Ιωάννα Μαντώ: Από το μπάσκετ στο ποδόσφαιρο και το Champions League γυναικών!

Metrosport Team17 Ιουλίου 2024

Η Ιωάννα Μαντώ ξεκίνησε τον αθλητισμό παίζοντας μπάσκετ στην Κοζάνη. Η μεγάλη της αγάπη για το ποδόσφαιρο, όμως, την... έστειλε στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να κυνηγήσει το μεγάλο όνειρό της. 

Η επιμονή της να παίξει επαγγελματικά την οδήγησε στον ΠΑΟΚ το 2021, όπου αγωνίστηκε και στο Champions League γυναικών εκείνη τη χρονιά. Από τότε συνεχίζει να ζει για το ποδόσφαιρο και να το απολαμβάνει κάθε μέρα έχοντας περάσει από πολλές ομάδες της Α΄ κατηγορίας, ενώ σήμερα αγωνίζεται στην Καστόρια.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΕΡΔΙΚΗΣ

Ξεκίνησες από τον Απόλλων Πτολεμαΐδας παίζοντας μπάσκετ. Ο δρόμος σε έφερε στη Θεσσαλονίκη το 2021 να κυνηγήσεις το όνειρο σου το ποδόσφαιρο με τον ΠΑΟΚ. Πώς ήταν αυτή η μετάβαση και γιατί σε κέρδισε το ποδόσφαιρο;

«Από μικρό παιδί έπαιζα ποδόσφαιρο κάθε απόγευμα με τους φίλους στην Κοζάνη παρότι ξεκίνησα από το μπάσκετ και μου άρεσε εξίσου. 

Μετά το μπάσκετ προσπάθησα να παίξω αγωνιστικά στην ηλικία των 16 στον τόπο μου άλλα η έλλειψη επαγγελματικής ομάδας γυναικών στην Κοζάνη και νοοτροπίας τότε δεν μου το επέτρεψε. 

Έπαιζε και ο αδελφός μου ποδόσφαιρο και είναι κάτι που μας αρέσει όλους στην οικογένεια. Ήταν κάτι που το ήθελα από μικρή και βρέθηκα την κατάλληλη στιγμή στη Θεσσαλονίκη και τον ΠΑΟΚ (το 2021). Είχα πάει να με δουν και υπέγραψα το πρώτο συμβόλαιο. 

Δεν είχα παίξει ουσιαστικά σε ομάδα ποδοσφαίρου έως τότε. Ήταν κάτι που το περίμενα καθώς έως και σήμερα είναι η καλύτερη ελληνική ομάδα. Τότε. κατάλαβα πως θέλει πολλή δουλεία. 

Από την πρώτη στιγμή (καλοκαιρινή προετοιμασία) έδειξε αυτή η ομάδα πως χτίζει επαγγελματίες. Έκτοτε, αγωνίστηκα με τον ΠΑΟΚ σε πολλούς αγώνες όσο και Ευρωπαϊκούς. Ήταν η πρώτη σοβαρή επαφή με αυτό το άθλημα. 

Μάλιστα, βοήθησα και στα τμήματα υποδομής, ως βοηθός προπονητή πολλές φορές. Η μετάβαση ήταν δύσκολη, καθώς ο ΠΑΟΚ έχει μεγάλο ανταγωνισμό, ωστόσο, κατάφερα να εκπληρώσω το όνειρό μου αγωνιζόμενη σε μια μεγάλη ομάδα που είναι κάθε χρόνο πρωταγωνίστρια. Παίζω έως και σήμερα ποδόσφαιρο σε ομάδες κυρίως πρώτης κατηγορίας, όπως η Καστόρια φέτος. Δυστυχώς, στον ΠΑΟΚ όπως ανέφερα ο ανταγωνισμός ήταν υψηλός και μετά από λίγους μήνες αποχώρησα για τον Αγροτικό Αστέρα, που πήρα ρόλο βασικής και περισσότερο χρόνο. Το ποδόσφαιρο δεν έλειπε από την καθημερινότητα μου ποτέ και αυτό με βοήθησε να αντέξω και τον ανταγωνισμό».

Με την μπάλα του μπάσκετ πριν την κερδίσει αυτή του ποδοσφαίρου


Παράλληλα, είσαι φοιτήτρια στη Γυμναστική ακαδημία. Πόσο εύκολο είναι να συνδυάσεις σπουδές και πρωταθλητισμό;

«Φέτος, ήταν πιο δύσκολο από τις άλλες χρονιές καθώς είχα και τη μεταφορά στην Καστόρια. Ο συνδυασμός της Γυμναστικής ακαδημίας με το επάγγελμα του ποδοσφαιριστή είναι ο ιδανικός καθώς το ποδόσφαιρο κάποια στιγμή θα τελειώσει και πρέπει να εξασφαλίσουμε το μέλλον. Είναι και άλλοι αθλητές, που συνδυάζουν σπουδές και πρωταθλητισμό στο ΤΕΦΑΑ, αλλά με σωστή διαχείριση όλα ρυθμίζονται».

Πέρασες και από το πόστο του γυμναστή στη γυναικεία ομάδα ποδοσφαίρου του Άρη το 2022. Πώς ήταν αυτή η εμπειρία;

«Η εμπειρία στη γυναικεία στο ποδοσφαιρικό τμήμα του Άρη ήταν μια ιδιαίτερη τιμή για έμενα. Έμαθα πολλά πράγματα, κυρίως είχα εμπειρίες που θα με βοηθήσουν στη συνέχεια να εξασκήσω την προπονητική. Υπήρξε πολύ καλή συνεργασία και έμαθα πώς να διαχειριστώ, όχι ως ποδοσφαιρίστρια, μια γυναικεία ομάδα ποδοσφαίρου. Να ευχαριστήσω τον Γιώργο Αποστολίδη, που είχαμε συνεργαστεί και στον Αγροτικό Αστέρα, τον είχα και εκεί προπονητή, όταν έφυγα από τον ΠΑΟΚ αλλά και το υπόλοιπο τεχνικό επιτελείο».


Έχοντας παίξει σε πολλές ομάδες στην Ελλάδα φτάνοντας μέχρι και στο Champions League το 2021 με τον ΠΑΟΚ, έχουμε στο γυναικείο ποδόσφαιρο διαφορές με αντίστοιχες ομάδες στην Ευρώπη;

«Σίγουρα το Ελληνικό πρωτάθλημα όσο περνάνε τα χρόνια γίνεται όλο και πιο ανταγωνιστικό. Το Champions League είναι δύο και τρία επίπεδα παραπάνω όπως και οι ομάδες, που παίζουν εκεί, ωστόσο, αν συνεχίσουμε και εδώ με αυτό τον ανταγωνιστικό ρυθμό θα μπορέσουμε να γεφυρώσουμε το χάσμα. Ο ΠΑΟΚ είναι σε μία πολύ καλή κατάσταση στο γυναικείο ποδόσφαιρο, σε σχέση με ομάδες του εξωτερικού στην Ελλάδα και βασίζεται σε Ελληνίδες παίκτριες».


Φέτος αγωνίστηκες με την ομάδα της Καστοριάς στην Α΄ Εθνική κατηγορία. Ένας σοβαρός τραυματισμός, παθαίνοντας ρήξη χιαστού σε άφησε εκτός δράσης για αρκετό χρονικό διάστημα. Σε έναν αγώνα ενάντια στη Λάρισα οι συμπαίκτριες σου, σου αφιέρωσαν ένα γκολ. Σου δίνει κίνητρο να συνεχίσεις αυτή η κίνηση;

«Η ομάδα, μού αφιέρωσε μία από τις πιο σημαντικές νίκες του πρωταθλήματος, καθώς μας έφερε κοντά στην παραμονή. Πιστεύω, αυτή η στήριξη πρέπει να συμβαίνει σε κάθε παίκτρια και όχι μόνο σε τραυματισμούς. Αυτή η συμβολική κίνηση, μού έδωσε δύναμη να συνεχίσω. Δεν ήταν η πρώτη φορά που με στήριξε η ομάδα. Με στηρίζει όλη τη χρονιά, καθώς λόγω του πανεπιστημίου έχασα, πολλές προπονήσεις αλλά και της απόστασης και ουσιαστικά πήγαινα μόνο στους αγώνες κάθε Κυριακή. 

Μου έδωσε κουράγιο να συνεχίσω το ποδόσφαιρο και τις προπονήσεις για την επόμενη σεζόν και η επάνοδος μου είναι κάτι που σχεδιάζω να γίνει σταδιακά με την πλήρη αποκατάσταση από τον σοβαρό τραυματισμό μου φέτος».


Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube


Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.