Χαραλάμπους: Το ταξίδι από τη Ν. Αφρική στη Ρουμανία, η πίστη στον Θεό και ο Αρτέτα

Metrosport Team03 Οκτωβρίου 2024

Η δεύτερη στροφή της League Phase του Europa League φέρνει στο δρόμο του ΠΑΟΚ έναν παλιό γνώριμο, τον Ηλία Χαραλάμπους. Ο Έλληνας προπονητής θα επιστρέψει στην Τούμπα ως αντίπαλος και αναμένεται να παρατάξει τη Στεάουα Βουκουρεστίου με στόχο το θετικό αποτέλεσμα.

Πρόκειται για έναν προπονητή που ως ποδοσφαιριστής είχε ποιότητα και έπαιζε με πάθος σε όποια ομάδα και αν αγωνίσθηκε και δεν τα παρατούσε ποτέ. Τα στοιχεία αυτά χαρακτηρίζουν και τις ομάδες που προπονεί. Έκανε τα πρώτα του βήματα στην Κύπρο, ταξίδεψε και γέμισε εμπειρίες στο Ντουμπάι και ο δρόμος του τον έφερε στη Ρουμανία. Ο σταθμός αυτός έμελλε να είναι και ο πιο επιτυχής στη μέχρι τώρα προπονητική του πορεία.


Από τη Νότια Αφρική στα γήπεδα της Κύπρου και την Τούμπα

Γεννήθηκε στις 13 Σεπτεμβρίου του 1980 στη Νότια Αφρική αλλά μεγάλωσε με τη γιαγιά και τον παππού στην Κύπρο. Από μικρός έμαθε να διαχειρίζεται χωρίς τη βοήθεια των γονιών του ό,τι πρόβλημα εμφανιζόταν, κάτι που τον βοήθησε να αναπτύξει ένα δυνατό χαρακτήρα και την ικανότητα να βρίσκει λύσεις σε κάθε δύσκολη ή εύκολη κατάσταση. H αγάπη του για τη στρογγυλή θέα ήταν εμφανής από μικρή ηλικία. Έκανε τα πρώτα του βήματα στις ακαδημίες της Ομόνοιας και γρήγορα οι καλές του εμφανίσεις και τα χαρακτηριστικά του, τού έδωσαν την ευκαιρία να βρεθεί στην πρώτη ομάδα.

Έμεινε στον σύλλογο για έξι χρόνια και τον Ιούλιο του 2005 πήρε τη βαλίτσα του και μετέβη στην Ελλάδα για λογαριασμό του ΠΑΟΚ. Ο Δικέφαλος είχε κατορθώσει να αποσπάσει τη θετική απάντηση του ποδοσφαιριστή και οι άνθρωποι του συλλόγου δεν μετάνιωσαν για την επιλογή τους καθώς σε κάθε αγώνα το πάθος και ποιότητα φαινόταν σε κάθε επαφή του με την μπάλα. Ο Χαραλάμπους αγωνίσθηκε σε 72 παιχνίδια με την «ασπρόμαυρη» φανέλα, σημείωσε δύο γκολ και μοίρασε τρεις ασίστ.

Το 2008 επέστρεψε στην Κύπρο και την Ομόνοια ενώ ο επόμενος σταθμός της καριέρας του ήταν η Άλκη Λάρνακας. Οι καλές του εμφανίσεις έγιναν το εισιτήριο για το ταξίδι στη Γερμανία, όπου φόρεσε τη φανέλα της Καρλσρούη για έξι μήνες και έπειτα συμφώνησε με τη Βασλούι. Παρέμεινε στη Ρουμανία για ένα χρόνο και έπειτα ακολούθησε η εμπειρία στη Δόξα Κατακοπιάς, τον Λεβαδειακό και την ΑΕΚ Λάρνακας, όπου ολοκλήρωσε την καριέρα του με 57 παιχνίδια, δύο γκολ και μια ασίστ.


Τα πρώτα βήματα στην ΑΕΚ Λάρνακας και το μπαμ στη Ρουμανία

Αποχωρώντας από το χορτάρι, δεν θέλησε να απομακρυνθεί από το χώρο του ποδοσφαίρου. Η επιλογή της θέσης στην άκρη του πάγκου αποτέλεσε μονόδρομο για εκείνον καθώς δεν ήθελε να αποχωριστεί το χώρο που λάτρεψε και λατρεύτηκε. Τα πρώτα του βήματα έγιναν στην ΑΕΚ Λάρνακας ως βοηθός του Ιμανόλ Ιντιάκεθ (για 77 ματς) και αργότερα του Άντονι Ιραόλα (για 29 ματς) ενώ τον Δεκέμβριο του 2019 ανέλαβε χρέη πρώτου προπονητή. Κάθισε στον πάγκο για 13 παιχνίδια, μετρώντας επτά νίκες, τέσσερις ισοπαλίες και δύο ήττες.

Επόμενος σταθμός ήταν το Ντουμπάι και η θέση του βοηθού του Χρήστου Κόντη στην Χάτα Κλαμπ για έξι μήνες. Έμαθε πράγματα, κέρδισε εμπειρίες και ανέλαβε τον Εθνικό τον Δεκέμβριο του 2020. Έμεινε στην ομάδα για 41 παιχνίδια δημιουργώντας ένα διφορούμενο κλίμα καθώς μέτρησε 15 νίκες, εννέα ισοπαλίες και 17 ήττες. Μετά από 349 ημέρες έφυγε από τον Εθνικό και ανέλαβε τη Δόξα Κατοκοπιάς, όπου κάθισε στον πάγκο για 19 παιχνίδια και είχε εννέα ήττες, τέσσερις νίκες και έξι ισοπαλίες.

Τον Μάρτιο του 2023 αποφάσισε να κάνει το μεγάλο βήμα στην καριέρα του και ανέλαβε τα ηνία της Στεάουα Βουκουρεστίου. Γνώρισε ότι το «αφεντικό» της ομάδας ήταν ένας άνθρωπος περίεργος για πολλούς, εκρηκτικός και με συχνές παρεμβάσεις στα αποδυτήρια. Δεν πτοήθηκε, έκανε τη βαλίτσα του και με όπλο τις γνώσεις και τον χαρακτήρα του έχτισε την ομάδα του. Προσαρμόστηκε εύκολα, επέβαλε τη φιλοσοφία του και οι επιτυχίες δεν άργησαν να έρθουν καθώς κέρδισε τον τίτλο του πρωταθλήματος και αναδείχθηκε προπονητής της χρονιάς στη Ρουμανία. Σε 551 ημέρες στο ρουμανικό σύλλογο μετρά 41 νίκες, 19 ισοπαλίες και 16 ήττες.


Η σχέση με την εκκλησία

Δεν θεωρεί ότι υπάρχει λιγότερο ή περισσότερο θρησκευόμενος άνθρωπος και ότι η αγάπη για τον Θεό καθορίζεται από το πότε και πόσες φορές πηγαίνει κάποιος στην εκκλησία. Κάθε άνθρωπος έχει τους δικούς του ρυθμούς, η σχέση του με το Θεό είναι προσωπική του υπόθεση και δεν χωρά κριτική, όπως του έμαθε ο θείος του. Το αίσθημα της πίστης μεγάλωσε μέσα του κατά τη διάρκεια ενός τραυματισμού του όταν αγωνιζόταν στον ΠΑΟΚ. Όπως παραδέχθηκε σε συνέντευξη του στην ιστοσελίδα gsp.ro: «Όταν έπαιζα στον ΠΑΟΚ, ήρθε να με επισκεφθεί ο θείος μου και πήγαμε στον Άγιο Όρος. Εκεί γνώρισα τον γέροντα Εφρέμ. Περίμεναν εκεί στο μοναστήρι πάνω από 2000 άτομα για να του μιλήσουν. Αυτός, είπε ότι θέλει να μου μιλήσει. Τη δεδομένη χρονική περίοδο, ενόσω ήμουν στον ΠΑΟΚ, είχα κάνει χειρουργική επέμβαση.

Έκανα για δύο περίπου χρόνια όλων των ειδών τις εξετάσεις οι οποίες όμως δεν έδειχναν τίποτα. Πρέπει να σημειώσω, ότι σε κάποια φάση ο γιατρός μου είπε να δέσω με επίδεσμο το τραύμα μου για να μην νιώθω πόνο. Εγώ πονούσα αλλά όπως σας είπα και πριν τα τεστ δεν έδειχναν κάτι. Όταν, λοιπόν, είχα επισκεφθεί το μοναστήρι το πρώτο πράγμα που έκανε ο γέροντας Εφρέμ ήταν να με ρωτήσει αν είχα χειρουργηθεί.

Εγώ, εκείνη την στιγμή είχα σοκαριστεί, νόμιζα πως η σύζυγός μου του το είχε πει και τον ρώτησα πως το ήξερε. Αυτός απάντησε ότι απλά με ρώτησε αν είχε χειρουργηθεί ή όχι. Συνέχισε λέγοντάς μου ότι δεν θα έπρεπε να είχα κάνει την συγκεκριμένη επέμβαση. Ωστόσο, αφού την είχα κάνει ήδη, είπε πως σε λίγο καιρό θα ήμουν μια χαρά. Ήξερε δηλαδή ότι είχα χειρουργηθεί χωρίς να του έχει μιλήσει κανένας για αυτό. Από εκείνη την στιγμή, πίστεψα στην εκκλησία».

Η αγάπη για την Άρσεναλ και ο Γκουαρδιόλα

Από μικρή ηλικία υπήρξε φίλαθλος της Άρσεναλ. Παρακολουθούσε τις αναμετρήσεις των «κανονιέρηδων» και μεγαλώνοντας παρατηρούσε και τους προπονητές. Το ενδιαφέρον του τράβηξε ο Μικέλ Αρτέτα. Ο τρόπος με τον οποίο στήνει την ομάδα του ο Ισπανός προπονητής, ο τρόπος δουλειάς του και η φιλοσοφία του είναι στοιχεία που θαυμάζει σε εκείνον. Ένας άλλος προπονητής που αρέσκεται να βλέπει είναι ο Πεπ Γκουαρδιόλα ενώ έχει πάρει αρκετά στοιχεία από το σκεπτικό του Μαουρίσιο Σάρι.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.