Η σύγκριση δείχνει το πρόβλημα

Βασίλης Βλαχόπουλος09 Δεκεμβρίου 2023

Αν η εικόνα δεν είναι αρκετή, υπάρχει και η γλώσσα της στατιστικής η οποία ξεκάθαρα αποδεικνύει την ανάγκη ενίσχυσης της μεσοεπιθετικής γραμμής του Αρη καθώς πάνω σ’ αυτή είχαν βασιστεί οι «κίτρινοι» στην περασμένη τετραετία παράγοντας δημιουργία και γκολ.

Στα προηγούμενα χρόνια, το βασικό αντικείμενο συζήτησης ήταν η απουσία ενός σκόρερ στην κορυφή της επίθεσης εν αντιθέσει με την ιδιαίτερα παραγωγική μεσοεπιθετική γραμμή. Φέτος οι ρόλοι διαφοροποιήθηκαν καθώς ο Αρης βρήκε τον «γκολτζή» που απελπισμένα αναζητούσε στο πρόσωπο του Λορέν Μορόν, αλλά υστερεί τόσο στα επιθετικά άκρα όσο και στη θέση του δημιουργικού μέσου. Το πρώτο είναι ζήτημα επιλογών που έγιναν το περασμένο καλοκαίρι. Το δεύτερο σχετίζεται με την καθυστέρηση που υπήρξε στην επιστροφή του Μάνου Γκαρθία (σ. σ. αρχικά είχε εκτιμηθεί ότι θα ήταν έτοιμος για να μπει στους αγώνες στις αρχές του περασμένου Οκτώβρη) αλλά και στον τραυματισμό του Λούκας Ρουπ ο οποίο είναι εκτός για διάστημα τουλάχιστον δύο μηνών.

Κοιτώντας την ουσία του πράγματος και με μια απλή σύγκριση των αριθμών της περασμένης τετραετίας με τους αντίστοιχους φετινούς, είναι τουλάχιστον οφθαλμοφανές ότι το βασικό πρόβλημα της ομάδας του Ακη Μάντζιου σχετίζεται με τη δημιουργία αλλά και τα γκολ που προέρχονται από τους παίκτες της μεσοεπιθετικής γραμμής. Φέτος, έχει πάρει μόλις πέντε γκολ σε σύνολο 13 αγώνων στο Πρωτάθλημα βάζοντας κάτω τις επιδόσεις των Σουλεϊμάνοφ, Μενέντες, Κάρλσον, Παναγίδη, Ρουπ, Χριστοδουλόπουλο, Ζαμόρα. Δύο γκολ έχουν έρθει από τους παίκτες του άξονα (Νταρίντα, Πάρντο) και τα υπόλοιπα από τους Μορόν, Φαμπιάνο.

Ρίχνοντας μια ματιά στην περασμένη τετραετία, οι διαφορές είναι χαώδεις. Πέρυσι οι παίκτες της μεσοεπιθετικής γραμμής έδωσαν σχεδόν το 50% των τερμάτων, το ίδιο ισχύει και για τη σεζόν 2020-21 ενώ την περίοδο 2019-20 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν στο 56.2% με 27 τέρματα στο σύνολο των 48. Μόνο την περίοδο 2021-22 το ποσοστό ήταν χαμηλότερο του 50% με την επίδοση των 18 τερμάτων στο σύνολο των 39. Το ερώτημα που προκύπτει είναι, κατά πόσο μπορεί να αυξηθεί το ποσοστό συμμετοχής των τωρινών παικτών της μεσοεπιθετικής γραμμής στο σκοράρισμα κι αν πραγματικά υπάρχουν ρεαλιστικές ελπίδες. 

Βάσει των κινήσεων των «κίτρινων» στην αγορά και της πρόθεσης ενίσχυσης αυτής της γραμμής με τουλάχιστον δύο παίκτες, είναι φανερές οι σκέψεις όλων στην ομάδα. Πιστεύουν ότι μόνο η ποιοτική ενίσχυση μπορεί να φέρει την επίλυση του προβλήματος κι αυτή η εκτίμηση δείχνει απολύτως εναρμονισμένη με την αγωνιστική αλήθεια της ομάδας. Προφανώς επενδύουν στις επιστροφές των Μάνου Γκαρθία, Λούκας Ρουπ με την προσδοκία ότι αμφότεροι θα αφήσουν πίσω τους τραυματισμούς τους και θα είναι εξαιρετικά ωφέλιμοι στην ομάδα, από την άλλη πλευρά όμως ο μεν Ισπανός θα γυρίσει έπειτα από απουσία 11 μηνών και ο δε Γερμανός έχει ευπάθεια στο γόνατο.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.


Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.