Η νέα μεγάλη σαχλαμάρα με τα... νέα μέτρα και η κίνηση ουσίας των «5» για Μαρινάκη

Στέλιος Γρηγοριάδης12 Δεκεμβρίου 2023

Αγαπητή Μetrosport

Δεν άφησε κανέναν ατιμώρητο η κυβέρνηση με τα μέτρα που εξήγγειλε. Τους έχωσε όλους σε ένα τσουβάλι και ησύχασε. Εξω ο κόσμος από τα γήπεδα της Superleague 1 για δύο μήνες και βλέπουμε. Την πληρώνει από τον αγριάνθρωπο τον χουλιγκάνο μέχρι και το παιδάκι που πηγαίνει με τον μπαμπά στο γήπεδο και κρατάει ένα πλακάτ ζητώντας τη φανέλα του Κωνσταντέλια. Ολοι φταίχτες. Γιατί; Για να κάνουν επίδειξη δύναμης οι κυβερνώντες και να μας δείξουν, με τον νου τους, ότι είναι αποφασισμένοι να πατάξουν την οπαδική βία.

Με άλλα λόγια, μια ακόμη γελοιότητα. Για επεισόδια που δεν έγιναν στα γήπεδα, κλείνουμε τα γήπεδα. Αλκης και Μιχάλης δολοφονήθηκαν μακριά από τα γήπεδα. Ο αστυνομικός τραυματίστηκε όχι σε γήπεδο ποδοσφαίρου. Αλλά εμείς βάζουμε λουκέτο για τους φιλάθλους, όλους τους φιλάθλους, στα γήπεδα του ποδοσφαίρου. Καμία λογική.

Εντός γηπέδων, τα πρόσφατα επεισόδια έγιναν στο Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός, από οπαδούς του Ολυμπιακού, στο Βόλος-Ολυμπιακός από οπαδούς του Ολυμπιακού και ο αστυνομικός τραυματίστηκε στο Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός στο βόλεϊ από οπαδούς του Ολυμπιακού. Και στις τρεις περιπτώσεις, δράστες είναι οπαδοί της ίδιας ομάδας. Αλλά εμείς αποκλείουμε από τα γήπεδα όλων των ομάδων όλους τους οπαδούς. Καμία λογική και εδώ.

Θέλετε να πάμε στην οικονομική ζημία που θα υποστούν όλες οι ομάδες; Θέλετε να πάμε στα ματς που η κάθε μία θα δώσει στην έδρα της χωρίς τους οπαδούς της; Σκέτη ανισορροπία. Για παράδειγμα: Μέσα σ' αυτούς τους δύο μήνες ο ΠΑΟΚ είναι υποχρεωμένος να παίξει με Παναθηναϊκό, ΑΕΚ και Ολυμπιακό στην Τούμπα χωρίς κόσμο. Ο Ολυμπιακός, οι οπαδοί του οποίου έχουν δώσει τα δικαιώματα, βγαίνει ο πιο ευνοημένος από το πρόγραμμα των αγώνων που ακολουθούν. Και, φυσικά, κανείς δεν μπορεί να απαντήσει στην Κηφισιά και τη Λαμία στο ερώτημα «μισό λεπτό, κύριοι, εμείς σε τι φταίξαμε»;

Θα έλεγα, ωστόσο, ότι αυτό αποτελεί ασήμαντη λεπτομέρεια μπροστά στο μείζον, που δεν είναι άλλο από το να αντιμετωπιστεί επιτέλους το φαινόμενο της οπαδικής βίας. Ποιος, όμως, πιστεύει ότι με το λουκέτο θα λύσουμε το πρόβλημα; Κι άλλες φορές εφαρμόστηκε αυτή η σαχλαμάρα και πετύχαμε να ανοίξουμε μια τρύπα στο νερό. Εκτός κι αν θα λειτουργήσει στην εντέλεια η ταυτοποίηση των φιλάθλων που μπαίνουν στα γήπεδα και αν θα λειτουργήσουν στην εντέλεια και τα συστήματα παρακολούθησης με κάμερες, που νιος ήμουν όταν τα άκουγα, αλλά γέρασα κι ακόμη δεν τα είδα...

Ολα όσα μας είπαν χθες περί μέτρων τα ακούω βερεσέ. Κουράστηκα με την κασέτα που παίζει εδώ και δεκαετίες, ανεξάρτητα από κυβερνήσεις. Κουράστηκα με τα παχιά λόγια μόνο για τον εντυπωσιασμό. Η μοναδική αξιόλογη είδηση ήρθε χθες με την πρωτοβουλία του ΠΑΟΚ, του Αρη, του Παναθηναϊκού και της ΑΕΚ να καταθέσουν πρόταση μομφής κατά του Βαγγέλη Μαρινάκη για να τον «τελειώσουν» από την προεδρία της Superleague 1. Eπιτέλους, μια κίνηση ουσίας. 

Επιτέλους αντιλήφθηκαν ότι δεν είναι δυνατόν ο λύκος να φυλάει τα πρόβατα. Να παριστάνει τον εξυγιαντή ο πιο τοξικός και αποκρουστικός παράγοντας στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Από τη στιγμή που πραξικοπηματικά ανέλαβε την προεδρία, οι βρισιές και οι απειλές έγιναν ο μοναδικός κώδικας επικοινωνίας της Λίγκας με τον έξω κόσμο. Κι ύστερα αναζητούν τους «ηθικούς αυτουργούς», τους «υποκινητές» και τους «υψηλά ιστάμενους».

ΥΓ. Το «γκρέμισμα» του Μαρινάκη από την προεδρία της είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Αρκεί, βέβαια, πολύ σύντομα να μη θελήσει κανείς άλλος να γίνει χαλίφης στη θέση του χαλίφη...

Στέλιος Απ. Γρηγοριάδης

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.