Η ιστορία πίσω από τα σύμβολα των Ολυμπιακών Αγώνων

Παναγιώτα Απέργη27 Ιουλίου 2024

Η μεγάλη γιορτή του αθλητισμού έφτασε και το metrosport.gr σας παρουσιάζει γνωστές και άγνωστες πτυχές των Ολυμπιακών Αγώνων. 

Φορείς μηνυμάτων, τα σύμβολα των Ολυμπιακών Αγώνων αποτελούν μέχρι σήμερα «κλειδί» για τη διαμόρφωση του Ολυμπιακού Ιδεώδους και τη διάδοση του Ολυμπιακού Πνεύματος.

Φυσικά, η καθιέρωσή τους δεν ήταν ταυτόχρονη, καθώς κάποια παρουσιάσθηκαν στην αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων, το 1896, και άλλα που καθιερώθηκαν και προστέθηκαν σταδιακά.

Ο Ολυμπιακός Ύμνος γράφτηκε από τον ποιητή Κωστή Παλαμά και μελοποιήθηκε από τον Σπυρίδωνα Σαμάρα, ενώ ανακρούστηκε για πρώτη φορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896 στην Αθήνα, σε μουσική απόδοση της σύνθεσης από μια μεγάλη, για εκείνη την εποχή ορχήστρα, αποτελούμενη από 200 μουσικούς υπό τη διεύθυνση του ίδιου του Σαμάρα.

Ωστόσο, επίσημα αναγνωρίστηκε ως Ολυμπιακό σύμβολο από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (Δ.Ο.Ε.) το 1958, στην 55η Σύνοδό της στο Τόκιο, αφού είχαν ακουστεί διάφορα εμβατήρια στις μέχρι τότε Ολυμπιάδες.

Την ίδια ώρα, το ολυμπιακό έμβλημα, αποτελούμενο από πέντε συμπλεκόμενους κύκλους σε λευκό φόντο συμβολίζει την παγκοσμιότητα του Ολυμπιακού κινήματος, μέσω της «ένωσης των πέντε ηπείρων».

Από τα χαρακτηριστικά και πλέον αναγνωρίσιμα σύμβολα σε ολόκληρο τον πλανήτη είναι η σημαία των Ολυμπιακών Αγώνων, η οποία όπως και το έμβλημα, ήταν μια ιδέα του Γάλλου βαρώνου Πιερ ντε Κουμπερτέν, αλλά καθιερώθηκε, στην Ολυμπιάδα της Αμβέρσας το 1920.

Παράλληλα, ο ολυμπιακός όρκος εκφωνήθηκε για πρώτη φορά στην Αμβέρσα από τον Βέλγο ξιφομάχο Βικτόρ Μπουάν, το 1920, ο οποίος σημείωσε:

«Στο όνομα όλων των αγωνιζομένων, υπόσχομαι ότι θα λάβουμε μέρος σε αυτούς τους Ολυμπιακούς Αγώνες, σεβόμενοι και ακολουθώντας τους κανόνες οι οποίοι τους διέπουν, μέσα στο αληθινό πνεύμα της ευγενούς άμιλλας, για τη δόξα του αθλητισμού και την τιμή των ομάδων μας».

Από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου, το 1972, καθιερώθηκε κι ο όρκος των κριτών που απαγγέλλεται από έναν κριτή κάποιου αγωνίσματος κατά την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών αγώνων:

«Στο όνομα όλων των κριτών και αξιωματούχων, υπόσχομαι ότι θα εκτελέσουμε τα καθήκοντά μας, κατά τη διάρκεια αυτών των Ολυμπιακών Αγώνων, με πλήρη αμεροληψία, σεβόμενοι και τηρώντας τους κανόνες οι οποίοι διέπουν με αληθινό πνεύμα ευγενούς αθλητικής άμιλλας».


Στον Πιερ ντε Κουμπερτέν αποδίδεται και το αρχικό ολυμπιακό σύνθημα «Citius, Altius, Fortius», το οποίο αποτελεί «δάνειο» από το ρητό του Ανρί Ντιντόν, του Γάλλου δομινικανού ιερέα και υπέρμαχου του αθλητισμού.

Το σύνθημα, που είχε σκοπό να ενθαρρύνει τους αθλητές να δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό κατά τη διάρκεια του αγώνα, εμφανίστηκε για πρώτη φορά κατά τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1924 στο Παρίσι στο στάδιο «Colombes» και συμπυκνώνει όλες τις αξίες του Ολυμπισμού.

Από τον Απρίλιο του 2021 προστέθηκε στο τέλος του Ολυμπιακού συνθήματος η λέξη «μαζί» και πλέον το σύνθημα των Ολυμπιακών Αγώνων διαμορφώνεται σε:

«Citius, altius, fortius – communiter» («Πιο γρήγορα. «Πιο ψηλά. Πιο δυνατά – μαζί»).

Τέλος, η ολυμπιακή φλόγα, ήδη από την αρχαιότητα, αποτελούσε θεμελιώδες σύμβολο των αγώνων, αλλά και της ειρήνης, της ανθρώπινης εγκαρδιότητας, της αδελφοσύνης και της αλληλεγγύης μεταξύ των ανθρώπων.

Η ιστορία της αφής της ολυμπιακής φλόγας και η μεταφορά της στην πόλη όπου γίνονται οι σύγχρονοι Ολυμπιακοί αγώνες άρχισε το 1936.

Από τότε η αφή της φλόγας γίνεται πάντα στο ναό της Ήρας στην Αρχαία Ολυμπία. Από εκεί η δάδα αναμμένη διατρέχοντας πόλεις και χώρες στα χέρια λαμπαδηδρόμων μέχρι να φτάσει στην πόλη όπου θα διεξαχθούν οι Αγώνες, λειτούργωντας έτσι σαν ένα σύμβολο ειρήνης, ενώνοντας ανθρώπους διαφορετικού χρώματος, θρησκείας και πολιτισμού.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.