Ιπσουϊτς: Σας έλειψε; Οι «Μπλε» είναι και πάλι στην Premier League

Metrosport Team08 Ιουνίου 2024

Γράφει ο Γιάννης Πάγκος

Οι “Μπλε” ή οι “Αγρότες” όπως επίσης είναι ένα παρατσούκλι τους, είναι και πάλι στην Premier League, κερδίζοντας την άνοδο μετά από 22 χρόνια και με τις σερί ανόδους των δύο τελευταίων ετών, έγινε η πρώτη ομάδα μετά τη Σαουθάμπτον το 2012 που έκανε κάτι τέτοιο και πήγε από τη League One στην Premier League. 


Η έδρα της, το “Πόρτμαν Ρόουντ” (η έδρα της από το 1884) με χωρητικότητα 29.673 θεατές ανοίγει και πάλι τις πόρτες της για το κορυφαίο Πρωτάθλημα στην Αγγλία. Με έτος ίδρυσης το 1878, η Ιπσουϊτς προφανώς και είναι μία από τις πιο ιστορικές ομάδες της Αγγλίας, με έδρα την πόλη του Ιπσουϊτς με πληθυσμό περίπου 150.000 κατοίκους. Βρίσκεται στα 130 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Λονδίνου.

Η κατάκτηση του ΟΥΕΦΑ και ο Άρης

Η Ίπσουιτς έχει ένα πρωτάθλημα Αγγλίας (1962), ένα Κύπελλο Αγγλίας (1978) ενώ το 1981 πανηγύρισε την κατάκτηση του ΟΥΕΦΑ νικώντας την Άλκμααρ σε διπλό τελικό. Είχε νικήσει στην Αγγλία με 3-0, είχε χάσει στην Ολλανδία με 4-2 και πήρε το Κύπελλο. Σε εκείνη την πορεία της μάλιστα προς την κατάκτηση του ΟΥΕΦΑ είχε παίξει και αντίπαλος του Άρη. 

Στο πρώτο παιχνίδι, στην Αγγλία, στις 17 Σεπτεμβρίου 1980, στο “Πόρτμαν Ρόουντ”, η Ιπσουϊτς είχε νικήσει με 5-1. Στη ρεβάνς, ο Άρης βρέθηκε κοντά στο να έχει σκορ πρόκρισης, καθώς προηγούταν με 3-0, στο 65’, η Ιπσουϊτς έκανε το 3-1 στο 75’, εκείνο ήταν το σκορ με το οποίο έληξε το παιχνίδι και η αγγλική ομάδα πήρε την πρόκριση.

Τα αγάλματα στο “Πόρτμαν Ρόουντ”

Στο “Πόρτμαν Ρόουντ”, η Ιπσουϊτς τιμά την ιστορία της. Υπάρχουν τρία αγάλματα. Το ένα είναι του Μπόμπι Ρόμπσον. Τα αποκαλυπτήρια έγιναν στις 16 Ιουλίου 2002. Ο Ρόμπσον ήταν και επίτιμος πρόεδρος του συλλόγου από τις 7 Ιουλίου 2006 μέχρι τον θάνατό του στις 31 Ιουλίου 2009 ενώ μετά τον θάνατό του η βόρεια κερκίδα μετονομάστηκε σε εξέδρα Σερ Μπόμπι Ρόμπσον. Υπάρχει άγαλμα του Σερ Αλφ Ράμσεϊ που ως προπονητής οδήγησε την ομάδα στο Πρωτάθλημα του 1962. Αντίστοιχα, η νότια κερκίδα έχει μετονομαστεί (από τις 31 Μαρτίου 2012) σε εξέδρα Σερ Άλφ Ράμσεϊ που ήταν και ο προπονητής της Αγγλίας στην κατάκτηση του Μουντιάλ του 1966. Υπάρχει επίσης και άγαλμα του Κέβιν Μπίτι παίκτης που πήρε και Κύπελλο Αγγλίας και ΟΥΕΦΑ και θεωρείται ως ο κορυφαίος στην ιστορία.

Τα στατιστικά των δύο ανόδων, σε δύο σερί σεζόν που από την Γ’ Κατηγορία βρέθηκε στην Premier League είναι εντυπωσιακά, με τη συγκέντρωση πάνω από 90 πόντους σε κάθε σεζόν και την επίτευξη, συνολικά, 193 γκολ, 101 γκολ στη League One και 92 γκολ στην Championship. Από τη League One για την Championship νίκησε 28 από τα 46 παιχνίδια και έκανε μόλις 4 ήττες. Για την άνοδο στην Premier League έκανε 28 νίκες, 12 ισοπαλίες, έξι ήττες και πήρε 96 βαθμούς. Γύρισε παιχνίδια όταν βρέθηκε πίσω στο σκορ και πήρε συνολικά 32 πόντους σε τέτοια συνθήκη (καμία ομάδα δεν πήρε περισσότερους) όπως καμία ομάδα δεν σκόραρε περισσότερα γκολ στα τελευταία 15 λεπτά από τα 25 της Ίπσουιτς.

Ο θρυλικός, Μπόμπι Ρόμπσον

Στην πορεία προς την κατάκτηση του ΟΥΕΦΑ -και όχι μόνο- προπονητής ήταν ο θρυλικός, Μπόμπι Ρόμπσον. Έμεινε στον πάγκο της Ιπσουϊτς, από τις 13 Ιανουαρίου 1969 μέχρι τις 18 Αυγούστου 1982, για 13 και πλέον χρόνια. Είναι ο πρώτος προπονητής σε συμμετοχές στην ιστορία του συλλόγου, ένας προπονητής που μετά, πήγε στην Εθνική Αγγλίας, στην Αϊντχόφεν, στη Σπόρτινγκ, στην Πόρτο, στην Μπαρτσελόνα, επέστρεψε στην Αϊντχόφεν και μετά πήγε στη Νιουκάστλ.

Συνεχίζει με προπονητή τον Κίραν ΜακΚίνα

Στο τιμόνι ο 38χρονος, Κίραν ΜακΚίνα. Γεννημένος στην Αγγλία, έπαιξε για την ομάδα νέων της Τότεναμ και εκπροσώπησε τη Βόρεια Ιρλανδία σε επίπεδο Νέων. Το 2009, σε ηλικία 22 ετών, αποσύρθηκε από την ενεργό δράση λόγω τραυματισμού και άρχισε τις σπουδές για την προπονητική. 

Πήγε στις U18 της Τότεναμ και της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Τη σεζόν 2018-2019 μάλιστα ήταν στο τεχνικό τημ του Μουρίνιο, στην πρώτη ομάδα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και διατήρησε τη θέση του και -μετά- με τον Σόλσκιερ που αντικατέστησε τον Μουρίνιο. Από τις 16 Δεκεμβρίου 2021 ανέλαβε την Ιπσουϊτς που τότε βρισκόταν στις μεσαίες θέσεις της 3ης κατηγορίας. Ακολούθησαν οι άνοδοι, είναι τώρα στην Premier League. 

Ψηφίστηκε “Προπονητής της χρονιάς” για τη σεζόν 2023–24. Παρά το γεγονός ότι τον προσέγγισαν άλλες ομάδες της Premier League, στις 30 Μαΐου υπέγραψε τετραετή επέκταση συμβολαίου με την Ιπσουϊτς, μέχρι τον Ιούνιο του 2028.

Η ξεχωριστή περίπτωση του σπόνσορα, Εντ Σίραν

Ο Εντ Σίραν είναι γνωστός για τις επιτυχίες του στη μουσική, για τα βραβεία, τις πωλήσεις, τα Grammy, είναι όμως και αυτός που με την αγάπη του για την Ιπσουϊτς έχει δώσει ώθηση στην ομάδα. Ιπσουϊτς από μικρό παιδί, είναι ένας από τους βασικούς χορηγούς της φανέλας από το 2021 (και της ανδρικής και τη γυναικείας ομάδας), έχει και τη δική του φανέλα με το Νο17.

"Η ποδοσφαιρική ομάδα είναι ένα μεγάλο μέρος της τοπικής κοινότητας και αυτός είναι ο τρόπος για να δείξω την υποστήριξή μου", είχε πει ο Σίραν στην επίσημη ιστοσελίδα του συλλόγου. 

Η αγάπη του για την ομάδα, το “δέσιμο” που έχει με αυτή ήταν και ο λόγος που όταν έμαθε τα νέα της ανόδου και ήταν στο Μαϊάμι (στο Grand Prix της Formula 1), έκανε βιντεοκλήση με τους ανθρώπους της ομάδας, στις 7 το πρωί για να μοιραστεί τη χαρά του και να δώσει συγχαρητήρια.


Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.