειοδυτικά όπου υπάρχει πιθανότητα τα φαινόμενα να είναι ισχυρά . Η ΕΜΥ παρακολουθεί την εξέλιξη . Σε γενικές γραμμές θα επηρεαστούν κυρίως τα δυτικά βόρεια με αρκετές βροχές και καταιγίδες. Δεν θα λέγαμε πάντως την έκφραση " 'έρχεται νέα κακοκαιρία".

Προσοχή χρειάζεται στην περιοχή μας λόγω των ενισχυμένων δυτικών ανέμων κυρίως στα νότια , που αυξάνουν την επικινδυνότητα εκδήλωσης πυρκαγιών. (ουσιαστικά εκεί που δεν έχει βρέξει)

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.