Στραμμένα στη Μέση Ανατολή είναι το τελευταίο 24ωρο τα βλέμματα της Δύσης, μετά την επίθεση που εξαπέλυσε το βράδυ του Σαββάτου (13/4) το Ιράν με drones και πυραύλους κατά του Ισραήλ.
Όπως αναφέρουν οι αναλυτές το ενδεχόμενο ισραηλινής απάντησης μετά την ιρανική επίθεση είναι ανοικτό και μάλιστα τριπλό, περιλαμβάνοντας τρία διαφορετικά σενάρια και, μάλιστα, διαφορετικής κλίμακας.
Το πρώτο σενάριο, το οποίο που προσπαθεί να προωθήσει η διεθνής κοινότητα, είναι το Ισραήλ να αρκεστεί στην επιτυχία της αναχαίτισης του μεγαλύτερου μέρος των βλημάτων της επίθεσης, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπαίντεν, στη συνομιλία με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό να κάνει λόγο για νίκη του Τελ Αβίβ.
«Του είπα ότι το Ισραήλ επέδειξε μια αξιοσημείωτη ικανότητα να αμύνεται και να νικά ακόμη και πρωτοφανείς επιθέσεις - στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα στους εχθρούς του ότι δεν μπορούν να απειλήσουν αποτελεσματικά την ασφάλεια του Ισραήλ», σημειώνει η ανακοίνωση του λευκού Οίκου για τη συνομιλία Μπαίντεν-Νετανιάχου.
Παράλληλα, το δεύτερο σενάριο ξεκινάει το πρώτο, με το Ισραήλ να απαντάει στρατιωτικά στο Ιράν με πιο πιθανούς στόχους τις ιρανικές βάσεις που εκτόξευσαν τα εκατοντάδες drones και τους πυραύλους.
Το τρίτο σενάριο, ωστόσο, είναι το πιο «επιθετικό», καθώς θέλει το Ισραήλ να προχωράει παραπέρα και από τις βάσεις εκτόξευσης drones με στόχο να πλήξει μεγάλες ιρανικές στρατιωτικές βάσεις και κέντρα εκπαίδευσης του Σώματος των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν σε όλη τη χώρα.
Βέβαια, σε περίπτωση που επιλεγεί κάποιο από τα δύο τελευταία σενάρια, το Ισραήλ θα πρέπει να είναι σε ετοιμότητα για άμεσα αντίποινα από το Ιράν, δεδομένου ότι ο πρόεδρος του Ιράν, Εμπραχίμ Ραϊσί, προειδοποίησε ότι η αντίδραση της χώρας του θα είναι «πιο ισχυρή» σε περίπτωση που υπάρξει «απρόσεκτη συμπεριφορά"»από το Ισραήλ.