Ηλεία: Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες σε πολλαπλά μέτωπα - Στο «κόκκινο» Στερεά και Πελοπόννησος

Παναγιώτα Απέργη22 Ιουνίου 2024

Μάχη με τις φλόγες έδιναν όλη τη νύχτα οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην περιοχή της Πηνείας, λόγω της πυρκαγιάς που πέρασε από τη Ράχη Αχαΐας στην Ηλεία.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική, η φωτιά έχει κατακάψει αγροτοδασικές και αγροτικές εκτάσεις, με συνολικά 7 κοινότητες και οικισμούς να εκκενώνονται και το «112» να ηχεί για την προστασία των πολιτών.

Κατά πληροφορίες, φωτιές που ξέσπασαν στα Λαστέικα Πύργου οφείλονται σε εμπρησμό, καθώς από το Ντόμπρινο μέχρι τον ποταμό Ιάρδανο υπήρξαν 4 εστίες φωτιάς σε απόσταση 1 χιλιομέτρου. 

Μάλιστα, για εμπρησμό έκανε λόγο και ο δήμαρχος Πύργου, Στάθης Καννής, σχολιάζοντας ότι οι στιγμές που έζησαν ήταν εφιαλτικές, με τους ανέμους να είναι ιδιαίτερα δυνατοί. 

Ένας νεκρός και ένας τραυματίας από τις φωτιές

Το βράδυ της Παρασκευής (21/6) ξέσπασαν νέες εστίες φωτιάς στην περιοχή Ντόμπρινο, με έναν πυροσβέστη που μετείχε στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στην Ηλεία να μεταφέρεται στο νοσοκομείο, καθώς εκτέθηκε στις φλόγες.

Αφού του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες, αποχώρησε από το νοσοκομείο χωρίς να χρήζει νοσηλείας.

Παράλληλα, ένας 55χρονος, που έσπευσε να βοηθήσει στο έργο της κατάσβεσης, έχασε τη ζωή του στο χωριό Μυρτιά, καθώς έπαθε αναρρόφηση, λόγω ποσότητας φαγητού που είχε καταναλώσει. 

Μετρούν τις πληγές τους σε Μεγαλόπολη και Κρανίδι

Την ίδια ώρα, το μέτωπο στο Αλποχώρι είναι βελτιωμένο, αν και εξακολουθούν να υπάρχουν ενεργές εστίες, με 50 πυροσβέστες και 19 οχήματα να επιχειρούν στο σημείο.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις παρέμειναν και στο Κρανίδι όπου η φωτιά, που προκάλεσε καταστροφές σε σπίτια και ελαιόδεντρα, βρίσκεται σε ύφεση. 

Σε ύφεση βρίσκονται επίσης τα υπόλοιπα μέτωπα στη Μεγαλόπολη, όπου οι κάτοικοι είδαν τις επιχειρήσεις και τα σπίτια τους να τυλίγονται στις φλόγες. 

Σε επιφυλακή η Πολιτική Προστασία λόγω καύσωνα

Σε επιφυλακή λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων βρίσκεται και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, συνιστώντας, παράλληλα, στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια

Μάλιστα, σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες οφείλουν να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr), για αύριο Σάββατο 22 Ιουνίου 2024, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Βοιωτίας)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας)

Ταυτόχρονα, για τις ανωτέρω περιοχές, τίθεται σε εφαρμογή το Σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται, η εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και "ευπαθείς" περιοχές.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.