Η Εκπαίδευση ως Κλειδί για την αναβάθμιση του e-ΕΦΚΑ: Προκλήσεις και Ευκαιρίες

Metrosport Team06 Σεπτεμβρίου 2024

Του Α΄ Υποδιοικητή του e-ΕΦΚΑ Παναγιώτη Κοκκόρη

Η δημόσια διοίκηση στην Ελλάδα βρίσκεται σε μια περίοδο διαρκούς μεταμόρφωσης. Ο εκσυγχρονισμός των δημοσίων υπηρεσιών και η ανάπτυξη ενός πιο αποτελεσματικού και φιλικού προς τον πολίτη κράτους αποτελούν σταθερούς στόχους. Ένα από τα πιο κρίσιμα εργαλεία για την επίτευξη αυτών των στόχων είναι η εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού της δημόσιας διοίκησης. Ειδικότερα στον e-ΕΦΚΑ, η εκπαίδευση δεν είναι απλώς μια προτεραιότητα, αλλά ένας στρατηγικός άξονας για την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό του φορέα.

Οι σημαντικές θεσμικές παρεμβάσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια αποσκοπούν στην εντατικοποίηση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, δίνοντας έμφαση όχι μόνο στην τεχνολογική κατάρτιση αλλά και στην ανάπτυξη δεξιοτήτων εξυπηρέτησης των πολιτών. Η εκπαίδευση αυτή δεν είναι απλώς μια επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό μας, αλλά ένας τρόπος για να εξασφαλιστεί η καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, μέσα από σύγχρονες, αποτελεσματικές υπηρεσίες.

Στον e-ΕΦΚΑ, έχουμε προσαρμόσει την εκπαιδευτική μας στρατηγική γύρω από δύο βασικούς άξονες: την τεχνολογική κατάρτιση και την εξυπηρέτηση των πολιτών. Οι υπάλληλοί μας εκπαιδεύονται στις νέες ψηφιακές πλατφόρμες, ενώ παράλληλα καλλιεργούν δεξιότητες επικοινωνίας και υποστήριξης των πολιτών, ώστε να τους καθοδηγούν στην αποτελεσματική χρήση των υπηρεσιών μας. Η επένδυση σε νέες τεχνολογίες έχει ήδη αρχίσει να αποδίδει καρπούς, μειώνοντας τη γραφειοκρατία και βελτιώνοντας την ταχύτητα εξυπηρέτησης.

Ωστόσο, η πρόοδος αυτή δεν έρχεται χωρίς προκλήσεις. Οι τεχνικές δυσκολίες, η διαχείριση του μεγάλου όγκου δεδομένων και η αργή προσαρμογή σε νέες τεχνολογίες από ορισμένες ομάδες πολιτών, όπως οι συνταξιούχοι, παραμένουν ζητήματα που απαιτούν προσοχή. Επιπλέον, οι περιορισμοί στην ψηφιακή πρόσβαση σε απομακρυσμένες περιοχές δημιουργούν ανισότητες που πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Ένα άλλο καίριο ζήτημα είναι η εκπαίδευση των ιατρών που στελεχώνουν τις υγειονομικές επιτροπές των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.). Η κατάρτιση αυτών των επαγγελματιών υγείας είναι καθοριστικής σημασίας για την αξιοπιστία και την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχουμε. Η συνεχής ενημέρωση για τις νέες ιατρικές εξελίξεις και τα διεθνή πρότυπα που διέπουν την αξιολόγηση της αναπηρίας, εγγυάται αφ’ ενός, το σεβασμό στον πολίτη και αφ’ ετέρου την αξιοπιστία του αποτελέσματος.

Στο πλαίσιο αυτό, ο e-ΕΦΚΑ προχωράει στην εκπαίδευση των 780 ιατρών που έχουν προσληφθεί για να ενισχύσουν τις υγειονομικές επιτροπές των ΚΕ.Π.Α., προκειμένου να τους ενημερώσει σχετικά με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, τις προβλεπόμενες διαδικασίες, την αξιοποίηση ψηφιακών εφαρμογών αλλά και για ζητήματα που αφορούν στην εξυπηρέτηση των συμπολιτών μας, ώστε να επιδεικνύουν την αναγκαία ευαισθησία και κατανόηση των δικαιωμάτων τους.

Υπενθυμίζεται ότι αυτή είναι η πρώτη φορά, από το 2011, όταν και ξεκίνησε η λειτουργία του ΚΕ.Π.Α., που πραγματοποιούνται προσλήψεις ιατρών ενώ προστέθηκαν και νέες ειδικότητες (παιδίατροι, παιδοψυχίατροι και γαστρεντερολόγοι). Η απόφαση αυτή έρχεται σε συνέχεια της αναθεώρησης και της διεύρυνσης του πίνακα μη αναστρέψιμων παθήσεων, με την οποία δόθηκε τέλος στην ανάγκη επαναλαμβανόμενης πιστοποίησης των συμπολιτών μας που πάσχουν από συγκεκριμένες παθήσεις χειρουργικές, των ενδοκρινών αδένων, του αναπνευστικού και του κυκλοφορικού συστήματος και ως εκ τούτου της επαναξιολόγησης των υποθέσεων των συγκεκριμένων πολιτών.

Με τις συγκεκριμένες παρεμβάσεις το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και ο e-ΕΦΚΑ επιταχύνουν σημαντικά το χρόνο εξέτασης νέων αιτήσεων για την έκδοση πιστοποιήσεων αναπηρίας και ταυτόχρονα διασφαλίζουν ποιοτικότερες και πιο αξιόπιστες υπηρεσίες για μία σημαντική κατηγορία ευάλωτων συνανθρώπων μας.

Η εκπαίδευση δεν αποτελεί απλώς ένα εργαλείο για την επαγγελματική ανάπτυξη των εργαζομένων μας, αλλά έναν κρίσιμο παράγοντα για την επιτυχημένη αναμόρφωση της δημόσιας διοίκησης. Με την προσαρμοστικότητα και την ευελιξία που απαιτεί η νέα ψηφιακή εποχή, είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις και να αξιοποιήσουμε τις προοπτικές για ένα καλύτερο αύριο, τόσο για τους εργαζομένους όσο και για τους πολίτες.

Η διοίκηση του e-ΕΦΚΑ, υπό την καθοδήγηση του Υπουργείου Εργασίας και της Υπουργού Νίκης Κεραμέως, συνεχίζει να επενδύει σε σύγχρονα εκπαιδευτικά προγράμματα και τεχνολογικές καινοτομίες.

Αυτή η στρατηγική ενίσχυσης του ανθρώπινου δυναμικού είναι ζωτικής σημασίας για τη μετεξέλιξη του e-ΕΦΚΑ σε έναν αποτελεσματικό, φιλικό προς τον πολίτη φορέα.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube


Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.