Η πρόκληση του πρωταθλητή ΠΑΟΚ είναι αν γίνεται... σιωπηλά το «back to back»

Κώστας Πετρωτός18 Αυγούστου 2024

Σε πέντε επίσημα ματς, τέσσερα στην Ευρώπη και ένα στη Σούπερ Λίγκα, ο ΠΑΟΚ έχει δεχθεί 10 γκολ σε 54 τελικές των αντιπάλων του και έχει καταφέρει να κρατήσει μόνο μία φορά ανέπαφη την εστία του, στο παιχνίδι με την Μπόρατς στην Μπάνια Λούκα, στο οποίο οι Βόσνιοι έκαναν οκτώ τελικές αλλά δεν σκόραραν. 

Με έξι τελικές οι παίκτες της Μπόρατς είχαν σημειώσει δύο τέρματα στην Τούμπα, ενώ το σκηνικό έγινε πιο χαρακτηριστικό στα δύο ματς με την Μάλμε. 

Με 13 τελικές στην έδρα τους οι πρωταθλητές Σουηδίας σημείωσαν δύο γκολ, ενώ με 17 (και με την παράταση να συμπεριλαμβάνεται στην καταμέτρηση) σκόραραν τέσσερις φορές στην Τούμπα. 

Οι δέκα τελικές και τα δύο γκολ του Πανσερραϊκού χθες ήταν το κερασάκι στην τούρτα των προβληματικών ανασταλτικά εμφανίσεων που κάνει από την αρχή της σεζόν ο ΠΑΟΚ κι ας μην ξεχνάμε ότι σε όλα τα φιλικά παιχνίδια στην Ολλανδία δέχθηκε γκολ από τους αντιπάλους του.

Ο Λουτσέσκου ανέλυσε-σωστά-το πώς έχει δημιουργηθεί αυτή η κατάσταση που αφορά στην συνολική λειτουργία της ομάδας και όχι μόνο στο πώς λειτουργούν οι αμυντικογενείς παίκτες και έκανε λόγο για ξαναχτίσιμο της ομάδας.

Δεν έχει άδικο, αν και είναι εμφανές ότι ο ΠΑΟΚ προσπαθεί να παίξει ένα στυλ ποδοσφαίρου που είχε και πέρυσι, έχοντας, όμως, μερικούς παίκτες ακόμη κάτω από τα στάνταρ τους (παράδειγμα ο Σβαμπ και ο Ντέλιας ή ο Μπάμπα σε άλλα ματς) και βασικά κομμάτια από το παζλ (Μεϊτέ) να λείπουν. 

Δεν είναι η πρώτη φορά που τέτοια κενά στην απόδοση του ΠΑΟΚ καταγράφονται στην αρχή της αγωνιστικής περιόδου, δυστυχώς, όμως, φέτος κόστισαν την απώλεια ενός τεράστιου στόχου, όπως το league stage του Champions League.

Ο Λουτσέσκου έχει μάθει να προσαρμόζεται

Ο προπονητής του ΠΑΟΚ έμμεσα αναφέρθηκε στις «τρύπες» που υπάρχουν στο ρόστερ της ομάδας του μέσα από τις δηλώσεις του και είναι χαρακτηριστική η ατάκα του στην κάμερα της NOVA: 

«Υπάρχει μια στρατηγική στην Ελλάδα που τα ρόστερ δεν είναι έτοιμα από την αρχή της σεζόν. Τώρα γίνονται διαπραγματεύσεις. Πρέπει να προσαρμοζόμαστε και σε αυτά τα δεδομένα». 

Μάλιστα, λίγη ώρα αργότερα, στην συνέντευξη Τύπου θύμιζε πώς ο ΠΑΟΚ έκλεινε εντυπωσιακά τα κενά του στο φινάλε της περσινής περιόδου παίρνοντας Μεϊτέ, Ντεσπόντοφ και τον Μάρκος Αντόνιο που λόγω του τραυματισμού του δεν μπόρεσε να αποδώσει.

Ο Ρουμάνος τεχνικός έχει αποδεχθεί ότι πρέπει να δουλεύει με μία τέτοια κατάσταση, ο ίδιος είχε παραδεχθεί ότι γνωρίζει πώς πρέπει να κάνει υπομονή με τις μεταγραφές και αυτός, προφανέστατα, είναι και ένας λόγος που ακολουθεί την στρατηγική «παιχνίδι με παιχνίδι», καθώς όταν δεν έχει ακόμη συμπληρωμένο το ρόστερ μπροστά του δεν μπορεί να μιλά πολύ ανοιχτά για στόχους και να θέτει τον ΠΑΟΚ σε ρόλο φαβορί.

 Αυτό είχε γίνει μία φορά στην σεζόν 2018-2019, όταν και από την πρώτη αγωνιστική, παρά τους μείον δύο βαθμούς, τόσο ο ίδιος όσο και όλοι εντός ΠΑΟΚ μιλούσαν για υποχρέωση κατάκτησης του τίτλου, κάτι που έγινε με το εμφατικό αήττητο και εν τέλει το νταμπλ. 

Να μην τα ξαναγράφουμε, όμως: εκείνη η ομάδα ήταν πλήρης, ενισχύθηκε ηχηρά και τον Ιανουάριο και δεν έδωσε κανένα δικαίωμα στον πολύ καλό Ολυμπιακό του Μαρτίνς που την κυνηγούσε να αμφισβητήσει την κυριαρχία της σε κανένα διάστημα της σεζόν.

Φέτος, όμως, η στρατηγική του «πάμε για κάθε παιχνίδι ξεχωριστά και στο τέλος κάνουμε ταμείο» αποτελεί μία μεγάλη πρόκληση για τον ΠΑΟΚ γιατί εκλείπει το στοιχείο του αιφνιδιασμού. 

Πέρυσι ο Δικέφαλος κατάφερε να κοιμίσει τους πάντες και με ένα εντυπωσιακό ντεμαράζ μετά την γκέλα στην Λαμία, στα πλει οφ, κατάφερε να στεφτεί πρωταθλητής. 

Φέτος, όμως, όλοι θέλουν να τον γκρεμίσουν από την πρώτη θέση, να δείξουν ότι μπορούν να νικήσουν τον πρωταθλητή ΠΑΟΚ. 

Και μένει να φανεί αν η ίδια περσινή στρατηγική αρκεί για να αντέξει ο Δικέφαλος στην πίεση και να κόψει πρώτος το νήμα.

Ο Τσάλοφ έχει το βασικό στοιχείο ενός φορ, είναι μέσα στις φάσεις

Πάμε και σε ορισμένα επιμέρους συμπεράσματα που αφορούν σε πρόσωπα. Ο Τσιφτσής έδειξε ότι αυτό που έχει σημασία για εκείνον στην παρούσα φάση είναι να «εκπαιδευτεί» στο στυλ τερματοφύλακας/λίμπερο που έχει κάθε ομάδα πρωταθλητισμού

Δεν φοβήθηκε να παίξει με τα πόδια, αλλά είναι σαφές ότι θέλει παιχνίδια για να πείσει ότι μπορεί να είναι ανταγωνιστικός σε ικανοποιητικό βαθμό απέναντι στον Κοτάρσκι.

Ο Τσάλοφ, από την άλλη πλευρά, έδειξε ότι διαβάζει σωστά τις φάσεις είναι σε επίκαιρες θέσεις και λογικά σύντομα θα αρχίσει να σκοράρει. Το πόσο ικανός σκόρερ είναι θα αποδειχθεί μέσα από τα παιχνίδια, στα οποία θα φανούν και τα ψυχοπνευματικά χαρακτηριστικά του.

Υπάρχουν και μερικά ακόμη στοιχεία που αφορούν ατομικά κάποιους παίκτες, αλλά θα ήθελα να τα παρατηρήσω πιο αναλυτικά πριν σχολιάσω δημόσια.

Το VAR που θα παίξει το μεγαλύτερο ρόλο στο πρωτάθλημα

Η χθεσινή πρεμιέρα του ΠΑΟΚ με τον Πανσερραϊκό είχε πολλή διαιτησία και ειδικά VAR. Ο Ευαγγέλου εξελίχθηκε σε πρωταγωνιστή και έβαλε τον Φωτιά σε ρόλο αναλυτή φάσεων μέσω βίντεο. Εκτιμώ ότι αρκετοί διαιτητές δεν θα σφύριζαν το πέναλτι στον Κεντζιόρα και ορισμένοι θα έδιναν το χέρι του Μπέργκστρομ στο σουτ του Κωνσταντέλια (παρότι είναι αλήθεια δεν «μεγαλώνει» τον όγκο του σώματός του), ενώ το πλάνο που το πόδι του παίκτη του Πανσερραϊκού πατά τον Τσάλοφ είναι αυτό που «έστειλε» τον Σβαμπ για δεύτερη φορά στην βούλα των έντεκα μέτρων. 

Στη δική μου λογική αυτό που έχει την μεγαλύτερη σημασία για το πρωτάθλημα είναι οι διαιτητές να έχουν μία ενιαία φιλοσοφία στα σφυρίγματά τους, αλλά και στην ανάλυση φάσεων από το VAR. Αν τα κρατήματα στην περιοχή συνιστούν πέναλτι αυτό να αφορά σε όλους και αν σε ένα τέτοιο χέρι επικρατεί η λογική ότι δεν δίνει πλεονέκτημα στον αμυνόμενο, τότε αυτό να συνιστά τον γενικό κανόνα.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.