Η καθολική αναγνώριση της τεράστιας μαγκιάς του ΠΑΟΚ είναι σκέτη ηδονή...

Στέλιος Γρηγοριάδης31 Μαΐου 2024

Ενα Πρωτάθλημα μεταξύ τεσσάρων ανταγωνιστών δεν το κατακτά καμία ομάδα μόνο με αγωνιστική υπεροχή. Χρειάζεται και η πνευματική. Η κατάκτηση του φετινού από τον ΠΑΟΚ αποτελεί την αποθέωση της άντλησης δύναμης από τα εσώψυχα των παικτών του, με καθοδηγητή, φυσικά, τον Ραζβάν Λουτσέσκου.

Μια αναδρομή σε όσα συνέβησαν στα πλέι οφ, μπορεί να παρουσιάσει ανάγλυφα σε πόσες περιπτώσεις και πόσο δυνατοί πνευματικά και ψυχολογικά φάνηκαν οι παίκτες του ΠΑΟΚ μέχρι να φτάσουν στην επίτευξη αυτού του πρωτοφανούς στο ελληνικό ποδόσφαιρο θριάμβου:

Κυριακή 3 Μαρτίου. Ο ΠΑΟΚ, μολονότι πριν από δύο εβδομάδες έχει χάσει από τον Ολυμπιακό με 4-1 στην Τούμπα, τερματίζει πρώτος στην κανονική περίοδο του Πρωταθλήματος με 60 βαθμούς. Τον ακολουθούν με 59 η ΑΕΚ, με 57 ο Ολυμπιακός και με 56 ο Παναθηναικός.

Θεωρητικά, είναι το υπ' αριθμόν ένα φαβορί, αλλά οι διαφορές είναι μικρές. Στους αισιόδοξους αλλά και λογικούς υπολογισμούς, περιμένει κανείς μόνο νίκες στην Τούμπα και δύο νίκες με τη Λαμία, συν όσους το δυνατόν περισσότερους βαθμούς στα εκτός έδρας με τους τρεις της Αθήνας και, αν χρειαστεί, στο φινάλε με τον Αρη.

Στην πρεμιέρα των πλέι οφ, όμως, έρχεται το πρώτο σοκ. Η ήττα από τον Αρη στην Τούμπα στέλνει τον ΠΑΟΚ δύο βαθμούς κάτω από την ΑΕΚ και φέρνει τον Παναθηναικό έναν βαθμό πίσω του. Η ομάδα πρέπει να μαζέψει τα κομμάτια της και να πάει στη Λεωφόρο να παίξει με τον Παναθηναικό, σε μια στιγμή που άπαντες έχουν “ξενερώσει” και αρχίζουν να χάνουν την αισιοδοξία τους. Πηγαίνει όμως και κερδίζει. Πρώτη τρομερή αντίδραση. Αφήνει τέσσερις βαθμούς πίσω από τον Παναθηναικό, παραμένει όμως έναν πίσω από την ΑΕΚ. Μετά, κερδίζει τη Λαμία στην Τούμπα και ξαναπερνάει με δύο βαθμούς την ΑΕΚ, που χάνει από τον Παναθηναικό στη Λεωφόρο.

Στη Νέα Φιλαδέλφεια πρέπει να αντέξει, αν δεν μπορέσει να νικήσει. Μένει πίσω με 2-0 από το 49' με δύο κοροϊδίστικα γκολ, ως συνήθως εκεί, αλλά βρίσκει τρόπο να αντιδράσει και κλέβει την ισοπαλία στο 89' με δύο παλικαρίσια γκολ. Δεύτερη τρομερή αντίδραση. Η κατάσταση στην κορυφή δεν αλλάζει, πλησιάζουν όμως Ολυμπιακός και Παναθηναικός που κερδίζουν Λαμία και Αρη.

Το ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός αναβάλλεται, η ΑΕΚ και ο Παναθηναικός κερδίζουν Λαμία και Αρη και η βαθμολογία “αλλοιώνεται” αφού εκκρεμεί ένα ντέρμπι. Αυτό προκαλεί επιπλέον πίεση στον ΠΑΟΚ, ο οποίος είναι υποχρεωμένος τώρα να δώσει τα δύο ματς με την Κλαμπ Μπριζ. Αποκλείεται στο Κόνφερενς Λιγκ και τρεις μέρες μετά το δεύτερο ματς με τους Βέλγους πάει στο Καραϊσκάκη. Χάνει με δύο γκολ που δεν έπρεπε να “μετρήσουν”, ενώ κερδίζουν πάλι ο Παναθηναικός τη Λαμία και η ΑΕΚ τον Αρη (με όσα συνέβησαν στο ημίχρονο) στο “Κλεάνθης Βικελίδης”. Είμαστε στην πιο κρίσιμη καμπή των πλέι οφ, γιατί και οι τέσσερις διεκδικούν και πάλι τον τίτλο με ίσες, λίγο-πολύ, πιθανότητες, αλλά τώρα πια λογικό φαβορί είναι η ΑΕΚ.

Ο ΠΑΟΚ χρειάζεται πέντε νίκες στα υπόλοιπα πέντε δικά του ματς και όλοι θεωρούμε δεδομένη τη νίκη στη Λαμία. Εκεί, όμως, με μια κάκιστη εμφάνιση, πετάει δύο βαθμούς. Και... ευτυχώς παίρνει τον έναν στο 100' με το γκολ του Σβαμπ. Είναι ένα γκολ που θα αποδειχθεί χρυσάφι, αλλά εκείνη τη στιγμή όλοι οι φίλαθλοι του ΠΑΟΚ, “ξενερωμένοι” χοντρά, αρχίζουν να οδύρονται για τη μεγάλη χαμένη ευκαιρία. Το δεύτερο σοκ είναι τρομερό. Τώρα χρειάζονται τέσσερις νίκες στα τέσσερα ματς και αν φτάσουν.

Τώρα ο ΠΑΟΚ χρειάζεται και ευνοικά αποτελέσματα σε άλλους αγώνες. Το μοναδικό παρήγορο είναι ότι την ίδια μέρα βγαίνει σχεδόν εκτός παιχνιδιού ο Παναθηναικός που χάνει από την ΑΕΚ, χάνει και ο Ολυμπιακός δύο βαθμούς από τον Αρη, αλλά υπάρχει μεγάλη κερδισμένη και είναι η ΑΕΚ που ισχυροποιεί ακόμη περισσότερο τη θέση της.

Αμέσως μετά, ο ΠΑΟΚ την υποδέχεται στην Τούμπα. Μόνο με νίκη διατηρεί τις ελπίδες του. Ακόμη και με ισοπαλία, η ΑΕΚ φοράει το στέμμα. Η πίεση γίνεται αφόρητη. 1-0 με Μπάμπα-Κωνσταντέλια, 1-1 με Πινέδα που τον μαρκάρουν τέσσερις... πισινοί, 1-2 από Βίντα στο 75' πάλι με γκολ-δώρο και ο ΠΑΟΚ πρέπει να ξεπεράσει ένα αβάσταχτο τρίτο σοκ μέσα σε 15 λεπτά. Και όμως, τα καταφέρνει πάλι. Ο Σαμάτα παίρνει δώρο κι αυτός, σπρώχνει την μπάλα με το κεφάλι, 2-2 από τον Κωνσταντέλια στο 81' και στο 90΄έρχεται η θεία δίκη να βάλει τα πράγματα στη θέση τους με το απίστευτο αλλά αληθινό γκολ του Σάστρε. Τρίτη τρομερή αντίδραση.

Την ίδια μέρα, ο Παναθηναικός λέει οριστικά “αντίο” με την ήττα από τον Αρη στη Λεωφόρο και ο Ολυμπιακός διατηρεί τις όποιες ελπίδες του μετά από προπόνηση με τη Λαμία. Ανακουφισμένος και ψυχωμένος ο ΠΑΟΚ, παίζει επιτέλους το χρωστούμενο με τον Ολυμπιακό. Τον ξεπετάει εύκολα στην Τούμπα, τον βγάζει και αυτόν εκτός μάχης και πάει ύστερα στο ματς με τον Παναθηναικό, τον οποίο ξεπετάει ακόμη πιο εύκολα. Η ΑΕΚ χάνει από τον Ολυμπιακό, αλλά και η ισοπαλία το ίδιο θα ήταν, οπότε πλέον ο ΠΑΟΚ ξαναπαίρνει την τύχη στα χέρια του. Μόνο που χρειάζεται νίκη και μέσα στο “Κλεάνθης Βικελίδης”. Ακόμη 90 λεπτά μάχης, μέσα στην πιο εχθρική γι' αυτόν έδρα στον πλανήτη γη, χωρίς περιθώριο ούτε για ισοπαλία και με αντίπαλο μια ομάδα αφ΄ενός αξιόλογη, αφ' ετέρου... αφιονισμένη για να του “κόψει” τον τίτλο και να τον προσφέρει στην ΑΕΚ...

Τα καταφέρνει πάλι, με έναν τρόπο συγκλονιστικό. 0-1 με μαγκιά Ζίβκοβιτς και Μπράντον, 1-1 με ένα απίθανο γκολ του Μορόν που βουλιάζει τους πάντες στο άγχος και την αγωνία, αλλά 1-2 με ζωγραφιά Κωνσταντέλια, ασίστ Μπράντον και γκολάρα Τάισον. Κι ύστερα, μέχρι τη λήξη, το κατόρθωμα γίνεται ακόμη πιο ηρωικό. Κρατάει τη νίκη, κρατάει και την κούπα με 10 παίκτες στο τελευταίο 20λεπτο επειδή έτσι γούσταρε ο απαράδεκτος Ισραηλινός ρέφερι. Τέταρτη τρομερή αντίδραση και η κορυφαία όλων...

ΥΓ. Οσα χρόνια κι αν περάσουν, το ασύγκριτο Πρωτάθλημα και ο τρόπος με τον οποίο κατακτήθηκε δεν πρόκειται να ξεχαστεί από κανέναν. Ούτε από τους οπαδούς του ΠΑΟΚ, αλλά ούτε από τους οπαδούς όλων των άλλων “μεγάλων” που αναγνώρισαν την τεράστια μαγκιά του ΠΑΟΚ. Κι αυτό είναι, που, προσωπικά, με ηδονίζει περισσότερο...

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.