Ισμαήλ Κανταρέ: Νεκρός μετά από έμφραγμα ο διάσημος συγγραφέας

Metrosport Team01 Ιουλίου 2024

Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 88 ετών άφησε ο διάσημος Αλβανός συγγραφέας, Ισμαήλ Κανταρέ.

Τη δυσάρεστη είδηση αποκάλυψε ο εκδότης του συγγραφέα, με το νοσοκομείο των Τιράνων να σημειώνει ότι ο Κανταρέ υπέστη έμφραγμα και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο χωρίς ζωτικές ενδείξεις.

Μάλιστα, το ιατρικό προσωπικό κατέβαλε κάθε προσπάθεια, για να τον επαναφέρει στη ζωή, χωρίς να τα καταφέρνει, με τον θάνατό του να επιβεβαιώνεται στις 8:40 (τοπική ώρα).

Ποιος ήταν ο Ισμαήλ Κανταρέ

Ο Ισμαήλ Κανταρέ γεννήθηκε στις 28 Ιανουαρίου του 1936, στο Αργυρόκαστρο, και σπούδασε στη Σχολή Ιστορίας και Φιλολογίας του Πανεπιστημίου των Τιράνων, αλλά και στο Ινστιτούτο Γκόρκυ της Μόσχας.

Εμφανίστηκε στην εγχώρια λογοτεχνία του 1959, με ποιήματα και το πεζογράφημα «Μια πόλη χωρίς διαφημίσεις», ενώ το 1963 δημοσίευσε το μυθιστόρημα «Ο στρατηγός ενός νεκρού στρατού».

Σχεδόν αμέσως καθιερώθηκε ως ένας από τους πλέον ταλαντούχους συγγραφείς της Αλβανίας, περνώντας αμέσως στον χώρο του ιστορικού μυθιστορήματος, που αποτελούν ένα κράμα ρεαλισμού και φανταστικού στοιχείου.

Μάλιστα, το μυθιστόρημα «Το παλάτι των ονείρων», που εκδόθηκε το 1981, θεωρήθηκε ως μία αλληγορία κατά του καθεστώτος του Ενβέρ Χότζα και απαγορεύτηκε, ενώ λίγο αργότερα και πριν την πτώση του κομμουνισμού στην Αλβανία, άρχισε να στέλνει κρυφά τα χειρόγραφά του στη Γαλλία, όπου τελικά και διέφυγε το 1990, ζητώντας πολιτικό άσυλο. 

Σε όλη του τη ζωή έγραψε πάνω από 20 πεζογραφήματα, επιλέγοντας τα θέματά του από τη σύγχρονη αλβανική κοινωνία, το κομμουνιστικό καθεστώς της χώρας του καθώς και το σκληρό αλβανικό εθιμικό δίκαιο.  

Το 2005 τιμήθηκε με το πρώτο Διεθνές βραβείο Μπούκερ και θεωρείται ότι υπήρξε υποψήφιος για Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube


Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.