Ιράν: Ποια η επόμενη κίνηση μετά τη δολοφονία Χανίγια

Παναγιώτα Απέργη05 Αυγούστου 2024

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η παγκόσμια κοινότητα τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, με το Ιράν να εκδίδει NOTAM, συμβουλεύοντας τα αεροσκάφη να αλλάξουν τα δρομολόγιά τους.

Σύμφωνα με την Jerusalem Post, υπό τον φόβο ισραηλινό χτυπήματος κατά της Τεχεράνης, οι αρμόδιες αρχές προχώρησαν σε έκδοση ειδοποίησης αεροπορικών λειτουργιών, προκειμένου να μην κατευθυνθούν τα αεροπλάνα προς το κέντρο, τα δυτικά και τα βορειοδυτικά της χώρας.

Mάλιστα, η Τεχεράνη φαίνεται πως ακολούθησε την επίσημη διαδικασία για έκδοση NOTAM, υποδεικνύοντας σε πραγματικό χρόνο την τρέχουσα κατάσταση κάθε αεροναυτικής εγκατάστασης, υπηρεσίας και προχωρώντας σε έγκαιρη γνώση των δεδομένων που είναι απαραίτητα για τους αεροπόρους.

Σε κάθε περίπτωση, οι ΝΟΤΑΜ εκδίδονται από τις εθνικές αρχές για διάφορους λόγους, όπως: 

  • πτώσεις με αλεξίπτωτο και πτήσεις με ανεμοπλάνα ή μικροελαφριά αεροπλάνα
  • πτήσεις σημαντικών προσώπων, όπως αρχηγών κρατών
  • κλειστοί διάδρομοι προσγείωσης
  • μη λειτουργικά ραδιοβοηθήματα πλοήγησης
  • στρατιωτικές ασκήσεις με επακόλουθους περιορισμούς στον εναέριο χώρο
  • μη λειτουργικά φώτα σε ψηλά εμπόδια
  • προσωρινή ανέγερση εμποδίων κοντά σε αεροδρόμια

Για λόγους συνοπτικότητας και ακρίβειας, οι ΝΟΤΑΜ κωδικοποιούνται, αν και ο κωδικός είναι συνήθως αρκετά προφανής ώστε να επιτρέπει στο χρήστη να αναγνωρίζει έναν κίνδυνο και κοινοποιούνται από τον οργανισμό έκδοσης με τα ταχύτερα διαθέσιμα μέσα σε όλους τους αποδέκτες για τους οποίους η πληροφορία εκτιμάται ότι έχει άμεση επιχειρησιακή σημασία.

Παράλληλα, το ιρανικό ΥΠΕΞ κάλεσε πρεσβευτές και επικεφαλής διπλωματικών αποστολών να δώσουν το «παρών» στη συνάντηση με τον εκτελούντα χρέη Υπουργού Εξωτερικών, Αλί Μπαγκερί Κανί, ώστε να επιβεβαιωθεί η πρόθεση για αντίποινα κατά του Ισραήλ.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube


Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.