Η καραντίνα μας έστρεψε στις ευρυζωνικές συνδέσεις

Metrosport Team16 Ιουνίου 2020

Η «καραντίνα» μάλλον έστρεψε το ενδιαφέρον των Ελλήνων στις ευρυζωνικές συνδέσεις υπερυψηλών ταχυτήτων καθώς όπως τόνισε σε διαδικτυακή ενημέρωση που έκανε ο γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Αντώνης Τζωρτζακάκης, μέσα σε τρεις μήνες, στο τέλος Μαρτίου, ο αριθμός των ευρυζωνικών συνδέσεων με ταχύτητα λήψης δεδομένων από 100 Mbps και άνω έφτασε τις 115.578, ενώ στο τέλος του 2019 υπολογίζεται ότι ήταν περίπου 84 χιλιάδες. Μέχρι το τέλος αυτού του τριμήνου ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί λόγω της αυξημένης ζήτησης για υψηλότερη ταχύτητα.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώθηκε, σύμφωνα και με προκαταρκτικά στοιχεία των τηλεπικοινωνιακών παρόχων, η περίοδος των περιοριστικών μέτρων προκάλεσε αύξηση των αιτημάτων για αναβαθμίσεις των τηλεπικοινωνιακών συνδέσεων στα νοικοκυριά.

Την ίδια στιγμή σε συνολικό επίπεδο οι συνδέσεις με ταχύτητα κάτω από τα 30 Mbps στο τέλος Μαρτίου ήταν στα 2,9 εκατ., ενώ εκείνες έως 100 Mbps ήταν στα 1,08 εκατ. Αξίζει να αναφερθεί ότι στο α’ τρίμηνο του 2020, οι νέες VDSL συνδέσεις ήταν στις 60 χιλιάδες.

Ο κ. Τζωρτζακάκης επεσήμανε ότι σε επίπεδο τηλεπικοινωνιακών υποδομών η Ελλάδα έχει κάνει σημαντική βήματα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν ακόμη και στις συνδέσεις 1 Gbps (μέσω οπτικής ίνας μέχρι το κτίριο/σπίτι) η Ελλάδα βρέθηκε στην 21η θέση με ποσοστό κάλυψης 7% από την πρώτη κιόλας χρονιά που υπάρχουν διαθέσιμες τέτοιες συνδέσεις.

Μάλιστα, στην Ελλάδα το 98% όσων καλύπτονται από Very High Capacity Networks (VHCN) έχει τη δυνατότητα πρόσβασης στο διαδίκτυο με ταχύτητα 1 Gbps, τη στιγμή που στην Ε.Ε. το αντίστοιχο ποσοστό είναι 73,5%, ενώ μέχρι το τέλος του 2020 η παροχή σύνδεσης FTTB/H αναμένεται να φθάσει στις 450 με 500 χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις μέχρι το τέλος του έτους. Όπως αναφέρθηκε μάλιστα, οι επενδύσεις έχουν ξεκινήσει για την ανάπτυξη των δικτύων οπτικών ινών και το πλάνο είναι σε εξέλιξη, αλλά όσο και αν βελτιωθούν οι υποδομές, αν δεν αναπτύσσονται παράλληλα οι υπηρεσίες δεν θα επιτυγχάνεται το πολλαπλασιαστικό όφελος για την κοινωνία.

Όσον αφορά στις τιμές, η εκτίμηση του γενικού γραμματέα είναι πως σταδιακά το κόστος θα μειώνεται σημαντικά, ενώ έκανε λόγο για πιθανή αύξηση της ζήτησης για υψηλής ταχύτητας συνδέσεις κι ό,τι θα ληφθεί κάθε πρωτοβουλία για να ενθαρρυνθεί αυτή η ζήτηση. Ο κ. Τζωρτζακάκης υπογράμμισε ότι θα υπάρξει και επιδότηση μέσω της δράσης SFBB στην απόκτηση σύνδεσης οπτικής ίνας μέχρι το κτίριο/σπίτι (FTTB/H), η οποία επεκτάθηκε μέχρι το 2022 και αφορά πλέον και επιχειρήσεις.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.