Η πτώση φοιτητή στο ΑΠΘ έφερε στην επιφάνεια το πρόβλημα των υπεράριθμων

Metrosport Team19 Οκτωβρίου 2022

Η πτώση φοιτητή από το περβάζι του 2ου ορόφου φέρνει στην επιφάνεια τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ. Η Σχολή ζήτησε διακόσιους εικοσιπέντε εισακτέους και τελικά πήρε από το κράτος 596... Το στοιχείο αναφέρεται στην διάρκεια συνομιλίας με καθηγητή, μετά το περιστατικό της πτώσης φοιτητή από το παράθυρο του 2ου ορόφου, επειδή έκατσε στο περβάζι του παραθύρου αίθουσας γεμάτης με νέους.

Η Ιατρική σχολή του ΑΠΘ ζήτησε φέτος 70 εισακτέους και πήρε τελικά (μαζί με τις μετεγγραφές) 412 άτομα. Η Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών ζήτησε 100 και πήρε 285 πρωτοετείς, ενώ η Ψυχολογία 80 και πήρε τελικά 319 νέους φοιτητές και φοιτήτριες. Συνολικά το Ίδρυμα ενημέρωσε το υπουργείο Παιδείας ότι ο αριθμός των φοιτητών και φοιτητριών που μπορεί να εκπαιδεύσει βάση των υποδομών και του προσωπικού του είναι 4.247 και πήρε 7.622 νέους και νέες.

«Από τη μελέτη των στοιχείων αυτών, προκύπτει με σαφήνεια ότι αυτή είναι και η μοναδική αιτία για την οποία δημιουργείται το αδιαχώρητο στις αίθουσες και τα αμφιθέατρα μας» λέει ο αντιπρύτανης του Ιδρύματος και αρμόδιος για ακαδημαϊκά θέματα κ. Δημ. Κωβαίος, που προσθέτει πως «είναι προφανές ότι δεν έχουμε κανένα πρόβλημα χώρου στα τμήματα (πχ της Θεολογικής Σχολής, ορισμένα ξενόγλωσσα), όπου ο αριθμός των εισακτέων είναι μικρότερος από τον προτεινόμενο».

Το περιστατικό που συνέβη χθες το μεσημέρι προκάλεσε ανησυχία και προβληματισμό, καθώς ο φοιτητής έπεσε από τον δεύτερο όροφο της Νομικής Σχολής του Ιδρύματος (δηλαδή περίπου 10 μέτρα ύψος) εξαιτίας του υπερβολικού συνωστισμού των νέων στην αίθουσα διδασκαλίας, που τον οδήγησε να καθίσει στο περβάζι του παραθύρου. Ευτυχώς την πτώση του συγκράτησέ τελικά ο εξωτερικός εξοπλισμός δυο μηχανημάτων κλιματισμού του κτηρίου, με αποτέλεσμα να υποστεί τελικά μόνο ένα σπάσιμο του καρπού του. Ο νέος νοσηλεύεται στο νοσοκομείο της πόλης, χωρίς σοβαρό κίνδυνο για την υγεία του.

Το ατύχημα έγινε την ώρα του μαθήματος του Ενοχικού Δικαίου (από τα πρώτα του ακαδημαϊκού έτους), το οποίο και συνήθως γίνεται σε γεμάτα αμφιθέατρα καθώς είναι δημοφιλές τόσο το αντικείμενο του, όσο και η καθηγήτρια που το διδάσκει η κυρία Δέσποινα Κλαβανίδου.

Ο νέος έγειρε να ακουμπήσει στο τζαμί του παραθύρου, χωρίς να καταλάβει ότι αυτό ήταν ανοικτό. «Ήταν σίγουρα μια κακή στιγμή» λέει ο κ. Κωβαίος, που τονίζει «με αφορμή αυτό ωστόσο πρέπει να σκεφτούμε άμεσα λύσεις στο πρόβλημα. Τα αμφιθέατρα στα πρώτα μαθήματα του έτους γεμίζουν καθώς ο αριθμός των φοιτητών και φοιτητριών που φτάνουν σ αυτά είναι πολύ μεγάλο σε σχέση με τις υποδομές μας. Θα προσπαθήσουμε να σπάσουμε τις παραδόσεις μαθημάτων σε δυο τμήματα, μοιράζοντας τους νέους και εκμεταλλευόμενοι πιθανά τις απογευματινές ή βραδινές ώρες. Ωστόσο και εδώ θα έχουμε πιθανά πρόβλημα σε σχέση με την διαθεσιμότητα των καθηγητών…» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.