Ηρακλής: Ένας μύθος, μια ιστορία 116 ετών που συνεχίζει...

Metrosport Team29 Νοεμβρίου 2024

Οι βαθιές του ρίζες χρονολογούνται στην τουρκοκρατούμενη Θεσσαλονίκη, η συμβολή του στους αγώνες απελευθέρωσης αλλά και κατά των ναζί είναι εμβληματική, αναδεικνύοντας την ποικιλόμορφη συνεισφορά του.

Κάτι παραπάνω σίγουρα από μια ομάδα, από έναν σύλλογο αποδεδειγμένα. Ο Ηρακλής συμπληρώνει 116 χρόνια ζωής και συνεχίζει να γράφει το μύθο του στο ελληνικό -αθλητικό και μη- γίγνεσθαι…

Οι αναφορές θέλουν τον Ηρακλή να εμφανίζεται στο αθλητικό προσκήνιο το 1882 στα Ταταύλα της Κωνσταντινούπολης όπου προέκυψε ο Αθλητικός Γυμναστικός Σύλλογος Ηρακλής, με πρωτεργάτη από το 1878 τον Μενέλαο Καροτσιέρη.

Ο πρόγονος του σημερινού Ηρακλή, ο Όμιλος «Φιλομούσων» αρχίζει την πορεία του στην τουρκοκρατούμενη τότε Θεσσαλονίκη το 1899 ως φιλολογικό και μουσικό σωματείο με σκοπό την εθνική διαμόρφωση και διάπλαση των νέων εκείνης της εποχής.

Πρώτα μέλη του Ομίλου ήταν οι Γ. Γρηγοριάδης, Γ. Χάλας, Π. Τσιατσιαπάς, Δ. Κοντορέπας, Χ. Τσακιράκης, αδελφοί Μάνου, αδελφοί Καλού, αδελφοί Ζουμετίκου, Χ. Οικονόμου, Ν. Μπέλλας, Γ. Διβόλης, Δ. Δίγκας, Α. Καμπίτογλου, Γ. Δημάδης, Γ. Μωραϊτόπουλος και άλλοι.

Το 1903 τα μέλη του ομίλου αποφάσισαν να εντάξουν στις δραστηριότητες τους τον αθλητισμό, δημιουργήθηκε γυμναστήριο και ίδρυσαν τμήματα κολύμβησης και ποδηλασίας.

Το πρώτο επίσημο παιχνίδι διεξήχθη στις 23 Απριλίου του 1905, αλλά στη συνέχεια ο σύλλογος άρχισε να αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα.

Στη Μεσολυμπιάδα της Αθήνας (1906) ο «Όμιλος Φιλομούσων» έστειλε την ποδοσφαιρική του ομάδα και άλλους αθλητές.

Τρία χρόνια αργότερα, το 1908, ημερομηνία-ορόσημο για τον Ηρακλή, όλα άλλαξαν. Ο σύλλογος συνεργάστηκε με την ομάδα «Ολύμπια» και η συνένωση των δυνάμεων τους είχε ως αποτέλεσμα τη γέννηση του Ηρακλή. Ολόκληρη η ονομασία του ήταν τότε: «Οθωμανικός Ελληνικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης «Ο Ηρακλής».

Το τμήμα ποδοσφαίρου ήταν το πρώτο που δημιουργήθηκε. Οι πρώτες επιτυχίες δεν άργησαν να έρθουν.

Στις 29 Νοεμβρίου 1908, κατά τη Γενική Συνέλευση των μελών, καταρτίσθηκε το πρώτο καταστατικό του Ηρακλή αποτελούμενο από 36 άρθρα.

Πρώτος Πρόεδρος στην ιστορία του Ηρακλή ήταν ο ιατρός Α. Μάλτος, γραμματέας ο Ι.Γ. Αντωνιάδης και μέλη οι Π.Μ. Κοντογιάννης, Γυμνασιάρχης, Α. Κόπανος, Δ. Χατζόπουλος, Δ. Κοντορέπας και Ι. Κύρου.

Το 1914 ο Ηρακλής αντιμετώπιζε προβλήματα στέγασης, καθώς τα έσοδα του συλλόγου ήταν ελάχιστα και προέρχονταν μόνον από συνδρομές μελών. Ωστόσο, ο σύλλογος κατάφερε, χάρη στη δυναμική του, να αντεπεξέλθει στις δυσκολίες και οι εγκαταστάσεις του έγιναν «πυρήνας» αθλητισμού στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

Ο Ηρακλής είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την ιστορία της πόλης και είναι χαρακτηριστικό ότι πάρα πολλοί σπουδαίοι ποδοσφαιριστές και μετέπειτα προσωπικότητες της Θεσσαλονίκης και της χώρας φόρεσαν την ένδοξη φανέλα με τον «ημίθεο» στο στήθος.

Από τότε που ιδρύθηκε ο ποδοσφαιρικός σύλλογος του Ηρακλή, το ποδόσφαιρο άρχισε να γίνεται δημοφιλές σε όλη την Ελλάδα. Στους πρώτους μεταπολεμικούς Πανελλήνιους Αγώνες η «κυανόλευκη» ομάδα πέτυχε πολλές σημαντικές νίκες και αποτέλεσε την ομάδα-πρότυπο της εποχής.

Καθώς τα χρόνια περνούν, ο Ηρακλής εξακολουθεί να συγκαταλέγεται στις κορυφαίες ομάδες ποδοσφαίρου. Η αρχή της δεκαετίας του 1920 σημαδεύτηκε από εθνικά γεγονότα, αλλά αυτό δεν εμπόδισε τον σύλλογο να αναδειχθεί πολυνίκης στους Πανθρακικούς Αγώνες (1923). Την ίδια χρονιά δημιουργούνται τα πρώτα παιδικά τμήματα.

Η ιστορία του Ηρακλή, μετά τον Β” Παγκόσμιο Πόλεμο, περιλαμβάνει τη συμμετοχή σε πέντε τελικούς του Κυπέλλου Ελλάδας (1947, 1975, 1976, 1980, 1987). Το 1976 ήταν η χρονιά που θα μείνει βαθιά χαραγμένη στις μνήμες όλων των φιλάθλων του Ηρακλή. Την 9η Ιουνίου 1976, στη Νέα Φιλαδέλφεια, η αγαπημένη ομάδα όλης της Ελλάδας νίκησε στα πέναλτι τον Ολυμπιακό (6-5, 4-4 στην κανονική διάρκεια και στην παράταση) και κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδας.

Την επόμενη ημέρα, όταν οι «κυανόλευκοι» ποδοσφαιριστές επέστρεψαν στη Θεσσαλονίκη, πάνω από εκατό χιλιάδες φίλαθλοι τους επεφύλαξαν αποθεωτική υποδοχή.

Το 1976 ο Ηρακλής μετέχει στο Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης, ενώ έξι φορές έχει λάβει μέρος στην διοργάνωση του Κυπέλλου UEFA (1962, 1964, 1989, 1990, 1996, 2000). Μάλιστα, κατά την περίοδο 2000-2001, προκρίθηκε για πρώτη φορά στον δεύτερο γύρο της διοργάνωσης.

Το 1985 ο Ηρακλής κατέκτησε το Βαλκανικό Κύπελλο, επικρατώντας στον τελικό της ρουμανικής Arges Pitesti με 4-1.

Παράλληλα ο Σύλλογος έχει να επιδείξει μεγάλες επιτυχίες τόσο στο μπάσκετ, στο βόλεϊ, όσο και στον στίβο, την κολύμβηση, αλλά και τα υπόλοιπα αθλήματα ομαδικά και ατομικά στα πρωταθλήματα των οποίων συμμετέχουν οι ομάδες και οι αθλητές του.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.