Ιμάν Κελίφ: Τι είναι ο όρος intersex στον οποίο την κατατάσσουν

Metrosport Team02 Αυγούστου 2024

Πολλοί είναι αυτοί που χαρακτηρίζουν ως σκάνδαλο τη συμμετοχή της Κελίφ, διότι η Παγκόσμια Ομοσπονδία Πυγμαχίας την είχε αποκλείσει από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2023, αφού σε έλεγχο βρέθηκαν υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης.

Οι αθλήτριες στην πυγμαχία υποβάλλονται σε τεστ και ελέγχους όσον αφορά τα χρωμοσώματα, τα επίπεδα τεστοστερόνης και την ανίχνευση φύλου. Φαίνεται πως η Αλγερινή πέρασε τα τεστ της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, η οποία της επέτρεψε να αγωνιστεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες. 

Πάντως, εσφαλμένα η Κελίφ χαρακτηρίστηκε από ΜΜΕ και χρήστες των social media ως τρανσέξουαλ, δηλαδή διεμφυλικό άτομο. Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για intersex, διαφυλικό άτομο με διαταραχή ανάπτυξης του φύλου (DSD).

Ίντερσεξ (Intersex) ή διαφυλικά ονομάζονται τα άτομα που γεννιούνται με διάφορες φυσικές παραλλαγές στα χαρακτηριστικά φύλου τους (χρωμοσώματα, γονάδες, ορμονικά προφίλ ή εσωτερική /εξωτερική ανατομία) οι οποίες δεν παραπέμπουν στον κλασικό ιατρικό ορισμό των αρσενικών και των θηλυκών σωμάτων. Τέτοιες διαφοροποιήσεις μπορεί να αφορούν ασάφεια των γεννητικών οργάνων ή/και συνδυασμούς χρωμοσωμικών γονότυπων και γεννητικών φαινότυπων διαφορετικών από ΧΥ-αρσενικό και ΧΧ-θηλυκό.

Τα ίντερσεξ άτομα χαρακτηρίζονται από τη διαφορετική φυσιολογία τους, όπου μπορεί να υπάρχει ή να μην υπάρχει καθορισμένο ανατομικό φύλο. Πιο συγκεκριμένα ένα ίντερσεξ άτομο μπορεί να γεννηθεί με περισσότερα χρωμοσώματα φύλου από τα δύο που είναι συνηθέστερα για τους περισσότερους ανθρώπους, για παράδειγμα με χρωμοσώματα φύλου της μορφής ΧΧΥ, ΧΧΧ, ΧΥΥ, ΧΧΧΥ, ΧΧΥΥ, Χ0 κλπ. (υπάρχουν περί τους 30 διαφορετικούς συνδυασμούς) ή με δυο αναπαραγωγικά όργανα εκ των οποίων το ένα από τα δύο να είναι μόνο μερικώς ανεπτυγμένο.

Ο όρος ίντερσεξ περιγράφει μια διαφορετική σωματικότητα και διαφέρει από τον όρο τρανς, ο οποίος περιγράφει την κατάσταση κατά την οποία η ταυτότητα φύλου ενός ανθρώπου δεν συμβαδίζει με το βιολογικό του φύλο ή με το φύλο που του αποδόθηκε στη γέννηση. Εν ολίγοις, η Κελίφ δεν είναι τρανς, αφού δεν προκύπτει από πουθενά ότι προχώρησε σε μετάβαση φύλου ή σε επέμβαση για την αλλαγή του φύλου της.

ethnos.gr

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.