Η υπόθεση «Χάιντουκ», η... προϋπόθεση «Μπεϊτάρ» και η αμφίδρομη ευγνωμοσύνη Ιβάν - λαού του ΠΑΟΚ

Στέλιος Γρηγοριάδης26 Ιουλίου 2023

Mόνο η κροατική Χάιντουκ Σπλιτ του Μάρκο Λιβάγια και άλλων καλών παικτών είναι ικανή να προβληματίσει τον ΠΑΟΚ στην επόμενη φάση των προκριματικών του Κόνφερενς Λιγκ από όλους τους πιθανούς αντιπάλους του, λέγαμε χθες και νάσου η Χάιντουκ μπροστά μας, να προκύπτει από την κλήρωση. Για μια πολλοστή φορά ο ΠΑΟΚ στέκεται άτυχος σε κλήρωση, με την έννοια ότι υπήρχαν και “ευκολάκια” για να βρεθούν στον δρόμο του, αλλά αυτό το έχουμε συνηθίσει. Οπότε, δεν μένει παρά να δούμε τη θετική πλευρά της υπόθεσης.

Πριν πάμε στην υπόθεση, απαραίτητο είναι να θυμηθούμε την… προϋπόθεση. Δεν έχει κανένα νόημα να συζητάμε για την κλήρωση με τη Χάιντουκ, αν ο ΠΑΟΚ δεν αποκλείσει πρώτα την Μπεϊτάρ. Αυτό είναι το ζητούμενο τώρα. Αλλά με δεδομένη την προοπτική της πρόκρισης και επίσης δεδομένο τον αντίπαλο στον επόμενο προκριματικό γύρο του Κόνφερενς Λιγκ, οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ ξέρουν πολύ καλά ότι δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια για ολιγωρίες και καθυστερήσεις στη συμπλήρωση του ρόστερ, αν θέλουν να λένε (και να το εννοούν κιόλας) ότι η ομάδα πρέπει να περάσει πάση θυσία στους ομίλους. Με δύο μόνο χαφ δεν πας να παίξεις με τη Χάιντουκ. Ούτε χωρίς έναν ακόμη εξτρέμ, ούτε χωρίς έναν ακόμη στόπερ, γιατί κι αυτός που πήρες δεν γεμίζει το μάτι κανενός, ούτε και χωρίς άλλες προσθήκες που θα ανεβάσουν την ποιότητα του γκρουπ.

Από την άλλη πλευρά, αναρωτιέμαι γιατί θα έπρεπε να αποτελεί κίνητρο για τέσσερις-πέντε καλές μεταγραφές μόνο η πρόκληση που λέγεται Ευρώπη. Δεν υπάρχουν άλλοι στόχοι; Δεν υπάρχει Πρωτάθλημα; Δεν υπάρχει Κύπελλο; Ετσι όπως είναι ο ΠΑΟΚ αυτή τη στιγμή μπορεί να είναι ένας κανονικός ΠΑΟΚ στις εγχώριες διοργανώσεις; Προφανώς, όχι.

Μια εύκολη απάντηση είναι η εξής: “Εντάξει, μέχρι την έναρξη του Πρωταθλήματος έχουμε χρόνο. Θα δούμε μέχρι τότε. Και ο καλύτερος μήνας για μεταγραφές είναι ο Αύγουστος”. Οντως, αλλά αυτό ισχύει για ομάδες… κακομοίρικες και φουκαριάρες, όχι για μεγάλες. Η μεγάλη, οργανωμένη και σοβαρή ομάδα βάζει στο ρόστερ της εγκαίρως ό,τι της χρειάζεται και είναι πανέτοιμη για όλες τις διοργανώσεις. Η φουκαριάρα περιμένει να δει τι θα περισσέψει. Ποιος παίκτης θα μείνει ελεύθερος, ποιος θα ξεμείνει από ομάδα, ποιος θα μπορεί να αποκτηθεί ως δανεικός και, σε κάθε περίπτωση, ποιος θα κοστίσει λίγα.

Αλλο να προσπαθεί μια ομάδα μέχρι την τελευταία στιγμή να “ψήσει” έναν Εμπαπέ για να τον κάνει δικό της και άλλο να περιμένει μέχρι την τελευταία στιγμή, ενώ έχει προ πολλού αρχίσει η επίσημη σεζόν, για να βρει παίκτες από το καλάθι στο οποίο άλλες ομάδες ξεφόρτωσαν ό,τι άχρηστο διέθεταν.

Ο Μπότο φέτος δεν υπήρχε ουσιαστικά, πρόσφατα έπαψε να υπάρχει και τυπικά. Οι μεταγραφές έγιναν και θα γίνουν με υποδείξεις του τμήματος σκάουτινγκ, το οποίο είχε στο παρελθόν αρκετές επιτυχίες, όταν αυτές οι υποδείξεις γίνονταν σεβαστές. Συνεπώς, η ταχύτητα των ενεργειών και το ύψος της δαπάνης για τους υπόλοιπους παίκτες που χρειάζεται ο ΠΑΟΚ εξαρτώνται αποκλειστικά από τις διαθέσεις του Ιβάν Σαββίδη. Τις οποίες διαθέσεις ακόμη περιμένει να καταλάβει ο κόσμος του ΠΑΟΚ. Οχι μόνο με τις μεταγραφές, αλλά και με τα άλλα, ακόμη πιο σημαντικά ζητήματα, που είναι η κατασκευή της Νέας Τούμπας και του προπονητικού κέντρου.

Αυτη τη στιγμή έχουν διατεθεί περίπου 8.000 διαρκείας, χωρίς να υπάρχει κανένας ενθουσιασμός και καμία αισιοδοξία για τη νέα σεζόν. Αυτά τα διαρκείας ο κόσμος του ΠΑΟΚ τα αγοράζει όχι γιατί “τρελάθηκε” με την απόκτηση του Εκόνγκ, του Μπάμπα και του Σαμάτα, ούτε γιατί χάρηκε με την πώληση του Ινγκασον, ούτε γιατί βλέπει ότι κάμποσοι παίκτες προσπάθησαν ή προσπαθούν να αλλάξουν ομάδα, με πρώτους και καλύτερους τον Νάρεϊ, τον Κοτάρσκι και τον Αουγκούστο. Ε, λοιπόν, αυτός ο κόσμος, αλλά και όλοι οι οπαδοί του ΠΑΟΚ, που θα είναι και φέτος εκεί, στο πλευρό της ομάδας τους, επειδή, πολύ απλά, τη λατρεύουν, δικαιούνται μια ξεκάθαρη εξήγηση. Δικαιούνται να μάθουν ποια θα είναι η επόμενη μέρα του ΠΑΟΚ μετά από μία σεζόν καταστροφική, που έφερε πίκρα, απογοήτευση και βαθιά ανησυχία για το μέλλον.

ΥΓ. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι, κάποια στιγμή, σύντομα, θα γίνει μια δυναμική επανεμφάνιση του Ιβάν στο προσκήνιο. Είναι ο ευεργέτης του ΠΑΟΚ, του αξίζει κάθε σεβασμός και κατανόηση για τις δύσκολες συνθήκες που διαμορφώθηκαν γι’ αυτόν επιχειρηματικά τα τελευταία χρόνια, αλλά πιστεύω ακράδαντα ότι αναγνωρίζει τη γενναιότητα του λαού του ΠΑΟΚ να του δείχνει πάντα τον σεβασμό του και την κατανόησή του, παρά τη συνεχή οπισθοχώρηση του ΠΑΟΚ μετά τη θριαμβευτική σεζόν 2018-19. Αυτή τη γενναιότητα, που δείχνει ευγνωμοσύνη, δεν πρόκειται να την προδώσει...

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.