Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης: «Αξίζει το ρίσκο να εμβολιάσουμε τα παιδιά μας;»

Metrosport Team16 Δεκεμβρίου 2021

Απαντήσεις από τον Νίκο Νίτσα και από τον Εμμανουήλ Ροηλίδη σε καίρια ερωτήματα γονέων για τον εμβολιασμό των παιδιών τους δόθηκαν στο πλαίσιο εκδήλωσης.

Συγχαρητήρια έδωσαν στον ΙΣΘ και στον πρόεδρο κ.Νίτσα ο καθηγητής παιδιατρικής και λοιμωξιολογίας του ΑΠΘ κ.Ροηλίδης και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου παιδείας Αλέξανδρος Κόπτσης για τις συνεχείς προσπάθειες, από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα, ενημέρωσης των γονιών για τον εμβολιασμό των παιδιών με ανάλογες δράσεις, διαδικτυακές και όχι μόνο (εμβολιαΖΩ, μαρτυρίες διευθυντών ΜΕΘ όλων των νοσοκομείων, καταγραφή των γιατρών που νόσησαν από covid19, σεμινάρια με ομιλητές όλων των ιατρικών ειδικοτήτων κλπ)

Στο πλαίσιο μιας ακόμη εκδήλωσης - σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας - δόθηκαν απαντήσεις από τον κ. Νίτσα και από τον κ. Ροηλίδη σε καίρια ερωτήματα γονέων οι οποίοι έθεσαν ως βασικό προβληματισμό το αν αξίζει το ρίσκο να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, αφού εδώ και δύο χρόνια έχουν ακούσει ότι δεν νοσούν βαριά και επίσης ότι ακολουθούν τις οδηγίες της εκπαιδευτικής κοινότητας, με καθημερινούς ελέγχους, με αποτέλεσμα τα κρούσματα να είναι ελάχιστα ως μηδαμινά.

Τόσο ο κ. Νίτσας όσο και ο κ. Ροηλίδης απάντησαν θετικά στο ερώτημα του... ρίσκου, χωρίς δεύτερη σκέψη, διότι όπως τόνισαν «...ένα παιδί χωρίς υποκείμενο νόσημα θα ανταποκριθεί καλύτερα στον ιό, ωστόσο δεν νοσούν όλα τα παιδιά ήπια (!). Όταν υπάρχουν πολλά παιδιά που νοσούν, θα υπάρχουν και βαριά περιστατικά. Στα παιδιά σπάνια έχουμε βαριές νοσήσεις αλλά ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα έχουμε. Έχουμε και νεογνά που νοσηλεύονται σε βαριά κατάσταση. Όπως και στους εφήβους όπου ο ιός μπορεί να αφήσει μακροχρόνια προβλήματα».

Ο καθηγητής και διευθυντής της Γ΄ Παιδιατρικής κλινικής του Γενικού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ Εμμανουήλ Ροηλίδης τόνισε πως «τα εμβόλια τελευταίας τεχνολογίας είναι συνθετικά και παράγονται εκτός κυττάρων. Η τεχνολογία έχει προχωρήσει. Με τις παλιές τεχνολογίες εμβολίων είχαμε περισσότερα προβλήματα. Οι μελέτες για το εμβόλιο δείχνουν ότι είναι ασφαλές και δεν έχουν εμφανιστεί παρενέργειες τουλάχιστον μέχρι την ηλικία των 25 ετών».

Σχετικά με παιδιά που έχουν καρδιολογικά προβλήματα ο κ. Ροηλίδης διευκρίνισε ότι «το εμβόλιο μπορούν να το κάνουν και αυτά τα παιδιά καθώς δεν επηρεάζει την αρρυθμία». Όσο για το αντιγριπικό εμβόλιο σε συνδυασμό με αυτό του κορονοϊού ξεκαθάρισε ότι «οι γονείς γνωρίζουν ότι χορηγούνται ακόμα και οκτώ εμβόλια στα βρέφη. Τα παιδιά μπορούν να εμβολιαστούν και με τα δύο εμβόλια την ίδια ημέρα. Από ένα εμβόλιο σε κάθε χέρι χωρίς κανένα πρόβλημα». Ο κ. Νίτσας τόνισε ότι «το επιχείρημα γιατί να μην αφήσω το παιδί μου να... νοσήσει, καταρρίπτεται ιδίως καθώς πλησίον των παιδιών διαβιούν και ενήλικες με προβλήματα υγείας και συνεπώς αυξάνεται ο κίνδυνος να τους κολλήσουν». Ο πρόεδρος του ΙΣΘ ενημέρωσε πως "από τις αρχές του 2022 οι παιδίατροι θα μπορούν να εμβολιάζουν τα παιδιά στα δικά τους ιατρεία. Μέχρι στιγμής χαρακτήρισε μικρή τη συμμετοχή τους και τόνισε πως αναμένεται μεγαλύτερη εκδήλωση ενδιαφέροντος από τους παιδιάτρους στο συγκεκριμένο εγχείρημα, το επόμενο χρονικό διάστημα".

Πηγή: typosthes.gr

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.