Ισπανία - Αγγλία: Τα «μυστικά» που πρέπει να γνωρίζετε για τον τελικό του Euro 2024

Metrosport Team14 Ιουλίου 2024

Ισπανία και Αγγλία θα διεκδικήσουν το τρόπαιο στον τελικό του Euro 2024, που διεξάγεται στα γήπεδα της Γερμανίας. Οι Ισπανοί έπαιξαν, κατά γενική ομολογία, το καλύτερο ποδόσφαιρο στη διοργάνωση και είναι το φαβορί αλλά το έργο τους δεν θα είναι εύκολο καθώς απέναντι τους θα βρουν την Αγγλία που διψά για το τρόπαιο και πήρε το εισιτήριο για τον τελικό πατώντας γκάζι στα νοκ άουτ.

Ο τελικός αυτού του Euro είναι το ένα ακόμη σημείο μιας αντιπαλότητας που γεννήθηκε με μια ιστορική ήττα για τους Άγγλους. Τον Μάιο του 1929 η Ισπανία είχε κερδίσε την Αγγλία με 4-3 και έγινε η πρώτη εθνική ομάδα που νίκησε τους Άγγλους εκτός Βρετανικών Νησιών. Η εκδίκηση ήρθε δύο χρόνια αργότερα όταν στο γήπεδο της Άρσεναλ είχαν επικρατήσει με 7-1.

Θα είναι η 28η αναμέτρηση μεταξύ των δύο εθνικών ομάδων στην κατηγορία των ανδρών. Από εκείνο το μακρινό 1929 μέχρι και τη διπλή αναμέτρηση στην πρώτη σεζόν του Nations League το 2018. Εκείνη την φορά η Ισπανία κέρδισε στο Γουέμπλεϊ με 1-2 με γκολ των Σαούλ και Ροντρίγκο Μορένο αλλά έχασε και παραχώρησε την πρώτη θέση στο Βιγιαμαρίν με 2-3 χάρη στα ισπανικά γκολ από τον Αλκαθέρ και τον Ράμος.

Τέταρτος αντίπαλος με τρόπαιο

Ο αγώνας απέναντι στην Αγγλία θα είναι ο τέταρτος για την Ισπανία απέναντι σε παγκόσμια πρωταθλήτρια σε αυτό το Euro. Στη φάση των ομίλων νίκησε την τετράκις παγκόσμια πρωταθλήτρια Ιταλία με 1-0, στα προημιτελικά νίκησε την Γερμανία, με τέσσερις τίτλους στο παλμαρέ της, με 2-1 στην παράταση, και στους ημιτελικούς έβαλε τέλος στην πορεία της Γαλλίας, πρωταθλήτριας το 1998 και το 2018, με 2-1. Στον τελικό θα κοντραριστεί με τους Άγγλους, η οποίοι κατέκτησαν το τρόπαιο το μακρινό 1966.

Τρίτη συνάντηση για Φόντεν και Φέραν Τόρες

Ο Φεράν Τόρες γεννήθηκε στο Φόγιος της Βαλένθιας τον Φεβρουάριου του 2000 και λίγους μήνες αργότερα ο Φιλ Φόντεν ήρθε στη ζωή στο Στοκπορτ της Βρετανίας. Οι δυο ποδοσφαιριστές έχουν βρεθεί αντίπαλοι άλλες δυο φορές με τα μικρότερα τμήματα των αντιπροσωπευτικών τους συγκροτημάτων. Ο πρώτος τελικός ήταν στο Euro K17 της Κροατίας όταν η Ισπανία κέρδισε στα πέναλτι και ο δεύτερος στο παγκόσμιο της Ινδίας όταν οι Άγγλοι αναδείχθηκαν πρωταθλητές κόσμου. Οι δρόμοι τους συναντήθηκαν ξανά όταν η Μάντσεστερ Σίτι αποφάσισε να αποκτήσει τον Φεραν και είχε ήδη στις τάξεις της τον Φόντεν. Οι δυο τους διατηρούν φιλικές σχέσεις από εκείνη την περίοδο , μάλιστα, ο Ισπανός χρωστά στον Άγγλο τη βελτίωση των αγγλικών του και ο Φόντεν τις βόλτες που απόλαυσε με οδηγό τον Φέραν καθώς δεν είχε ακόμη δίπλωμα οδήγησης.

Πίκφορντ: Η αλλαγή επωνύμου και οι μακρινές πάσες

Το αρχικό του όνομα ήταν Pigford που σημαίνει χοιροστάσιο αλλά ο πατέρας του φρόντισε να το αλλάξει ώστε ο γιος του να μην γίνει αντικείμενο χλευασμού στο σχολείο. Του αρέσει η πίεση. Εκτός αγωνιστικών χώρων κρατά χαμηλούς τόνους αλλά όταν βγαίνει στο γήπεδο, μεταμορφώνεται. Στην εθνική ομάδα μετράει 31 απαραβίαστες εστίες και 49 γκολ κατά σε 67 αγώνες. Ο τερματοφύλακας στην Αγγλία έχει περισσότερη πίεση από κάθε άλλο παίκτη. Η προτεραιότητα είναι να κρατήσει ανέπαφη την εστία και παράλληλα, προσπαθεί να προωθήσει περισσότερο το παιχνίδι της ομάδας του με μακρινές πάσες. Η ικανότητά του να κάνει μεταβιβάσεις 70 μέτρων με ευκολία, τον έχει καταστήσει τον τερματοφύλακα με τις περισσότερες μακρινές πάσες (6.922) στην ιστορία της Premier League.

Λέει αντίο ο Νάβας

Μετά τον τελικό, ο Χεσούς Νάβας θα αποχωρήσει από την εθνική ομάδα της Ισπανίας. Στα 38 του χρόνια και με 56 διεθνείς συμμετοχές, ο παίκτης της Σεβίλλης θέλει να αποχαιρετήσει με τον καλύτερο τρόπο σηκώνοντας ένα τρόπαιο ακόμη και να το προσθέσει σε εκείνο του 2012. Ο αμυντικός ζει με πόνους στο ισχίο για χρόνια, κάτι που μερικές φορές τον περιορίζει στον αγωνιστικό χώρο και αποφάσισε να κρεμάσει τα παπούτσια του με τη φανέλα της Ισπανίας. «Παίζω με το ισχίο τραυματισμένο για αρκετά χρόνια. Υπάρχουν στιγμές που μπλοκάρει και γίνεται πιο δύσκολο. Στο ημίχρονο εναντίον της Γαλλίας ήταν πολύ επώδυνο, αλλά ήθελα να συνεχίσω και να βοηθήσω την ομάδα», παραδέχθηκε ο Χεσούς Νάβας σε μια συνέντευξη για την RFEF.

Ο βασιλιάς Φελίπε ΣΤ' στο Ολυμπιακό Στάδιο του Βερολίνου

Ανάμεσα στους Ισπανούς φιλάθλους που θα έρθουν, με πρόσκληση στην περίπτωσή του, ξεχωρίζει ο βασιλιάς Φελίπε ΣΤ', ο οποίος υποσχέθηκε να βρεθεί στην εξέδρα αν η Ισπανία έφτανε στον τελικό. Θα τηρήσει την υπόσχεση του και θα είναι στο Βερολίνο υποστηρίζοντας την εθνική ομάδα και μαζί του θα είναι πιθανότατα και ο Πέδρο Σάντσεθ, ο πρόεδρος της κυβέρνησης.

1000 ευρώ το πιο ακριβό εισιτήριο

Ο τελικός του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος είναι ένα πολυτελές γεγονός στον κόσμο του ποδοσφαίρου, όπως επιβεβαιώνουν τα 1.000 ευρώ για το πιο ακριβό εισιτήριο, στα οποία προστίθενται τα 600 και 300 για τις άλλες δύο κατηγορίες που κυκλοφόρησαν τις τελευταίες ημέρες. Τα εισιτήρια που ονομάζονταν 'Fan First' κόστισαν κάποτε 95 ευρώ. Οι τιμές των εισιτηρίων στην αγορά δευτερογενών πωλήσεων έχουν εκτοξευτεί λόγω της ζήτησης.

Η ασφάλεια είναι προτεραιότητα

Το Βερολίνο θα είναι καλά προστατευμένο για τον τελικό της Κυριακής. Οι θεατές που θα παρακολουθήσουν τον τελευταίο αγώνα του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος θα πρέπει να περάσουν από τρεις ελέγχους. Τρία ελικόπτερα θα περιπολούν πάνω από το στάδιο, περισσότεροι από 2.000 αστυνομικοί θα βρίσκονται σε όλη την πόλη ενώ και η Ισπανική Εθνική Αστυνομία (30) θα είναι παρούσα στη γερμανική πόλη.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.