Η ημέρα που ο Αζάρ αποχαιρέτησε την καριέρα του

Χρύσανθος Δοβλέτογλου10 Οκτωβρίου 2023

Ο Εντέν Αζάρ ανακοίνωσε την Τρίτη (10/10) την απόσυρσή του από το επαγγελματικό ποδόσφαιρο σε ηλικία 32 ετών. Ο Βέλγος έβαλε πρόωρα τέλος σε μια καριέρα που σημαδεύτηκε από την «έκρηξή» του στην Τσέλσι, όπου έγινε ένας από τους καλύτερους παίκτες της Premier League τον 21ο αιώνα, και από μια ασταμάτητη πτώση ως αποτέλεσμα τραυματισμών από τότε που υπέγραψε στην Ρεάλ το 2019.

«Πρέπει να ξέρεις να ακούς τον εαυτό σου και να λες αρκετά την κατάλληλη στιγμή. Μετά από 16 χρόνια καριέρας και περισσότερα από 700 παιχνίδια που έπαιξα, αποφάσισα να τελειώσω την καριέρα μου ως επαγγελματίας ποδοσφαιριστής», έγραψε στο Instagram.

Η ευκολία του στο ένας εναντίον ενός, το μυαλό του και η φαντασία του στο παιχνίδι, αλλά και η ικανότητά του να ζητάει την μπάλα και να αναλαμβάνει ευθύνες σε στιγμές κρίσης, τον έκανε έναν από τους καλύτερους παίκτες της γενιάς του και ανάγκασε τον Φλορεντίνο Πέρεθ να δει στο πρόσωπό του τον αντικαταστάτη του Κριστιάνο Ρονάλντο.

Ωστόσο, η καριέρα του στη Μαδρίτη δεν ξεκίνησε με το... δεξί. Έφερε τη φήμη ότι δεν ήταν ποδοσφαιριστής που αγαπούσε τις προπονήσεις και που κατόρθωσε να παραμείνει σε υψηλό επίπεδο καθαρά από το τεράστιο ταλέντο του. «Προσγειώθηκε» στη Μαδρίτη υπέρβαρος, κάτι που έστρεψε με το καλημέρα ένα μεγάλο μέρος των φιλάθλων εναντίον του.

Ο Αζάρ χρειάστηκε περισσότερο από το αναμενόμενο για να βρει ρυθμό. Τους πρώτους μήνες του στη Μαδρίτη είχε ήδη χάσει τα περισσότερα παιχνίδια λόγω σωματικών προβλημάτων από ό,τι τις επτά σεζόν του στην Τσέλσι .

Η μοιραία 26η Νοεμβρίου

Ωστόσο, ο Ζιντάν δεν σταμάτησε να εμπιστεύεται τον Βέλγο γιατί δεν τα πήγαινε καθόλου καλά με τον Βινίσιους. Ο Γάλλος τεχνικός τον περίμενε και στα μέσα Νοεμβρίου ο Αζάρ άρχισε να επανέρχεται στα γνωστά του στάνταρ, ωστόσο, η 26η Νοεμβρίου 2019 αποδείχθηκε μοιραία.

Η Ρεάλ υποδέχτηκε την Παρί για τη φάση των ομίλων του Champions League και ο Αζάρ ξεδίπλωσε στον αγωνιστικό χώρο όλο το ταλέντο του με ντρίμπλες, αλλαγές ρυθμού και συνδυασμούς. Για πρώτη φορά (και εν τέλει τελευταία), αποθεώθηκε από τους φίλους της Βασίλισσας.

Με το σκορ στο 1-0, στα μισά του δεύτερου ημιχρόνου, όμως, έφτασε η στιγμή που τελείωσε την καριέρα του Αζάρ. Ο Μουνιέρ, συμπατριώτης και συμπαίκτης του στην εθνική, με σκληρό μαρκάρισμα του κατέστρεψε τους συνδέσμους στον δεξιό αστράγαλο και δεν μπορούσε να συνεχίσει στον αγώνα.

Ο Βέλγος επέλεξε τη συντηρητική θεραπεία που δεν απέδωσε, έμεινε εκτός για σχεδόν τρεις μήνες και έπειτα υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση στο Ντάλας τον Μάρτιο του 2020 για να του τοποθετηθεί μια μεταλλική πλάκα. Η επέμβαση ήταν ανεπιτυχής και έπαιζε με πόνους για μήνες. Μέχρι τότε ο Βινίσιους είχε ήδη εμφανιστεί στο προσκήνιο και απέδιδε εξαιρετικά.

Δύο χρόνια μετά την τοποθέτηση της πλάκας, τελικά, αφαιρέθηκε, αλλά η απόδοσή του δεν βελτιώθηκε ποτέ παρά το γεγονός ότι ο Αντσελότι εμπιστεύτηκε αρχικά τον Βέλγο. Η άνοδος του «Βίνι» έστειλε οριστικά τον Αζάρ στον πάγκο.

Οι αριθμοί του με την Ρεάλ μιλούν από μόνοι τους: 4 σεζόν, 76 αγώνες, 7 γκολ και 9 ασίστ. Μια ποδοσφαιρική ιδιοφυΐα κρεμάει, έτσι, άδοξα τα παπούτσια της, σε ηλικία 32 ετών.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.