Εξι χρόνια λειτουργεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο η Επιτροπή Δεοντολογίας της ΕΠΟ. Οι περισσότεροι την έμαθαν προσφάτως με τις εισηγήσεις για υποβιβασμό του Ολυμπιακού και για αφαίρεση βαθμών στην ΑΕΚ.
Η εισήγηση για τον υποβιβασμό του Ολυμπιακού κατέληξε σε απαλλαγή. Η εισήγηση για αφαίρεση βαθμών στην ΑΕΚ βρίσκεται ακόμη σε πειθαρχική διαδικασία. Το ερώτημα είναι με ποιον τρόπο κινείται διαχρονικά αυτή η Επιτροπή, η οποία αποτελείται από τακτικούς δικαστές και μάλιστα έχει ως μέλος ή πρόεδρο το ίδιο πρόσωπο: Την πρόεδρο Πρωτοδικών Γλυκερία – Λουΐζα Ιωαννίδου.
Στην περίπτωση της εισήγησης για τον Ολυμπιακό η ποινική διαδικασία είχε ξεκινήσει από το Δεκέμβριο του 2014. Το σχετικό βούλευμα εκδόθηκε το 2018. Η Επιτροπή παρενέβη το 2020.
Στην ΑΕΚ δεν υπήρχε και δεν υπάρχει ποινική διαδικασία. Η Επιτροπή συγκέντρωσε τα στοιχεία τον Ιανουάριο του 2021 και παρενέβη δύο μήνες αργότερα. Με εξαιρετική ταχύτητα.
Ας αφήσουμε όμως τις μεγάλες ομάδες. Ας δούμε τι έχει κάνει αυτή η Επιτροπή τα τελευταία έξι χρόνια.
Υπάρχουν υποθέσεις που εισήχθησαν στην Επιτροπή και δεν τις εξέτασε ποτέ! Υπάρχουν υποθέσεις που αρχειοθετήθηκαν με καθυστέρηση τετραετίας! Και υπάρχει αίτημα διαδίκου να λάβει τα πρακτικά της πειθαρχικής διαδικασίας από τις 2 Οκτωβρίου 2017 και ουδείς του έχει απαντήσει!
Είναι προφανές ότι η Επιτροπή Δεοντολογίας κινείται με πιο αργούς ρυθμούς, ακόμη και από την ποινική δικαιοσύνη. Παρότι ο Πειθαρχικός Κώδικας Ποδοσφαίρου προβλέπει ρητώς ταχύτατες διαδικασίες για αυτονόητους λόγους.
Δηλαδή δεν μπορεί να έχει τελειώσει ένα πρωτάθλημα και να μην έχουν εκδοθεί πειθαρχικές αποφάσεις, καθώς με αυτόν τον τρόπο ευνοείται η ανισονομία. Στη FIFA και στην UEFA η αντίστοιχη Επιτροπή αποφασίζει εντός μηνός. Στην Ελλάδα μπορεί να περάσουν τέσσερα και πέντε χρόνια χωρίς να μάθουμε ποτέ τι απέγινε η πειθαρχική διαδικασία.
Αποκλειστικά υπεύθυνη γι’ αυτή την κατάσταση είναι η πρόεδρος Επιτροπής Γλυκερία – Λουΐζα Ιωαννίδου. Προφανώς δεν έχει κατανοήσει ότι το ποδόσφαιρο χρειάζεται γρήγορες αποφάσεις, παρότι βρίσκεται σε αυτή τη θέση έξι ολόκληρα χρόνια.
Τον Αύγουστο λήγει η θητεία της κ. Ιωαννίδου. Ελπίζουμε ότι η προϊσταμένη της αρχή θα εξετάσει τη δουλειά που έκανε για να αξιολογήσει όχι την ουσία των αποφάσεών της (άλλωστε οι δικαστές είναι ανεξάρτητοι), αλλά την ταχύτητα στην απονομή της δικαιοσύνης. Διότι δεν μπορεί τη μια να πατάς τέρμα το γκάζι και την άλλη να πατάς τέρμα το φρένο.