Η πρεμιέρα της Basket League προσφέρει χρήσιμα δεδομένα προς εξέταση για τη λήψη συμπερασμάτων σχετικά με τον ρόλο των Ελλήνων παικτών στις ομάδες μετά και την ψήφιση του κανονισμού για τους 6+1 ξένους αθλητές. Για παράδειγμα, εκ των «εισηγητών» αυτού του κανονισμού ήταν ο Ολυμπιακός ο οποίος στον αγώνα με τον Απόλλωνα Πατρών έδωσε το 49% του χρόνου σε γηγενείς παίκτες εν αντιθέσει με τον Παναθηναϊκό του οποίου οι Ελληνες κατέγραψαν το χαμηλότερο ποσοστό συμμετοχής με μόλις 29.5%.
Συνολικά, οι ομάδες έδωσαν στους Ελληνες παίκτες το 33% του χρόνου, αυτοί ανέλαβαν το 32% των προσπαθειών και πρόσφεραν το 30% των πόντων. Προσφέροντας τα 105 από τα 200 συνολικά λεπτά σε Ελληνες παίκτες, ο Ιωνικός ήταν η ομάδα που εμπιστεύτηκε περισσότερο από κάθε άλλη το ντόπιο στοιχείο και σε ποσοστό 52% μαζί με τους Απόλλωνα Πατρών (46%), Κολοσσό Ρόδου (44.5%). Τον Παναθηναϊκό στις τελευταίες θέσεις συντρόφευσαν οι Καρδίτσα (30%), ΠΑΟΚ (31%) και ΑΕΚ (31.5%).
Οι Ελληνες παίκτες του Αρη πήραν το 34.5% του χρόνου στον αγώνα με τον Παναθηναϊκό και το ποσοστό θα ήταν υψηλότερο αν δεν προέκυπτε η σημαντική απουσία του Βασίλη Καββαδά του οποίου ο χρόνος συμμετοχής κυμαίνεται από 20 έως 25 αγωνιστικά λεπτά. Βέβαια ο Αρης αγωνίζεται και με πέντε ξένους. Αντιθέτως, πήρε χρόνο ο νεαρός Φίλλιος ο οποίος – στο αρχικό πλάνο – δεν προβλεπόταν να έχει τέτοιο ρόλο αλλά με την ανταπόκρισή του στην αγωνιστική ευθύνη του έδειξε ότι τον αξίζει. Η ουσία είναι ότι ανεξαρτήτως των κανονισμών και των όποιων δυνατοτήτων μπορεί να προσφέρουν, ο ρόλος, ο χρόνος συμμετοχής και ο βαθμός επίδρασης των Ελλήνων παικτών στις ομάδες πρωτίστως εξαρτάται από τις σκέψεις του προπονητή. Η εμπιστοσύνη του τελευταίου είναι απαραίτητη, το ίδιο ισχύει όμως και για την ευθύνη του Ελληνα παίκτη ο οποίος θα πρέπει να βρει τρόπο επιστροφής στο προσκήνιο και να φροντίσει να κερδίσει τη θέση που έχασε…
Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.