Μεσούντος του Μουντιάλ, η επαγγελματική διαιτησία ξαναμπήκε στο ελληνικό τραπέζι. Με άλλους όρους.
Η πρώτη συνάντηση δεν είχε να κάνει με το θεσμικό κομμάτι. Ο πρόεδρος της ΕΠΟ Τάκης Μπαλτάκος και ο εκτελεστικός διευθυντής Ιάκωβος Φιλιππούσης συναντήθηκαν με δύο εκπροσώπους της ΠΑΕ Ολυμπιακός. Μάλιστα ανακοίνωσαν ότι θα ακολουθήσουν συναντήσεις και με τις υπόλοιπες ΠΑΕ της Super League 1.
Διαπιστώνοντας τη δυστοκία σε επίπεδο θεσμών, η Ομοσπονδία επιχειρεί να πλαγιοκοπήσει τη Λίγκα. Από τη στιγμή που δεν έγινε η συνάντηση SL1 – Μπένετ, απέτυχε και το κλείσιμο ραντεβού Μπαλτάκου – Μαρινάκη. Οπότε η διέξοδος είναι οι μεμονωμένες συζητήσεις με τις ομάδες ώστε να βρεθεί κοινός τόπος.
Οποιο μοντέλο και να ακολουθήσει η Ελλάδα στην επαγγελματική διαιτησία, αποτελεί αδήριτη ανάγκη η συνεργασία όλων των πλευρών. Ούτε η Λίγκα μπορεί να πάρει την πρωτοκαθεδρία, αλλά ούτε και η ΕΠΟ μπορεί να προχωρήσει μόνη της. Αλλωστε τα έξοδα διαιτησίας τα πληρώνουν οι ΠΑΕ και όχι η Ομοσπονδία.
Το σχέδιο Κλάτενμπεργκ είναι εκτός τόπου και χρόνου, καθώς διακατέχεται από την αλαζονική αντίληψη ότι «αφού δεν μπορείτε να τα βρείτε μεταξύ σας, εγώ θα είμαι αυτός που θα διατηρεί την ισορροπία».
Σε καμία περίπτωση ο Μαρκ Κλάτενμπεργκ δεν μπορεί να παίξει το ρόλο του θεματοφύλακα ή του εγγυητή. Κρίθηκε ως αρχιδιαιτητής επί δύο χρόνια και το αποτέλεσμα είναι αυτό που βλέπουμε καθημερινά στα ελληνικά γήπεδα.
Το ζήτημα δεν είναι προσωπικό, αλλά θεσμικό. Στην Αγγλία η Ομοσπονδία συνεργάστηκε με τη Λίγκα, με την Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας και με την Ενωση Διαιτητών. Ολοι είχαν λόγο και ισότιμη συμμετοχή.
Παρότι η διεθνής επιτροπεία αποτελεί παρελθόν, ίσως χρειαστούν οι παραινέσεις των υπερεθνικών ομοσπονδιών ώστε να πέσουν οι εντάσεις. Επί της ουσίας δεν υπάρχουν διαφωνίες, καθώς εμφανίζεται μία και μοναδική κοινή αντίληψη: Την επόμενη σεζόν να υπάρχουν στη χώρα επαγγελματίες διαιτητές.
Ένα πρόβλημα που πρέπει να απαντηθεί είναι οι διχαστικές αντιλήψεις που επικρατούν στο σώμα των Ελλήνων διαιτητών. Αποδείχτηκαν στις αρχαιρεσίες της Ενωσης Διαιτητών, συνεχίζονται με τη μάχη για το νέο τοπίο στα διοικητικά της διαιτησίας και δεν αποκλείεται να καταλήξουν μέχρι και στις δικαστικές αίθουσες.
Οι δύο θέσεις στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ από τον Οκτώβριο του 2024, είναι η μεγάλη ευκαιρία των διαιτητών. Αξιοι της μοίρας τους αν τη χάσουν…