Το τουρκικό σχέδιο για τους μετανάστες και οι δορυφορικές φωτογραφίες που το «πρόδωσαν»!

Metrosport Team13 Απριλίου 2020

Για αρκετές ημέρες ήταν έκρυθμη η κατάσταση στον Έβρο καθώς Τούρκοι υπήκοοι προσπαθούσαν να περάσουν τα σύνορα και να βρεθούν στην Ελλάδα. Ο ελληνικός στρατός αντέδρασε άμεσα και η εισροή νέων μεταναστών σταμάτησε. Η τουρκική πλευρά κάλεσε τους υπηκόους της να εγκαταλείψουν την προσπάθεια και να επιστρέψουν , μετά από πολλές ημέρες παραμονή τους στην περιοχή.

Δεν θα παρέδιδαν τόσο εύκολα τα όπλα. Εξάλλου, και στην περιοχή του Έβρου οι ημέρες δεν κύλησαν ήρεμα. Πετροπόλεμος, προσπάθειες να διαφύγουν μέσω του ποταμιού ενώ αρκετές ήταν οι φορές που οι ελληνικές δυνάμεις έκαναν χρήση δακρυγόνων. Μετά την αποχώρηση τους, εκπρόσωποι της τουρκικής Κυβέρνησης προειδοποιούσαν την Ελλάδα ότι δεν τελείωσε τίποτα.

Το τελευταίο διάστημα παρατηρούνται ύποπτες κινήσεις που αναγκάζουν την ελληνική πλευρά να είναι σε πλήρη ετοιμότητα. Ήδη έχουν αυξηθεί οι περιπολίες σε στεριά, νερό και αέρα καθώς υπάρχει φόβος ότι θα γίνει εκ νέου προσπάθεια για να παραβιαστούν τα σύνορα.

Φωτογραφίες των δορυφόρων από δομή προσφύγων προδίδει ότι η Τουρκία απελευθερώνει πρόσφυγες, οι οποίοι μετακινούνται από τις χερσαίες εγκαταστάσεις στις παράκτιες περιοχές και υπάρχει έντονη ανησυχία ότι θα διαφύγουν στην χώρα μας. 


Οι περιοχές κατά μήκος της δυτικής ακτής της γειτονικής χώρας χρησιμοποιούνται ευρέως από παράνομους λαθρεμπόρους για να μεταφέρουν απελπισμένους πρόσφυγες σε κοντινά ελληνικά νησιά με πλοίο.


Φυσικά, οι ύποπτες αυτές κινήσεις έχουν γίνει αντιληπτές από τις ελληνικές δυνάμεις, οι οποίες έχουν αυξήσει τις περιπολίες σε αέρα και θάλασσα και προετοιμάζονται για μια πιθανή εισροή μεταναστών.


Αξιωματούχος της ελληνικής Κυβέρνησης μιλώντας στο «The Times» υποστήριξε ότι: «Έχουμε παρατηρήσει κάποιες ύποπτες κινήσεις. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχει μια αυξημένη προσοχή για τις επόμενες ημέρες, δηλαδή στις διακοπές του Πάσχα».

Οι αιτούντες άσυλο και ο κορωνοϊός

Η ανησυχία αυξάνεται καθώς βρισκόμαστε σε μια δύσκολη περίοδο όπου η Ευρώπη μετρά τις δυνάμεις της απέναντι σε έναν αόρατο και συνάμα ισχυρό εχθρό, τον κορωνοϊό.

Η Ελλάδα φιλοξενεί περίπου 100.000 αιτούντες άσυλο, κυρίως σε δομές, σε δωμάτια και διαμερίσματα ξενοδοχείου. Η χειρότερη συμφόρηση παρατηρείται σε δομές σε πέντε νησιά του Αιγαίου (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Λέρος και Κως) κοντά στην Τουρκία, όπου υπάρχουν πάνω από 36.000 άτομα για λιγότερες από 6.100 θέσεις.

Στις ελληνικές δομές μετανάστευσης, όπου οι δεκάδες χιλιάδες αιτούντες άσυλο ζουν σε δύσκολες συνθήκες, τα μέτρα προστασίας είχαν ήδη ανακοινωθεί από τον Μάρτιο για να κρατηθούν οι αιτούντες άσυλο μακριά από τον τοπικό πληθυσμό.


Ωστόσο, ήδη οι μετανάστες δύο δομών τοποθετήθηκαν σε κλειστό χώρο αφού μέλη τους βρέθηκαν θετικά στον ιό. Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η δομή στην Μαλακάσα, έχει τεθεί υπό πλήρη υγειονομική απομόνωση για 14 ημέρες και απαγορεύεται η είσοδος και η έξοδος. Στις εγκαταστάσεις φιλοξενούνται πάνω από 1.700 άτομα. 

Παρόμοια και η κατάσταση στην Ριτσόνα, που βρίσκεται κοντά στην Αθήνα και φιλοξενεί περίπου 2.500 άτομα, όπου 23 άτομα νοσούν. Ο υπουργός Μετανάστευσης Νοτίς Μιτάρχαϊ έχει προειδοποιήσει ότι οι αιτούντες άσυλο που επιχειρούν να παραβιάσουν τα μέτρα θα διωχθούν.

Μείωση των μεταναστευτικών εκροών λόγω του ιού

Σύμφωνα με μια συμφωνία του 2016, η Τουρκία συμφώνησε να σταματήσει την εκροή προσφύγων στην Ευρώπη έναντι οικονομικής βοήθειας. Από τότε έχει διαμαρτυρηθεί ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν τήρησε τη συμφωνία. Στις 28 Φεβρουαρίου, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεσμεύθηκε να κρατήσει τα σύνορα ανοιχτά για συριακούς πρόσφυγες που κατευθύνονται προς την Ευρώπη.

Λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, μόλις 40 μετανάστες διέσχισαν το Αιγαίο Πέλαγος την περασμένη εβδομάδα. Άλλες διαδρομές εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται καθώς δεκάδες μετανάστες πνίγονται στη Μεσόγειο μετά από απόπειρες ταξιδιού από τη Λιβύη στην Ευρώπη.

Η διαχείριση του ιού στο εσωτερικό της Τουρκίας


Ο κορωνοϊός «χτύπησε» και τη γειτονική χώρα. Παρότι αρχικά είχαν δηλωθεί ελάχιστα περιστατικά, έγινε το μπαμ και πλέον μετρούν 56.900 κρούσματα και 1.200 θανάτους. Κάτι που ανάγκασε την ηγεσία να πάρει έκτακτα μέτρα και τους πολίτες να βγουν στους δρόμους για να προμηθευτούν είδη πρώτης ανάγκης.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν απέρριψε την παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών της χώρας, ο οποίος ανέλαβε την ευθύνη για μια ανακριβή ανακοίνωση ενός κλεισίματος για το Σαββατοκύριακο. Αποτέλεσμα αυτής της ανακοίνωσης ήταν χιλιάδες άνθρωποι να βγουν στους δρόμους για να αποθηκεύσουν αγαθά, χωρίς να ακολουθούν τα απαραίτητα μέτρα.

Οι εικόνες από ανθρώπους που συνωστιζόταν πυροδότησαν κριτική για τον κυβερνητικό σχεδιασμό. Ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σόιλου, ένας από τους κορυφαίους αξιωματούχους της κυβέρνησης, ανακοίνωσε ότι παραιτείται, λέγοντας: «Η ευθύνη για την εφαρμογή της απόφασης απαγόρευσης του Σαββατοκύριακου ανήκει αποκλειστικά σε μένα». Ο Τούρκος Πρόεδρος δεν έκανε δεκτή την παραίτηση.

Η βοήθεια προς την Ευρώπη


Την Παρασκευή η Τουρκία άρχισε να στέλνει εξοπλισμό έκτακτης ανάγκης στη Βρετανία για να βοηθήσει στην καταπολέμηση του ιού. Η πρώτη πτήση απογειώθηκε από την Άγκυρα με ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένων των χειρουργικών μάσκες, των βιομηχανικών μάσκων N95 και των ειδικών στολών, και μια ακόμη πτήση είχε απογειωθεί το Σάββατο σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας.

Ο εξοπλισμός αποστέλλεται σε κουτιά που είχαν γραμμένα πάνω τους λόγια του Sufi Poet Jalaluddin Rumi του 13ου αιώνα: «Μετά την απελπισία, υπάρχει τόσο μεγάλη ελπίδα και μετά το σκοτάδι, υπάρχει ο πολύ φωτεινότερος ήλιος».

Τις τελευταίες εβδομάδες, η γειτονική χώρα έχει στείλει ιατρικές προμήθειες σε Ιταλία, Ισπανία και σε ακόμη πέντε χώρες στα Βαλκάνια.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.