Η Λίβερπουλ του Κλοπ, το τρόπαιο και το «γκρέμισμα» μίας θεωρίας

Βασίλης Μάστορας28 Φεβρουαρίου 2024

Η Λίβερπουλ έφυγε το βράδυ της περασμένης Κυριακής με το τρόπαιο του Carabao Cup (Λιγκ Καπ) από το Γουέμπλεϊ. Το κατέκτησε νικώντας την Τσέλσι με αμούστακους ποδοσφαιριστές. «Μου είχαν πει πως στην Αγγλία υπάρχει μια θεωρία, ότι με παιδιά δεν κερδίζεις τρόπαια», δήλωσε μεταξύ των άλλων ο Κλοπ μετά το τέλος του αγώνα, φανερά δικαιωμένος από τις επιλογές του.

Αυτός ήταν ο όγδοος τίτλος που κατέκτησε η Λίβερπουλ στις χρονιές που ο Κλοπ, κάθεται στον πάγκο της ομάδας. Προηγήθηκαν αυτός του Τσάμπιονς Λιγκ το 2019, της Πρέμιερ Λιγκ έναν χρόνο αργότερα και το Κύπελλο Αγγλίας το 2022. Ο τελευταίος, όπως δήλωσε και ο προπονητής των «Κόκκινων», θα του μείνει αξέχαστος. Γιατί μοιάζει με ένα κερδισμένο προσωπικό στοίχημα. «Το πιο ξεχωριστό τρόπαιο που έχω κερδίσει στην 23χρονη καριέρα μου ως προπονητής», δήλωσε ο 56χρονος Γερμανός αμέσως μετά τη λήξη του Τελικού.

Ο λόγος; Γιατί κερδήθηκε από… αμούστακους ποδοσφαιριστές, οι οποίοι «γεννήθηκαν» στην ποδοσφαιρική ακαδημία του συλλόγου. Δεν ήταν η πρώτη φορά που το επιχείρησε αυτό ο Κλοπ. Επί εποχής του, στον αγώνα με την Μπόρνμουθ μετά το 1965 είχε τον μικρότερο μ.ο ηλικίας ποδοσφαιριστών. Είχε χρησιμοποιήσει έξι ποδοσφαιριστές κάτω των 20 χρονών.

Η Λίβερπουλ ολοκλήρωσε τον αγώνα με την Τσέλσι έχοντας μόνο κατά το 1/3 της 11άδας βασικούς ποδοσφαιριστές. Οι υπόλοιποι ήταν νεαροί, χωρίς εμπειρίες ούτε σε επίπεδο Πρωταθλήματος, ούτε φυσικά από έναν Τελικό.

Οι Σομποσλάι, Άρνολντ, Άλισον, Κέρτις Τζόουνς και Ντιόγκο Ζότα ήταν τραυματίες. Παράλληλα, στα «πιτς» βρίσκονται και οι Σαλάχ και Νούνιεζ που όχι απλά δεν αγωνίστηκαν στο ματς με τη Λούτον, αλλά δεν βρίσκονταν ούτε στην αποστολή της ομάδας.

Ποιοι ήταν οι ποδοσφαιριστές πού είχαν συμμετοχή στον Τελικό; Ο 19χρονος Μπόμπι Κλαρκ. Μπήκε ως αλλαγή, στη θέση του 20χρονου Κόνορ Μπράντλεϊ, ο οποίος είχε αγωνιστεί με την πρώτη ομάδα για μόλις 48 λεπτά. Ο Τζέιμς Μακ Κόνελ, που αντικατέστησε τον Αλέξις ΜακΑλιστερ, είναι 19 χρονών. Ο Τζέιντεν Ντανς, 18 χρονών που την περασμένη Τετάρτη εναντίον της Λούτον έγινε ο 45ος ποδοσφαιριστής από τα τμήματα υποδομής της Λίβερπουλ, που επί Κλοπ έκανε το ντεμπούτο στην Πρέμιερ Λιγκ.

Ακόμη ο Τζάρελ Κουάνσα, 20 χρονών, ενώ στον πάγκο των αναπληρωματικών, παρέμειναν μόνο ο 18χρονος Λιούις Κούμας και ο 16χρονος Τρέι Ναϊόνι.

Στους πρωταγωνιστές συγκαταλέγεται και ο αναπληρωματικός κίπερ της Λίβερπουλ, Κουίβιν Κέλεχερ.

Στα ήδη υπάρχοντα προβλήματα απουσιών, προστέθηκε και ο τραυματισμός του Χράφενμπερχ που αποχώρησε στο 27’ με φορείο.

Ο Κλοπ εμπιστεύτηκε τις τύχες της Λίβερπουλ σ’ έναν Τελικό, σ’ αυτά τα άπειρα ταλέντα και δικαιώθηκε.

Η Λίβερπουλ νίκησε την Τσέλσι της οποίας η 11άδα, στοίχιζε περίπου 610 εκατ. ευρώ, ενώ αυτή των «Κόκκινων» 190 εκατ. ! Από αυτά, περίπου τα 90 εκατ. κοστολογείται ο Φίρχιλ Φαν Ντάικ που ήταν ο σκόρερ του μοναδικού γκολ της Λίβερπουλ στον Τελικό.

Ο Κλοπ τόλμησε είτε γιατί τον υποχρέωσαν τα προβλήματα που υπήρχαν στην ομάδα, είτε γιατί πίστευε ότι οι νεαροί μπορούν να τα καταφέρουν. Το σίγουρο είναι ότι γκρέμισε με την απόφαση του και την κατάκτηση του τροπαίου, τη θεωρία ότι δε μπορούν οι νεαροί να κερδίσουν τίτλους. Αλλωστε ο Κλοπ έχει περάσει στο DNA ομάδας ότι τίποτε δεν είναι ακατόρθωτο. Κι αυτή είναι, εκτός από τα τρόπαια, η κληρονομιά που αφήνει στην ομάδα.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.