Η θεωρία, η πράξη και ένας αγώνας που κερδίζεται από τον προπονητή

Βασίλης Μάστορας04 Οκτωβρίου 2024

Ο Αρης βρίσκεται σε… καλό φεγγάρι. Λίγοι ήταν αυτοί που πίστευαν στο ξεκίνημα του φετινού Πρωταθλήματος, ότι έξι αγωνιστικές μετά την έναρξη του οι «κίτρινοι» θα βρίσκονταν στην 4η θέση, δύο βαθμούς πίσω από Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ και τρεις πίσω από την ΑΕΚ.

Εχοντας αγωνιστεί μόνο δύο φορές στο «Κλ. Βικελίδης» και κερδίζοντας δύο ντέρμπι. Ακόμη και εκείνοι που διακατέχονται από υπέρμετρη αισιοδοξία, απ’ όλο αυτό το παζλ των γεγονότων, όταν έκαναν την άσκηση επί χάρτου σίγουρα θα τους έλλειπε κάποιο κομμάτι. Αλλωστε ήταν και οι κακές βραδιές της ομάδας με ΟΦΗ και Αστέρα Τρίπολη που έβαζαν κάποιο φρένο στα αισιόδοξα σενάρια. Από το ένα άκρο όμως, μετά τις δύο νίκες στα ντέρμπι, η τέταρτη θέση στον βαθμολογικό πίνακα και αναθεώρηση προς τα πάνω των στόχων. Λογικά όλα αυτά. Από τη στιγμή που στο ποδόσφαιρο τα αποτελέσματα είναι που μετρούν, ο Αρης δικαιούται να αφήνει τη σκέψη του να ταξιδεύει.

Στο ποδόσφαιρο όμως καμία ομάδα δεν κλειδώνει τον στόχο της την 6η αγωνιστική. Ο δρόμος είναι μακρύς και δύσκολος. Και οι ομάδες που πετυχαίνουν είναι εκείνες οι οποίες έχουν διάρκεια και καταφέρνουν να διαχειριστούν τις κρίσεις, που είναι αναπόφευκτες. Γνωστές άλλωστε αυτές οι αρχές της επιτυχία και το έχουν βιώσει οι «κίτρινοι». Ο Αρης και τις προηγούμενες χρονιές, χαμογέλασε για τις μεγάλες επιτυχίες στη διάρκεια είτε του Πρωταθλήματος, είτε των πλέι οφ, αλλά το τελικό αποτέλεσμα, δεν ήταν κάτι το εξαιρετικό. Ταπεινή μου άποψη είναι ότι τα ντέρμπι τα κερδίζουν οι… ποδοσφαιριστές. Είναι τόση η επιθυμία τους για τη νίκη στους αγώνες υψηλού ενδιαφέροντος που ξυπνάει ο επαγγελματικός τους εγωισμός και κάνουν μέσα στο γήπεδο, όσα περισσότερα μπορούν. Όλα αυτά σε σχέση με τους αγώνες που αντιμετωπίζουν μικρομεσαίες ομάδες.

Εκεί όπου δεν υπάρχει κίνητρο και συνήθως γίνεται η ζημιά. Και επειδή στην κανονική περίοδο 18 είναι οι αγώνες με τους μικρομεσαίους αντιπάλους και μόνο οκτώ τα ντέρμπι, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι η ομάδα θα πρέπει να είναι πάντα σε ετοιμότητα. Ο Ακης Μάντζιος, στις δηλώσει που έκανε στα κανάλια της NOVA έδειξε ότι γνωρίζει τις… κακοτοπιές που κρύβει η συνέχεια και μέχρι το επόμενο ντέρμπι. Και επειδή δεν θέλει σε καμία περίπτωση να γκρεμιστεί ό,τι χτίστηκε επιχειρεί να σώσει την παρτίδα. Αυτό το συμπέρασμα βγαίνει απ’ όσα δήλωσε. Αυτή όμως είναι η θεωρία. Το αποτέλεσμα θα φανεί στην πράξη.

Πρώτα απ’ όλα στον αγώνα του Σαββάτου (5/9) με την Λαμία. Ομάδα που έχει νέο και πετυχημένο την προηγούμενη χρονιά προπονητή και θεωρείτε μικρομεσαία του Πρωταθλήματος. Απ’ αυτές που ο Μάντζιος (όπως και κάθε προπονητής) θα πρέπει να δουλέψει πολύ, ώστε να ανεβάσει τη διάθεση των ποδοσφαιριστών προκειμένου να κάνουν το καλύτερο μέσα στο γήπεδο. Να τους προετοιμάσει και πνευματικά και τακτικά, γιατί αυτοί οι αγώνες έχουν μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας για περισσότερους από έναν λόγους. Και είναι πρώτα υπόθεση του προπονητή να βάλει το… χεράκι του για να έρθει η επιτυχία. Στα ντέρμπι, θα πω κάτι ίσως στα όρια της υπερβολής, οι συνθήκες οδηγούν μόνες τους την ομάδα, τα δύσκολα είναι με τους θεωρητικά εύκολους αντιπάλους.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.