Ισλανδία: Το πείραμα που μετατράπηκε σε success story-Ένας στους δύο με 4ήμερη εργασία

Metrosport Team25 Οκτωβρίου 2024

Ξεκίνησε ως ένα απλό πείραμα και εξελίχθηκε σε ένα ιδανικό success story...

Ο λόγος για το ευρωπαϊκό success story που έρχεται από την Ισλανδία και αφορά την καθιέρωση σε εθνικό επίπεδο μιας μικρότερης εβδομάδας εργασίας – και χωρίς απώλεια μισθών.

Μεταξύ 2020 και 2022, σχεδόν ένας στους δύο εργαζόμενοι (το 51%) στη χώρα αποδέχθηκε την προσφορά για λιγότερες ώρες εργασίας, συμπεριλαμβανομένης της τετραήμερης εργασίας, σύμφωνα με δύο δεξαμενές σκέψης, προσθέτοντας μάλιστα ότι το ποσοστό είναι πιθανό να είναι ακόμη υψηλότερο σήμερα.

 Την περσινή χρονιά η Ισλανδία σημείωσε ταχύτερη οικονομική ανάπτυξη από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες και το ποσοστό ανεργίας της είναι ένα από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη, σημείωσε το Ινστιτούτο Αυτονομίας στο Ηνωμένο Βασίλειο και η Ισλανδική Ένωση για την Αειφορία και τη Δημοκρατία (Alda).

Σε δύο μεγάλες έρευνες μεταξύ 2015 και 2019, οι υπάλληλοι του δημόσιου τομέα στην Ισλανδία εργάζονταν 35 με 36 ώρες την εβδομάδα, χωρίς μείωση των αποδοχών τους. Πολλοί συμμετέχοντες προηγουμένως εργάζονταν 40 ώρες την εβδομάδα.

Οι δοκιμές αφορούσαν 2.500 άτομα – δηλαδή κάτι παραπάνω από το 1% του ενεργού πληθυσμού της Ισλανδίας εκείνη την εποχή - και είχαν ως στόχο τη διατήρηση ή την αύξηση της παραγωγικότητας με παράλληλη βελτίωση της ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube


Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.