Η χρονιά της υπέρβασης, δέκα μέρες που δεν θα ξεχάσουμε ποτέ!

Κωστής Παναγιώτου08 Ιουνίου 2024

Μέσα σε διάστημα δέκα ημερών η Ελλάδα βίωσε συγκλονιστικές στιγμές, με τους συλλόγους της χώρας να αναγκάζουν τους φιλάθλους τους να βγουν στους δρόμους και να πανηγυρίσουν τίτλους, που θα μείνουν για πάντα στην ιστορία των ομάδων.

Η φετινή σεζόν θα μείνει για πάντα χαραγμένη στις μνήμες όλων, καθώς όσα ζήσαμε δεν τα έχουμε ξανά δει, ούτε καν τα είχαμε ονειρευτεί. Ποτέ στο παρελθόν οι φίλαθλοι της Ελλάδας δεν έχουν βιώσει τέτοια χρονιά, σε συλλογικό επίπεδο.

Από το μοναδικό πρωτάθλημα του ΠΑΟΚ και την επιστροφή του Παναθηναϊκού στην κορυφής της Ευρώπης, στον ιστορικό θρίαμβο του Ολυμπιακού. Δέκα μέρες γεμάτες δάκρια χαράς, δέκα μέρες που τα όνειρα πήραν σάρκα και οστά, δέκα μέρες που δεν θα ξεχάσουμε όσα χρόνια και αν περάσουν.

Ένας τίτλος που θα μνημονεύεται για χρόνια

Στις 19 Μαΐου οι φίλοι του ΠΑΟΚ έζησαν κάτι μοναδικό, κάτι που συμβαίνει μια φορά και το θυμάσαι για υπόλοιπο της ζωής σου. Μια σεζόν που ξεκίνησε με γκρίνια και κατέληξε στον πιο ξεχωριστό τίτλο της ιστορίας του "δικεφάλου".

Η ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου από την αρχή σεζόν ήξερε πως δεν είχε περιθώριο λάθους. Από τον πρώτο γύρο των προκριματικών του Conference League γνώριζε πως ένας αποκλεισμός σημαίνει ταυτόχρονα και τέλος του ευρωπαϊκού ταξιδιού.

Ο ΠΑΟΚ κατάφερε να περάσει τρεις προκριματικές φάσεις, να μπει στους ομίλους, να τερματίσει πρώτος, πετυχαίνοντας, μάλιστα, τη μεγαλύτερη συγκομιδή ελληνικού συλλόγου σε ευρωπαϊκή διοργάνωση, και να φτάσει μέχρι τα προημιτελικά του Conference League.

Μετά τον αποκλεισμό από την Κλαμπ Μπριζ, ήρθαν ακόμη δύο ισχυρά χαστούκια εντός των συνόρων, η ήττα από τον Ολυμπιακό και η γκέλα με τη Λαμία.

Ο ΠΑΟΚ σε ακόμη ένα σημείο της σεζόν βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο, ενώ μπροστά του είχε τέσσερα ντέρμπι, τα οποία έπρεπε να κερδίσει, χωρίς περιθώριο λάθους, όπως συνέβη δηλαδή και στην αρχή της χρονιάς. Τρία ντέρμπι εντός έδρας με τους τρεις διεκδικητές του τίτλου και ένα με τον αιώνιο αντίπαλο εκτός έδρας.

Πρώτο στη σειρά με την ΑΕΚ, η οποία εκείνη τη στιγμή βρισκόταν στο +7 από τον ΠΑΟΚ. Το σφύριγμα της λήξης στην Τούμπα βρήκε τον "δικέφαλο" νικητή, σε ένα συγκλονιστικό παιχνίδι, που θύμισε αγώνα πυγμαχίας…και το τελευταίο χτύπημα ήταν ασπρόμαυρο.

Η ώθηση και η ένεση αυτοπεποίθησης που είχε πάρει από τον αγώνα με την ΑΕΚ τον βοήθησε να ξεπεράσει και τα επόμενα δύο εμπόδια, με Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό, πριν τον τελικό του Κλεάνθης Βικελίδης.

Πάντα τα ντέρμπι με τον συμπολίτη Άρη έχουν ξεχωριστή σημασία, αλλά το συγκεκριμένο δεν συγκρινόταν με κανένα άλλο του παρελθόντος. Ο ΠΑΟΚ γνώριζε, πριν τη σέντρα, πως έπρεπε να περάσει από την έδρα του "αιώνιου" αντιπάλου, για να πανηγυρίσει το τέταρτο πρωτάθλημα της ιστορίας του.

Και το έκανε, με έναν τρόπο μοναδικό. Αυτό που πέτυχαν ο Ραζβάν Λουτσέσκου και οι ποδοσφαιριστές θα μνημονεύεται για χρόνια, καθώς καμία ομάδα στην Ελλάδα δεν έχει κληθεί τέσσερις στροφές πριν το τέλος να πρέπει να κερδίσει τέσσερα διαδοχικά ντέρμπι για να στεφθεί πρωταθλήτρια.

«Πριν αρχίσει ο αγώνας με τον Άρη, ξέραμε ότι θα το κερδίζαμε, είτε στο πρώτο λεπτό είτε στο τελευταίο. Εμείς ξέραμε τον τρόπο που θα έπρεπε να πάρουμε το παιχνίδι. Μετά το παιχνίδι με τη Λαμία είχαμε μία συζήτηση όλοι μας και αποφασίσαμε να κερδίσουμε το πρωτάθλημα. Με τη Λαμία παίζαμε Τετάρτη και την Πέμπτη στην προπόνηση είπαμε ότι εμείς θα πάρουμε το πρωτάθλημα», δήλωσε ο εμβληματικός αρχηγός του ΠΑΟΚ, Αντελίνο Βιεϊρίνα, στο Metropolis 95.5.

Έραψε στη φανέλα του το πιο ξεχωριστό αστέρι

Την σκυτάλη των πανηγυρισμών πήρε ο Παναθηναϊκός. Η ομάδα μπάσκετ των "πράσινων" στο παρελθόν έχει βρεθεί ξανά στην κορυφή της Ευρώπης, αλλά το 7ο αστέρι θα έχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά των φίλων του.

Δώδεκα χρόνια χωρίς παρουσία σε Final Four και δεκατρία χωρίς ευρωπαϊκό τίτλο ήταν πολλά, για μια ομάδα που έχει μάθει να ζει και να αναπνέει για τα μεγάλα ευρωπαϊκά ραντεβού.

Ο Παναθηναϊκός των τελευταίων ετών δεν θύμιζε σε τίποτα την ομάδα του παρελθόντος. Τα χρόνια της κυριαρχίας των "πράσινων" είχαν αρχίσει να ξεθωριάζουν από τις μνήμες των φιλάθλων, μέχρι τη στιγμή που ήρθε στην ομάδα ο Εγκίν Αταμάν.

Σίγουρα από το φετινό ρόστερ των πράσινων υπάρχουν πολλά πρόσωπα που μπορείς να ξεχωρίσεις, αλλά η έλευση του Τούρκου τεχνικού ήταν η πιο κομβική. Από τις πρώτες δηλώσεις του ως προπονητής του Παναθηναϊκού τόνιζε πως η ομάδα θα είναι στο Final Four του Βερολίνου, πως θα επιστρέψει εκεί που ανήκει.

Όπως ήταν λογικό πολλοί τον θεώρησαν αλαζόνα και εκτός πραγματικότητας, αλλά ο Αταμάν ήξερε πως μόνο με αυτόν τον τρόπο και με προσωπικότητες, όπως του Σλούκα, ο Παναθηναϊκός μπορεί να επιστρέψει ξανά στην κορυφή.

Η χρονιά στην Euroleague δεν ξεκίνησε ιδανικά. Η εντός έδρας ήττα από τον Ολυμπιακό στο πρώτο παιχνίδι της διοργάνωσης έκανε άπαντες να προσγειωθούν απότομα στην πραγματικότητα. Το αρνητικό ρεκόρ 1-3 ταρακούνησε τους "πράσινους" και η απόφαση για περαιτέρω ενίσχυση ήταν μονόδρομος.

Στις 31 Οκτωβρίου ο Παναθηναϊκός προσθέτει στη φαρέτρα του έναν από τους κορυφαίους Αμερικανούς που έχουν αγωνιστεί στην Ευρώπη. Ο Κέντρικ Ναν υπογράφει στο "τριφύλλι" και ο στόχος για το Final Four μοιάζει ξανά εφικτός.

Οι "πράσινοι" πραγματοποιούν μια εξαιρετική σεζόν και τερματίζουν δεύτεροι στην κανονική διάρκεια της Euroleague, διασταυρώνοντας τα ξίφη τους με τη Μακάμπι στα playoffs. Οι Ισραηλινοί έβαλαν δύσκολα στην ομάδα του Αταμάν, αλλά ο Τούρκος τήρησε την υπόσχεσή του και ο Παναθηναϊκός επέστρεψε σε Final Four.

Στον ημιτελικό η Φενέρ δεν μπόρεσε να τιθασεύσει την ορμή των "πράσινων" και ο Παναθηναϊκός πήρε το εισιτήριο για τον τελικό. Εκεί έπρεπε να τα βάλει με μια από τις καλύτερες ομάδες στην ιστορία της Euroleague, τη Ρεάλ Μαδρίτης.

Παρότι ο τελικός ξεκίνησε με τους Ισπανούς να σφυροκοπούν τον Παναθηναϊκό, η ομάδα του Αταμάν κατάφερε να απαντήσει στα χτυπήματα και να μείνει όρθια στο πρώτο 20λεπτο. Στο δεύτερο μέρος οι "πράσινοι" βγήκαν με το μαχαίρι στα δόντια, ισοπεδώνοντας τη Ρεάλ, με τον Κώστα Σλούκα να πραγματοποιεί μια μυθική εμφάνιση.

Μπορεί ο τίτλος του 2002 κόντρα στην Κίντερ Μπολόνια να θεωρείται από πολλούς ο κορυφαίος όλων, αλλά ο φετινός είναι αλλιώς. Δεν μπορούν όλες οι ομάδες από το ναδίρ να βρεθούν στην κορυφή της Ευρώπης. Πολλές το προσπαθούν, ελάχιστες όμως το πετυχαίνουν.

«Απόψε πετύχαμε ένα από τα πιο εντυπωσιακά αποτελέσματα στην ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Από τη 17η θέση, ήρθαμε εδώ και πήραμε τον τίτλο με 15 χιλιάδες οπαδούς μαζί μας. Στους παίκτες πρέπει να δείχνεις μεγάλους στόχους. Στην πρώτη προπόνηση τους έδειξα τα μπάνερ στο ΟΑΚΑ και τους είπα ότι ήρθα στον Παναθηναϊκό για να βάλω κι άλλα», δήλωσε ο Εργκίν Αταμάν μετά τον τελικό του Final Four.

Αυτό το τρόπαιο δεν μοιάζει με κανένα άλλο

Σίγουρα κάθε φίλαθλος θυμάται μια στιγμή, έναν τίτλο, ένα γκολ ή ένα καλάθι, που μένει για πάντα χαραγμένο στο μυαλό του.

Ο ελληνικός αθλητισμός έχει βιώσει ξανά στιγμές χαράς και διάκρισης στην Ευρώπη, αλλά αυτό που πέτυχε ο Ολυμπιακός είναι μοναδικό, είναι ξεχωριστό, όχι μόνο για τον σύλλογο, αλλά και για το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Το ευρωπαϊκό ταξίδι των "ερυθρόλευκων" στο Conference League ξεκίνησε στις 15 Φεβρουαρίου απέναντι στη Φερεντσβάρος, με τον Χοσέ Μπεντιλίμπαρ να κάθεται για πρώτη φορά στον πάγκο της ομάδας. Ο Ολυμπιακός με δύο νίκες κόντρα στους Ούγγρους προκρίθηκε στους "16" διοργανώσεις.

Επόμενος αντίπαλος η Μακάμπι Τελ Αβίβ. Στο πρώτο παιχνίδι στο Γεώργιος Καραϊσκάκης ο Ολυμπιακός έζησε έναν εφιάλτη, οι Ισραηλινοί επικράτησαν με 4-1, παίρνοντας ένα τεράστιο προβάδισμα πρόκρισης.

Βέβαια, οι Πειραιώτες δεν είχαν πει την τελευταία τους κουβέντα και στον επαναληπτικό πέτυχαν μια θρυλική πρόκριση για τα προημιτελικά, επικρατώντας με 6-1 επί της Μακάμπι.

Επόμενη στάση η Φενέρμπαχτσε. Στον πρώτο αγώνα, στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης", οι "ερυθρόλευκοι" επικρατούν με 3-2, παρότι είχαν προηγηθεί με 3-0. Στον επαναληπτικό οι Τούρκοι ισοφαρίζουν νωρίς το σκορ του πρώτου αγώνα και η αναμέτρηση οδηγείται αρχικά στην παράταση και στη συνέχεια στα πέναλτι.

Εκεί ο Κωνσταντίνος Τζολάκης γίνεται ο απόλυτος πρωταγωνιστής και με τρεις αποκρούσεις στέλνει τους Πειραιώτες στους "4" της διοργάνωσης.

Στα ημιτελικά ο Ολυμπιακός βρήκε απέναντι του το φαβορί της διοργάνωσης, την Άστον Βίλα. Πολλοί πίστεψαν πως το ευρωπαϊκό ταξίδι έφτασε στο τέλος του, αλλά οι ποδοσφαιριστές του Μεντιλίμπαρ είχαν διαφορετική άποψη.

Το συνολικό σκορ 6-2 και η εικόνα των δύο αγώνων με τους Άγγλους, φανερώνουν την ανωτερότητα των Πειραιωτών, οι οποίοι προκρίθηκαν για πρώτη φορά στην ιστορία τους σε τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

Στις 29 Μαΐου ο Ολυμπιακός έπρεπε να ξεπεράσει και το τελευταίο εμπόδιο, αυτό της Φιορεντίνα, ώστε να πετύχει κάτι ιστορικό, κάτι που καμία ελληνική ομάδα δεν έχει καταφέρει.

Οι Ιταλοί σχεδόν σε όλη τη διάρκεια του 90λεπτου κατάφεραν να περιορίσουν τις επιθετικές αρετές των παικτών του Ολυμπιακού, αλλά στην παράταση ο killer των "ερυθρόλευκων", ο Ελ Κααμπί, οποίος σε όλο το παιχνίδι ήταν άφαντος, έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα και χιλιάδες οπαδούς των Πειραιωτών στον έβδομο ουρανό.

«Είμαι πολύ χαρούμενος και ικανοποιημένος, αποτελεί τιμή που έκανα όλο αυτό τον κόσμο ευτυχισμένο, νιώθω τεράστια χαρά και ευτυχία που έκανα τον κόσμο να νιώθει έτσι και το αφιερώνω σε αυτούς. Είμαι χαρούμενος που πετύχαμε κάτι που ο σύλλογός μας δεν το είχε ξαναπετύχει ποτέ», δήλωσε ο Μεντιλίμπαρ μετά την ιστορική κατάκτηση.

Η τεράστια επιτυχία του Ολυμπιακού δεν ανεβάζει μόνο επίπεδο τους Πειραιώτες, αλλά συνολικά το ελληνικό ποδόσφαιρο. Οι Πειραιώτες ανέβασαν τον πήχη και αρχικά πρέπει οι ίδιοι να τον κρατήσουν ψηλά. Το ίδιο όμως ισχύει και για τις υπόλοιπες ομάδες, οι οποίες καλούνται να ανέβουν σκαλοπάτι και μαζί να ανεβάσουν τον βασιλιά των σπορ στη χώρα μας.

Photo credits: Δημήτρης Γιαννακίδης/dimigiann93@hotmail.com

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.