Ιαπωνία: Φόβοι για μεγασεισμό-Εκδόθηκε προειδοποίηση για πρώτη φορά στην Ιστορία

Metrosport Team09 Αυγούστου 2024

Μετά τον ισχυρό σεισμό των 7,1 Ρίχτερ, που έπληξε τη νότια ακτή της και την προειδοποίηση για τσουνάμι, οι αρχές προειδοποίησαν για την πιθανότητα ενός «μεγασεισμού», καλώντας τους κατοίκους να βρίσκονται σε επαγρύπνηση, αλλά να μην εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Ο σεισμός 7,1 της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε χθες (8/8) στα ανοιχτά της επαρχίας Miyazaki στο νησί Kyushu στις 4.42 μ.μ. τοπική ώρα, σε βάθος περίπου 18 μιλίων, σύμφωνα με την Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Υπήρξαν αναφορές για τρεις τραυματίες, δήλωσε ο επικεφαλής γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου της Ιαπωνίας Yoshimasa Hayashi, αν και πρόσθεσε ότι δεν υπήρξαν διακοπές ρεύματος ή ζημιές στο δίκτυο ύδρευσης ή στα συστήματα επικοινωνίας της περιοχής. Η αστυνομία στην περιφέρεια Miyazaki είπε ότι υπήρξαν μόλις 10 αναφορές για ζημιές. Ο Hayashi πάντως, προέτρεψε τους κατοίκους να μείνουν μακριά από την ακτογραμμή.

Οι σεισμολόγοι πραγματοποίησαν έκτακτη σύσκεψη για να αναλύσουν εάν ο σεισμός είχε επηρεάσει το κοντινό ρήγμα Nankai Trough -την πηγή των καταστροφικών σεισμών του παρελθόντος. Η μετεωρολογική υπηρεσία εξέδωσε τελικά αυτό που αποκάλεσε «μέγα προειδοποίηση σεισμού», εκτιμώντας ότι η πιθανότητα ενός μεγάλου σεισμού ήταν σχετικά υψηλότερη από το συνηθισμένο, αλλά όχι ότι σίγουρα θα συμβεί στο εγγύς μέλλον. Οι αρχές προέτρεψαν τους κατοίκους της χώρας να βρίσκονται σε αυξημένη επαγρύπνηση για την επόμενη εβδομάδα.

Προειδοποιήσεις στους πολίτες

«Ζητάμε από όλους τους πολίτες να ελέγχουν προσεκτικά κάθε νέα πληροφορία που εκδίδει η κυβέρνηση, να επιβεβαιώνουν την καθημερινή τους ετοιμότητα για σεισμό και να είναι έτοιμοι να εκκενώσουν αμέσως σε περίπτωση σεισμού», δήλωσε ο πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα σε συνέντευξη Τύπου.

Νωρίτερα, αξιωματούχοι εξέδωσαν προειδοποίηση για τσουνάμι μετά τον σεισμό της Πέμπτης (08/08), προειδοποιώντας τους κατοίκους να εγκαταλείψουν αμέσως τις παράκτιες περιοχές των νομών Κότσι και Μιγιαζάκι μέχρι να αρθεί η προειδοποίηση. Προειδοποιήσεις εκδίδονται όταν τα κύματα αναμένεται να ξεπεράσουν το 1 μέτρο (3,3 πόδια). Κύματα τσουνάμι ύψους έως και 50 εκατοστών εντοπίστηκαν κατά μήκος τμημάτων της νότιας ακτής του Kyushu και του κοντινού νησιού Σικόκου περίπου μισή ώρα μετά τον σεισμό.

Οι περισσότερες από τις ζημιές μέχρι στιγμής ήταν σχετικά μικρές. Η αστυνομία στην περιφέρεια Miyazaki είπε ότι υπήρξαν ορισμένες αναφορές για κατολισθήσεις και ορισμένα φανάρια είχαν σταματήσει να λειτουργούν. Το τηλεοπτικό δίκτυο NHK ανέφερε ότι κάποια παράθυρα έσπασαν στο αεροδρόμιο της επαρχίας και ότι ο διάδρομος είχε κλείσει προσωρινά για ελέγχους.

Στο μεταξύ, στη γειτονική επαρχία Kagoshima, τοίχοι από μπετόν κατέρρευσαν και ένα ξύλινο σπίτι υπέστη ζημιές.

Τραυματίες φέρονται να είναι δύο ηλικιωμένες γυναίκες, οι οποίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο μετά από πτώση, ενώ μια ακόμη τραυματίας, ήταν εργάτρια εργοστασίου που χτυπήθηκε στην πλάτη από αντικείμενο που έπεσε.

Η Αρχή Πυρηνικής Ρύθμισης δήλωσε ότι και οι 12 πυρηνικοί αντιδραστήρες στο Kyushu και το Shikoku παραμένουν ασφαλείς. Οι σεισμοί σε περιοχές με πυρηνικούς σταθμούς αποτελούν μια σημαντική ανησυχία από τότε που ένας τεράστιος σεισμός 9,0 Ρίχτερ -και το τσουνάμι που ακολούθησε- προκάλεσε την πυρηνική καταστροφή της Φουκουσίμα τον Μάρτιο του 2011.

Η Ιαπωνία βρίσκεται στο «Δαχτυλίδι της Φωτιάς» του Ειρηνικού -μια γραμμή σεισμικών ρηγμάτων που περιβάλλουν τον Ειρηνικό Ωκεανό- και είναι μια από τις πιο επιρρεπείς σε σεισμούς χώρες στον κόσμο. Ένας σεισμός εκεί την 1η Ιανουαρίου στη βορειοκεντρική περιοχή Noto της Ιαπωνίας άφησε πίσω του περισσότερους από 240 νεκρούς.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.