Η επένδυση στην… επιτυχία δεν κατακτάται μόνο με λεφτά

Βασίλης Μάστορας11 Μαΐου 2024

Ο Ελληνας μεγιστάνας Αριστοτέλης Ωνάσης έλεγε πολλές φορές «ότι δεν γίνεται με λεφτά, γίνεται με περισσότερα λεφτά».

Στο ποδόσφαιρο όμως πολλές φορές, όσα χρήματα κι αν ξοδέψει μία ομάδα τελικά δεν απολαμβάνει την ευτυχία της κατάκτησης του τίτλου της κορυφαίας διοργάνωσης.

Η Παρί Σεν Ζερμέν, είναι ομάδα στην οποία ρέουν τα εκατομμύρια, αλλά παρ’ όλα αυτά δεν κατάφερε να αποκλείσει την αυτόφωτη οικονομικά και… ταπεινή Μπορούσια Ντόρτμουντ. «Μα είχε τέσσερα δοκάρια», ίσως αντιτείνει κάποιος. Ορθόν, αλλά στο τέλος εκείνο που μετράει είναι το αποτέλεσμα. Και σ’ αυτή την εξίσωση, οι γερμανική ομάδα είναι κερδισμένη.

Η Ντόρτμουντ είναι ομάδα η οποία στο παρελθόν χρειάστηκε τη βοήθεια της Μπάγερν προκειμένου να επιβιώσει, αλλά θα είναι μία από τις ομάδες του Τελικού του Τσάμπιονς Λιγκ, αφήνοντας έξω από το πάρτι την Παρί, αλλά και τη Νιουκάστλ, ομάδα στην οποία επίσης ρέουν εκατομμύρια Αράβων.

Οι Γερμανοί είναι ομάδα η οποία δεν ενισχύεται από κάποια κεφάλαια ισχυρού χρηματοδότη. Αξιοποιεί τα έσοδα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα, τα εισιτήρια και τις χορηγίες. Το σημαντικότερο; Γεννάει χρήματα από έξυπνες κινήσεις. Αγοράζει φτηνά ποδοσφαιριστές (σε σχέση με την μεταπωλητική τους αξία) και πουλάει ακριβά.

Για παράδειγμα το 2016 η Μπορούσια αγόρασε από τη Ρεν τον Ουσμάν Ντεμπελέ σε ηλικία 19 χρόνων, με 35 εκατομμύρια, και τον πούλησε έναν χρόνο μετά με 135 εκατ. στην Μπαρτσελόνα.

Στη λίστα των πετυχημένων ντιλ της Μπορούσια είναι ακόμη γραμμένα τα ονόματα του Πούλισικ, του Μπέλινγκχαμ του Χάαλαντ και όχι μόνο. Μεταγαφές οι οποίες ενίσχυσαν το ταμείο της γερμανικής ομάδας.

Η Ντόρτμουντ μετά το 2013 επιστρέφει στο Γουέμπλεϊ σ’ έναν Τελικό που έχασε από την Μπάγερν, στα τελευταία λεπτά.

Εντεκα χρόνια μετά φωνάζει παρόν έχοντας αποκλείσει στους ημιτελικούς την Παρί. Περισσότερο έμπειρη και με πρόσθετο ρεαλισμό και σεβασμό στον στόχο.

Η Μπορούσια πανηγυρίζει την παρουσία της στον Τελικό, ενώ η πλούσια Παρί κάνει τον δικό της απολογισμό που έχει αρνητικό πρόσημο. Με την παρουσία του Εμπαπέ επί τέσσερα χρόνια στην ομάδα δεν κατάφεραν να κατακτήσουν το τρόπαιο του Τσάμπιονς Λιγκ. Ο Εμπαπέ αποχωρεί και οι Γάλλοι στη λογική που «χτίζουν» την ομάδα, αναμένεται να επενδύσουν σ’ άλλους ακριβοπληρωμένους ποδοσφαιριστές. Οι μεγάλες ομάδες όμως δεν δημιουργούνται μόνο ξοδεύοντας εκατομμύρια. Χρειάζονται πλάνο, προπονητή που να εμπνέει και κυρίως ποδοσφαιριστές που να νιώθουν την ομάδα. Ετσι δημιουργήθηκαν τα μεγάλα κλαμπ της Ευρώπης.

Ακόμη είναι πλέον κοινώς παραδεχτό, ότι τα… μπάτζετ δεν παίζουν ποδόσφαιρο, άρα έχουν τύχη και οι ομάδες οι οποίες δεν διαθέτουν Αραβες ιδιοκτήτες. Που λειτουργούν και σχεδιάζονται όμως με ποδοσφαιρική λογική, υπομονή και έξυπνες κινήσεις.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.