Ιωάννα Κριμίλη: «Οφείλω πολλά στον ΠΑΟΚ-Στόχος το draft του 2025»

Metrosport Team08 Ιουλίου 2024

Ιωάννα Κριμίλη... Αποτελεί μία από τις πιο ταλαντούχες μπασκετμπολίστριες της νέας γενιάς. Έχοντας ξεκινήσει το μπάσκετ στον Εργοτέλη, πήρε μεταγραφή στον ΠΑΟΚ, όπου κατέκτησε τη δεύτερη θέση στο πρωτάθλημα της Α1 γυναικών, αλλά και τον τίτλο της πιο βελτιωμένης παίκτριας της διοργάνωσης για την αγωνιστική σεζόν 2018-2019.

Βρέθηκε από πολύ νωρίς στα ραντάρ των καλύτερων κολλεγίων των ΗΠΑ και έκανε το ταξίδι πάνω από τον Ατλαντικό για να κυνηγήσει το όνειρό της και να συνδυάσει τις σπουδές της σε μάρκετινγκ και αθλητισμό.

Συνέντευξη: Γιώτα Μίχου

Στην Αμερική ξεχωρίζει με τις επιδόσεις της, έχοντας καταρρίψει αμέτρητα ρεκόρ και κάνοντας διακρίσεις που θα ζήλευαν πολλοί. Ο λόγος για την Ιωάννα Κριμίλη, που δεν διστάζει να πει ότι ονειρεύεται να αγωνιστεί στο WNBA, ενώ δεν κρύβει ότι έχει plan b σε περίπτωση που δεν επιλεχθεί στο draft του 2025. 

                                                        -----------------------------

  • Πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με το μπάσκετ; Ποιο ήταν το ερέθισμά σου;

«Η αλήθεια είναι, πως ο αδερφός μου υπήρξε η αφορμή για να ξεκινήσω το μπάσκετ. Τον έβλεπα στις προπονήσεις που έκανε στον Εργοτέλη και μία ημέρα είπα στους γονείς μου ότι θέλω να ξεκινήσω και εγώ μπάσκετ. Έκτοτε δεν έχω σταματήσει».

Η πρόταση από το κολέγιο

  • Πώς ήρθε η πρόταση για το κολέγιο; Ήταν εύκολη η απόφαση να φύγεις για την Αμερική;

«Η πρόταση από το κολέγιο, ήρθε λόγω της Εθνικής. Πολλά πανεπιστήμια των ΗΠΑ παρακολουθούν τις διοργανώσεις των μικρών εθνικών και είχαν επικοινωνήσει μαζί μου. Στην αρχή, νόμιζα ότι μου έκαναν πλάκα, διότι με ένα απλό μήνυμα μου είπαν ότι έχουν μια υποτροφία για εμένα. 

Όταν φοιτούσα στην πρώτη λυκείου, άρχισα να το σκέφτομαι ότι είναι καλή ευκαιρία. Τον πρώτο χρόνο στις ΗΠΑ ζορίστηκα πολύ διότι δεν έβλεπα τους γονείς μου και τον αδερφό μου που είμαστε πολύ δεμένοι. Με δυσκόλεψε και το κομμάτι της γλώσσας. Ωστόσο, μετά από ένα χρονικό διάστημα προσαρμόστηκα πλήρως στη ζωή της Αμερικής».

  • Τη σεζόν 2020-21 ήσουν πρώτη σε εύστοχα τρίποντα σε όλο το NCAA, έκανες ρεκόρ στην ιστορία του Πανεπιστημίου του Σαν Φρανσίσκο σε εύστοχα τρίποντα και ήσουν η πρώτη σκόρερ της ομάδας σου με 18.3 πόντους μέσο όρο. Η ευστοχία σου στα τρίποντα και στο σουτ υπήρχε από μικρή ηλικία ή είναι κάτι το οποίο προέκυψε από τη δουλειά όλα αυτά τα χρόνια;

«Προσωπικά θεωρώ ότι η ευστοχία μου προέρχεται κυρίως από τη δουλειά που έχω κάνει. Πιο παλιά, όσο θυμάμαι τον εαυτό μου δεν είχα κάποιο τρομερό ταλέντο στο μακρινό σουτ. Σιγά σιγά όταν πήγα στον ΠΑΟΚ κατάλαβα ότι αυτό το κομμάτι του παιχνιδιού μου αρέσει και στην Αμερική με έβαλαν σε πρόγραμμα.

Για πολύ καιρό, έκανα καθημερινές προπονήσεις που σούταρα 300 τρίποντα. Έτσι, έπειτα από πολλή δουλειά μπορώ να αποκαλώ τον εαυτό μου σουτέρ».

Η παρουσία στον ΠΑΟΚ

  • Έχεις αγωνιστεί με μεγάλη επιτυχία στον ΠΑΟΚ. Τι αναμνήσεις έχεις από εκείνη την περίοδο;

«Οφείλω πολλά στον ΠΑΟΚ, γιατί με πίστευε σε πολύ μικρή ηλικία, δίνοντας μου την ευκαιρία να αγωνιστώ στην Α1 γυναικών. Έχω πολύ ωραίες αναμνήσεις από εκείνη την περίοδο διότι είχα την τύχη να συνεργαστώ με τη Λολίτα Λύμουρα, που είναι πολύ έμπειρη. Γενικότερα, η οικογένεια του ΠΑΟΚ με ‘’αγκάλιασε’’ και έχω να πω μόνο τα καλύτερα για τον σύλλογο. Είχαμε περάσει καλά τόσο εντός, όσο και εκτός γηπέδου. Ακόμα κρατάω επαφή με πολλές συμπαίκτριές μου».

  • Ποιες διαφορές εντοπίζεις ανάμεσα στο γυναικείο μπάσκετ στην Αμερική και στην Ελλάδα;

«Στην Αμερική, δίνουν πολλά λεφτά για το γυναικείο μπάσκετ. Μάλιστα, η φετινή χρονιά του Κολεγιακού βοήθησε πολύ στην άνοδο του αθλήματος. Προφανώς, υπάρχει μεγάλη ανισότητα μεταξύ του NBA και του WNBA, ωστόσο γίνονται βήματα για να αρχίσουν να εξισώνονται τα λεφτά που παίρνουν οι παίκτες με τις παίκτριες. Γενικότερα, στις ΗΠΑ ο κόσμος αγαπάει πολύ το γυναικείο μπάσκετ, ενώ στην Ελλάδα όχι τόσο. Θεωρούν πως ένα αντρικό παιχνίδι έχει περισσότερο θέαμα να δώσει».

  • Μια αθλήτρια του WNBA μπορεί να βιοποριστεί 100% από το μπάσκετ;

«Στην Αμερική, οι παίκτριες μπορούν να ζήσουν αποκλειστικά από το μπάσκετ διότι εκτός από τους καλύτερους μισθούς, λαμβάνουν και αρκετές χορηγίες. Στην Ελλάδα, υπάρχουν ομάδες, όπως ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός, που προσπαθούν να αυξήσουν τα έσοδα των αθλητριών, ωστόσο υπάρχει πολύς δρόμος ακόμα».

  • Έχεις εξαιρετική παρουσία στο NCAA και θα διανύσεις την 6η σου χρονιά στο πρωτάθλημα. Ποια είναι τα σχέδιά σου για το μέλλον;

«Τον Απρίλιο του 2025 θα δηλώσω συμμετοχή σε draft, θα συμμετέχω σε training camps και εάν δεν με πάρουν σε κάποια ομάδα του WNBA, θέλω να αγωνιστώ κάπου στην Ευρώπη».

Γιατί άλλαξε πανεπιστήμιο

  • Στην πορεία σου στο κολέγιο άλλαξες πανεπιστήμιο. Τι σε οδήγησε σε αυτήν την αλλαγή;

«Άλλαξα πανεπιστήμιο, διότι ήθελα να αγωνιστώ σε μεγαλύτερο κολλέγιο, που θα έχει περισσότερα παιχνίδια με περισσότερες ομάδες. Έτσι, όταν πήρα το πρώτο μου πτυχίο στο μάρκετινγκ, πήρα μεταγραφή για το Μπέρκλει».

  • Περιέγραψέ μας μια καθημερινή ημέρα σου ως φοιτήτρια-αθλήτρια;

«Ξυπνάω περίπου στις 08:30 το πρωί, πηγαίνω στο γήπεδο, όπου κάνω ατομική προπόνηση, βάρη ή φυσική κατάσταση. Το μεσημέρι έχω μάθημα και το απόγευμα έχω την ομαδική προπόνηση. Μετά πηγαίνω στη βιβλιοθήκη, διαβάζω, γυρνάω στο σπίτι και κοιμάμαι. Η αλήθεια είναι ότι έχω αρκετά απαιτητικό πρόγραμμα».

  • Είναι γεγονός πως όλο και περισσότεροι Έλληνες και οι περισσότερες Ελληνίδες που ασχολούνται εντατικά με τον αθλητισμό/ πρωταθλητισμό, φεύγουν για την Αμερική. Γιατί αυτό; Είναι τόσο άσχημη πλέον η κατάσταση στην Ελλάδα; Δεν είναι εφικτό να συνδυάσεις πρωταθλητισμό και σπουδές;

«Προσωπικά δεν έχω ζήσει στην Ελλάδα ως φοιτήτρια και παράλληλα να πρέπει να κάνω πρωταθλητισμό. Ωστόσο, οι φίλες μου που το βιώνουν μου λένε ότι είναι πολύ δύσκολο να συνδυαστεί το μπάσκετ σε υψηλό επίπεδο με τις σπουδές, διότι οι αθλήτριες δεν πληρώνονται καλά. Οπότε, αναγκαστικά πρέπει να ψάξουν δουλειά για κάποια έξτρα χρήματα και αυτό δυσκολεύει την καθημερινότητα. Δυστυχώς, για τις περισσότερες κοπέλες, που θέλουν να συνδυάσουν σπουδές και αθλητισμό, είναι μονόδρομος το εξωτερικό».

Πρότυπα και εθνική ομάδα

  • Είχες κάποιες παίκτριες ή κάποιους παίκτες ως πρότυπο;

«Πρότυπα για εμένα αποτελούσαν παλαιότερα η Εβίνα Μάλτση, η Λολίτα Λύμουρα. Με τη Λολίτα είχα την τύχη να είμαι συμπαίκτρια και με βοήθησε πάρα πολύ. Από άντρες; Θαύμαζα τον Διαμαντίδη και μετέπειτα τον Γιάννη Αντετοκούνμπο».

  • Κεφάλαιο Εθνική Ελλάδας: Ήσουν βασικό στέλεχος των μικρών εθνικών. Ποιος είναι ο στόχος σου με την Εθνική, φαντάζομαι είναι επιθυμία σου να εδραιωθείς στην Εθνική γυναικών.

«Ελπίζω κάποια στιγμή να εκπροσωπήσω το εθνόσημο. Η Εθνική ομάδα είναι εντελώς διαφορετική εμπειρία. Τώρα με τις υποχρεώσεις που έχω στο κολλέγιο δεν έρχομαι πολύ στην Ελλάδα, οπότε δεν μπορώ να βρίσκομαι στις κλήσεις των γυναικών».

  • Ποια πρόσωπα έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην μέχρι τώρα πορεία σου;

«Οι γονείς μου και ο αδερφός μου, ήταν πάντα πολύ υποστηρικτικοί. Ακόμα και τώρα, που είμαι στην Αμερική ότι πρόβλημα έχω το επικοινωνώ μαζί τους. Επιπλέον, προπονητής μου στην Εθνική ήταν ο Γιάννης Γερεουδάκης, ο οποίος με είχε βοηθήσει να βρω τον μπασκετικό μου εαυτό. Γενικότερα, πάντα είχα πολύ καλούς προπονητές και καλές συμπαίκτριες».

  • Τι σου αρέσει να κάνεις στον ελεύθερό σου χρόνο;

«Όταν είμαι στην Ελλάδα, περνάω αρκετή ώρα με την οικογένειά μου και πηγαίνω για καφέ. Στην Αμερική, μου αρέσει να οδηγώ και να εξερευνώ νέα μέρη. Πολλές φορές, όταν έχουμε ρεπό με τις συμπαίκτριές μου, νοικιάζουμε αυτοκίνητο και προσπαθούμε να ανακαλύψουμε νέες καφετέριες».

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.