Ιβάν Γιοβάνοβιτς: Η γροθιά της σεμνότητας και η γροθιά της ορμής

Μάνος Χατζάκης14 Οκτωβρίου 2024

Η Εθνική Ελλάδα κάνει τα ό,τι περνά από το χέρι της, προκειμένου να φτάσει στο Μουντιάλ και μέχρι στιγμής -με το 4 στα 4- δείχνει ότι μπορεί να πετύχει τον στόχο της. Άλλες δύο νίκες με Αγγλία και Ιρλανδία υπό τη σκιά του θανάτου του Τζορτζ Μπάλντοκ και τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς να κερδίζει τους Έλληνες φιλάθλους.

Ο Σερβο-Έλληνας τεχνικός τυγχάνει, προς το παρόν, καθολικής αποδοχής από την πλευρά των Ελλήνων φιλάθλων, οι οποίοι βλέπουν στο πρόσωπό του έναν άνθρωπο ο οποίος εμπνέει τους ποδοσφαιριστές τους, εμπνέει και το κοινό. Πέρα από τις αγωνιστικές αρετές που «βγάζει» από κάθε παίκτη του, ο Γιοβάνοβιτς εξελίσσεται σε σεβάσμια μορφή του ελληνικού ποδοσφαίρου και -μακάρι- να μείνει εκεί και να μην αποδομηθεί ό,τι κι αν συμβεί σε μελλοντικό χρόνο.

Είναι ο μοναδικός προπονητής της Εθνικής, ο οποίος στη νεότερη ιστορία, δέχεται τέτοια αποθέωση και... υπόκλιση, έπειτα από τον Ότο Ρεχάγκελ, επί ημερών του οποίου η Εθνική ομάδα πέτυχε την μεγαλύτερη επιτυχία στην ιστορία της στο Euro της Πορτογαλίας το 2004.

Αυτή η αποδοχή την οποία απολαμβάνει ο -πάντα σεμνός και ταπεινός- Ιβάν Γιοβάνοβιτς φαίνεται και μέσα από τα σχόλια χρηστών του «X».

Ο Γιοβάνοβιτς είναι, ίσως, η μετενσάρκωση και η επιτομή της ηρεμίας που μέσα της κρύβει τέτοια ορμή για επιτυχίες και για μία διαφορετική (ποδοσφαιρική) Ελλάδα. Δύο κόντρα ρόλοι στο ίδιο πρόσωπο.

Σε παράλληλους δρόμους παραμένει η άλυτη απορία τι συνέβη και, πριν από λίγους μήνες, ο Γιοβάνοβιτς αποχώρησε -με άκομψο τρόπο- από τον Παναθηναϊκό.

Ας πάρουμε μια ιδέα με τα πιο χαρακτηριστικά ποστ στο «X»:

Ίσως και ο ίδιος ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς να μην έχει (προλάβει να) συνειδητοποιήσει τι έχει καταφέρει, έως τώρα. Δεν είναι ότι πέτυχε κάτι πρωτόγνωρο ή μοναδικό και χωρίς προηγούμενο.

Είναι ότι η αύρα του και η μειλίχια προσωπικότητά του κοντράρουν το -διαχρονικό ανθυγιεινό και τοξικό- περιβάλλον του ελληνικού ποδοσφαίρου, που, τα τελευταία χρόνια, δεν άφησε ανεπηρέαστη και την εθνική ομάδα.

Ο Γιοβάνοβιτς δεν έχει λόγο να σκεφτεί τι πετυχαίνει (και όχι τι έχει πετύχει), αλλά θα είναι ωραίο, και για εκείνον, μελλοντικά να απολαύσει ό,τι δημιούργησε και μαζί του όλη η φίλαθλη Ελλάδα.

 

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.