Δύο αυθεντικοί σέντερ φορ και δύο περιφερειακοί επιθετικοί χρησιμοποιήθηκαν στο παραδοσιακό ντέρμπι της Θεσσαλονίκης αλλά κανείς δεν αντιλήφθηκε την παρουσία τους γιατί είχαν αρκετές ημιτελείς προσπάθειες και κυρίως δεν «ενόχλησαν» ιδιαίτερα τις αμυντικές γραμμές.
Στα τελευταία χρόνια είναι… της μόδας η υποβάθμιση του ρόλου των κλασικών φορ και ταυτοχρόνως της ανάδειξης των ποδοσφαιριστών που αγωνίζονται στην πίσω γραμμή. Προφανώς υπάρχουν και φωτεινές εξαιρέσεις αλλά αυτές αφορούν αναγνωρισμένες αξίες ή μάλλον, σέντερ φορ (αναγνωρισμένης) παγκόσμιας κλάσης. Στο χθεσινό παραδοσιακό ντέρμπι της Θεσσαλονίκης τα φώτα εστίασαν κυρίως σε δύο ποδοσφαιριστές. Στο πρώτο ημίχρονο αναδείχθηκε η λάμψη του Γιάννη Κωνσταντέλια δίχως όμως τη μετουσίωση των προσπαθειών του. Στο αντίστοιχο δεύτερο, ο Μανού Γκαρθία κατέθεσε το ποδοσφαιρικό ταλέντο του και σε αντίθεση με τον 21χρονο παίκτη του ΠΑΟΚ, έδωσε ουσία στο παιχνίδι του με το εκπληκτικό γκολ που σημείωσε και τελικώς έκρινε το παιχνίδι. Οι δε αυθεντικοί φορ, μάλλον έλαμψαν δια της απουσίας τους.
Ο Λορέν Μορόν ήταν στο χορτάρι του γηπέδου της Τούμπας για 81 αγωνιστικά λεπτά και η βαθμολογία που του αποδόθηκε από το sofascore ήταν 6.3 βαθμοί με άριστα το «10». Είναι ο χαμηλότερος βαθμός για τον Ισπανό επιθετικό ο οποίος – σύμφωνα με την ίδια ιστοσελίδα – περιορίστηκε σε μια τελική προσπάθεια και η αλήθεια είναι ότι θα πρέπει κανείς να ανατρέξει στη ροή του αγώνα για να τη θυμηθεί καθότι δεν εντάσσεται στην κατηγορία των xGoals.
Προφανώς δεν αμφισβητείται η αξία του 31χρονου φορ αλλά στην Τούμπα απείχε αρκετά από τον επιθετικό που έχουμε συνηθίσει. Περισσότερο έμεινε στη μνήμη η δυσκολία απόφασης στην αντεπίθεση με αριθμητικό πλεονέκτημα (τεσσάρων εναντίον τριών) στο πρώτο ημίχρονο όπου κράτησε αρκετά την μπάλα, δεν την έδωσε στον ελεύθερο Κλέιτον Ντιαντί και τελικώς την έχασε με χαρακτηριστική ευκολία έξω από τη μεγάλη περιοχή. Ο Άλβαρο Ζαμόρα χρησιμοποιήθηκε για περίπου δεκαπέντε λεπτά έχοντας την ευθύνη της άσκησης πίεσης στα στόπερ του ΠΑΟΚ με σκοπό το μη χτίσιμο επίθεσης από την πίσω ζώνη, οπότε κάθε κρίση είναι άδικη γι’ αυτόν. Η στατιστική έγραψε τρεις σωστές πάσες και τίποτες περισσότερο.
Πηγαίνοντας στον ΠΑΟΚ, ο Ραζβάν Λουτσέσκου επέλεξε να ξεκινήσει στο παιχνίδι με κατά συνθήκη σέντερ φορ, τον Ταρίκ Τισουντάλι. Ο Μαροκινός επιθετικός ήταν πιο δραστήριος από τον Λορέν Μορόν, είχε τη μεγάλη φάση με το δοκάρι στη διάρκεια του πρώτου ημιχρόνου περισσότερο όμως στηρίχθηκε σ’ ένα δεκάλεπτο ξέσπασμα και όχι σε διάρκεια παιχνιδιού. Κατά το sofascore η βαθμολογία του είναι επίσης χαμηλή στα 68 λεπτά συμμετοχής του με 6.3 βαθμούς και στη δε στατιστική αποτύπωση μέτρησε 25 επαφές με την μπάλα παρότι η ομάδα του είχε υψηλό ποσοστό κατοχής μπάλας.
Ο Φέντορ Τσάλοφ αγωνίστηκε στα τελευταία 22 λεπτά της κανονικής διάρκειας συν του πενταλέπτου των καθυστερήσεων. Η αλήθεια είναι ότι ούτε ο Ρώσος φορ έκανε αισθητή την παρουσία του. Μέτρησε μόλις μία ουσιαστική τελική προσπάθεια κι αυτή ήταν ουδόλως ανησυχητική για τον Χουλιάν Κουέστα με το αδύναμο σουτ που επιχείρησε εντός περιοχής και υπό την πίεση αντιπάλου. Εν τέλει, σε καμία περίπτωση δεν έδωσε την ενέργεια αλλά και την ώθηση στο παιχνίδι της ομάδας του, πολλώ δε μάλλον τις τελικές προσπάθειες.