Η ομάδα του F-35 έρχεται στην Ελλάδα: Στην Τουρκία ακόμη περιμένουν απάντηση για το F-16 Viper

Metrosport Team06 Φεβρουαρίου 2022

Σε μια βδομάδα η ομάδα του μαχητικού 5ης γενιάς θα βρίσκεται στο ελληνικό έδαφος για να ξεκινήσει σειρά συναντήσεων τόσο με το αεροπορικό Επιτελείο και τη νέα ηγεσία, όσο και με το υπουργείο Εθνικής άμυνας, ενώ σύμφωνα με τον προγραμματισμό που είχε γίνει ήδη από τον Δεκέμβριο, αναμένονται και αυτοψίες σε αεροπορικές βάσεις.

Και αυτό έρχεται ως μια εξέλιξη που δεν βλέπει με καλό μάτι η γείτονα η οποία καθημερινά δεν σταματά να προκαλεί. Η ίδια έχει αποβληθεί από το πρόγραμμα του F-35 και δεν έχει πάρει ακόμα απάντηση για το επίσημο αίτημα που αφορά τα F-16 Viper, την στιγμή που ο στόλος των F-16 που διαθέτει αιμορραγεί.

Η απόφαση αγοράς του F-35 από την Φινλανδία ήταν εκείνη που άλλαξε τον προγραμματισμό και οδήγησε εσπευσμένα την JSF ομάδα της Lockheed Martin στο Ελσίνκι κι όχι στην Αθήνα.

Το βέβαιο είναι, όπως σημειώνεται από στελέχη της εταιρείας, πως η συγκεκριμένη ομάδα που ασχολείται αποκλειστικά με το F-35, έχει κι άλλα ταξίδια στην ατζέντα της σε χώρες υποψήφιους πελάτες, που δεν είναι τόσο αναποφάσιστες όσο οι Έλληνες.

Από την άλλη πλευρά δεν μπορούμε να παραγνωρίζουμε ότι πέραν των στρατηγικών όπλων που έχει αποδεσμεύσει η Γαλλία και την προσθήκη των Rafale F3R που αλλάζει το ισοζύγιο των αεροπορικών δυνάμεων στον ουρανό του Αρχιπελάγους, η Πολεμική Αεροπορία σε αντίθεση με το Πολεμικό Ναυτικό, παραμένει προσηλωμένη στα όπλα Made in USA, με την ραχοκοκαλιά της να είναι ένας αμιγής στόλος από F-16, διαφορετικών όμως τύπων.

Η ομάδα JSF με τη νέα ηγεσία της ΠΑ

Και η JSF ομάδα που θα προσγειωθεί στην Αθήνα έχει την ευκαιρία να συναντήσει τη νέα ηγεσία του Αεροπορικού Επιτελείου, τον Αντιπτέραρχο Θεμιστοκλή Μπουρολιά, ο οποίος σε μια αποστροφή του λόγου του κατά την ομιλία στη Σχολή Ικάρων, ουσιαστικά αναφέρθηκε στον σχεδιασμό του αύριο του αεροπορικού όπλου.

«Η Πολεμική Αεροπορία, με την έλευση των Rafale, την αναβάθμιση των F-16 σε Viper και τη δημιουργία του Κέντρου Εκπαίδευσης στην Καλαμάτα, μπαίνει, σε μια νέα εποχή όπου οι δικτυοκεντρικές επιχειρήσεις θα αποτελούν μονόδρομο.

Και σε αυτό το κάλεσμα πρέπει να είμαστε παρόντες και προετοιμασμένοι να αφομοιώσουμε την τεχνολογία της επόμενης γενιάς εκτινάσσοντας την Αεροπορία μας στο κλειστό κλαμπ της αεροπορικής ελίτ του σύγχρονου κόσμου, εξασφαλίζοντας την δύναμη της αποτροπής αλλά και ενισχύοντας τη συμβολή στην εφαρμογή της εξωτερικής πολιτικής». Είπε μεταξύ άλλων αναφερόμενος στο μέλλον της ΠΑ ο Αντιπτέραρχος Μπουρολιάς. Με άλλα λόγια ο Αρχηγός που έχει κληθεί για την επόμενη 3ετία να κρατά στα χέρια του τα χειριστήρια της Πολεμικής Αεροπορίας, έδειξε πως το μέλλον του αεροπορικού όπλου αποτελεί μονόδρομο…

Ως Αρχηγός ΑΤΑ είχε πλήρη γνώση των αναφορών που έκαναν όσα «γεράκια» συνεργάζονταν με μαχητικά F-35 κατά τη διάρκεια συμμετοχής σε ασκήσεις, με τελευταία την Blue Flag όπου οι ιπτάμενοι της 336 Μοίρας δεν μπορούσαν να πιστέψουν αυτά που τους μετέδιδαν τα μαχητικά 5ης γενιάς για να δουλέψουν ως work horse αεροσκάφη.

Αλλά και το περασμένο Σαββατοκύριακο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» είχε μιλήσει για το μαχητικό 5ης γενιάς, F-35.

«Οι Αμερικανοί εκτιμούν τη χώρα μας ως αξιόπιστο σύμμαχο και εταίρο, και υπολογίζουν σοβαρά την άποψή μας αλλά και το σταθεροποιητικό ρόλο μας ως προς το ρευστό γεωπολιτικό περιβάλλον.

Όσον αφορά στα F-35, ασφαλώς και μας ενδιαφέρει η προμήθεια νέων αεροσκαφών 5ης γενιάς. Η υπόθεση αυτή δεν έχει να κάνει τόσο με τη διάθεσή των Αμερικανών, όσο με τη δική μας δυνατότητα να εντάξουμε στον οικονομικό προγραμματισμό μας αυτήν την προμήθεια. Προχωρούμε στη συνολική αναβάθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων βήμα – βήμα, αλλά με βήμα ταχύ.

Το «χαμένο» LOR και η αναβάθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, εμμέσως «καρφώνει» την Άγκυρα καθώς είναι αυτή που έγινε αποδέκτης των Αμερικανικών κυρώσεων για τους S-400 κι έδειξε πως παρά το γεγονός ότι οι Αμερικανοί την θέλουν προσηλωμένη στο Δυτικό άρμα, εκείνη κατάφερε ν’ αποβληθεί από το πρόγραμμα του αεροσκάφους 5ης γενιάς.

Παράλληλα ο υπουργός ανέφερε ότι η δημοσιονομική κατάσταση μπορεί να μην επιτρέπει αυτή τη στιγμή να δαπανηθούν κονδύλια για το F-35 μιας και έχουν κατηγοριοποιηθεί οι ανάγκες στις Ένοπλες Δυνάμεις. Όμως το ενδεχόμενο της σύνταξης και αποστολής της επίσημης εκδήλωσης ενδιαφέροντος, δεν σημαίνει ότι αυτομάτως η Ελλάδα πρέπει να καταθέσει προκαταβολή.

Το βέβαιο είναι ότι θα έχει ενδιαφέρον η άφιξη της ομάδας εργασίας του F-35, τόσο σε Επιτελικό- πολιτικό επίπεδο, αφού αναμένονται κρίσιμα πολιτικά ταξίδια από την Ελλάδα στις Ηνωμένες Πολιτείες το επόμενο διάστημα.

Και τέλος η άφιξη των Αμερικανών έρχεται σε μια στιγμή που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη ένας διπλωματικός μαραθώνιος στην Αμερική για το αν θα προμηθευτεί η Τουρκία νέα F-16 Viper κι αν θα προσπεραστεί το τείχος που έχει υψώσει το Κογκρέσο.

Η Ελληνική πλευρά παράλληλα ζυγίζει αυτό το διάστημα όλα τα ενδεχόμενα και ποντάρει ιδιαίτερα στον ρόλο που διαδραματίζει σε γεωπολιτικό- γεωστρατηγικό επίπεδο, όσο και στο γεγονός πως ο ισχυρός πυλώνας της διπλωματίας, οι Ένοπλες Δυνάμεις από το δεκαετές και πλέον ναδίρ, έχουν περάσει στην εποχή της προσπάθειας για πλήρη αναβάθμιση, με ότι αυτό συνεπάγεται σε Εθνικό και Συμμαχικό επίπεδο.

Πηγή: enoplos.gr

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.