Η Αυστραλία δεν είναι βατός αντίπαλος αλλά ούτε και ανίκητος

Βασίλης Βλαχόπουλος01 Αυγούστου 2024

Η εξέλιξη των πραγμάτων καθιστά τον αγώνα (2/8, 14:30) με την Αυστραλία ως τον σημαντικότερο των τελευταίων χρόνων για την Εθνική η οποία θέλει την πρόκριση στα νοκ άουτ παιχνίδια του Ολυμπιακού Τουρνουά κι έχει να αντιμετωπίσει μια ομάδα με αρώματα από το ΝΒΑ η οποία νιώθει εξίσου την ίδια ανάγκη επιβίωσης.

Ρίχνοντας μια ματιά στην προϊστορία των αναμετρήσεων με τους Αυστραλούς, περισσότερο θέλουμε να θυμόμαστε εκείνη την απίστευτη ανατροπή στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006 όταν η απόσταση μεταξύ Κολάσεως και Παραδείσου αποδείχθηκε υπόθεση 19 δευτερολέπτων. Δύο εύστοχα τρίποντα των Αντώνη Φώτση, Νίκου Ζήση έκανε το 66-69… 72-69 και αποφύγαμε το «κάζο». 

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού – έστω κι αν το Ολυμπιακό Τουρνουά διεξάγεται βορειότερα και στην πόλη Λιλ – η Εθνική δεν κινδυνεύει με «κάζο» καθότι η αποστολή της, εκ των προτέρων, θεωρούταν εξαιρετικά δύσκολη αλλά και πιθανός αποκλεισμός θα στοιχειοθετήσει μορφή αποτυχίας. Το θετικό είναι ότι η επικύρωση της συμμετοχής του Νικ Καλάθη και μένει να φανεί αν τελικώς θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε «συμπλέγματα» δεκαπέντε χρόνων. Ο Βασίλης Σπανούλης δεν χρησιμοποίησε αυτόν τον όρο και δεν θα μπορούσε άλλωστε, τόσα όμως είναι και τα χρόνια που μας χωρίζουν από την τελευταία πραγματική επιτυχία.

Απέναντι στους Αυστραλούς, η Εθνική ξέρει τι έχει να αντιμετωπίσει κι όπως είπε ο Μάκης Γιατράς – ο οποίος για πρώτη φορά παρακολουθεί δια ζώσης Ολυμπιακούς Αγώνες εκτός Ελλάδας – στο Metropolis 95.5… «το παιχνίδι με τους Αυστραλούς θα είναι εντελώς διαφορετικό σε σύγκριση με αυτό κόντρα στην Ισπανία το οποίο είχε μπόλικη τακτική. Οι Αυστραλοί παίζουν πιο ανάλαφρα, έχουν ταλέντο όχι όμως και την ίδια αμυντική προσήλωση. Προφανώς θα πρέπει να μην έχουμε κενά στην απόδοσή μας, χρειαζόμαστε και το μακρινό σουτ».

Η μέχρι στιγμής εικόνα των Αυστραλών υποδηλώνει μια ομάδα του… όσα φάμε κι όσα δώσουμε υπό την έννοια ότι το ενεργητικό τους είναι υψηλό με 87.5 πόντους, αντίστοιχο είναι όμως και το παθητικό τους. Προφανώς επίσης είναι μια ομάδα η οποία λατρεύει το run n' gun, τη χαρακτηρίζει μια μορφή αφέλειας αλλά αν βρει ρυθμό μπορεί να σκοτώσει κάθε αντίπαλο. Γι’ αυτόν τον λόγο, πριν την έναρξη του Ολυμπιακού Τουρνουά, θεωρούταν φαβορί του ομίλου βάσει των εμφανίσεών της στα τεστ προετοιμασίας.

Μια ματιά στους αριθμούς υποδεικνύει τη στήριξή της σε 4+1 παίκτες. Ο Τζοκ Λεντέιλ (Χιούστον Ρόκετς) έχει double double στον μέσο όρο του σε πόντους και ριμπάουντ με 18π. και 10.5ριμπ. με ποσοστό εκτέλεσης στο 66% (16/24), ταυτόχρονα όμως έχει και δημιουργική ικανότητα. Ο Τζος Γκιντέϊ (Σικάγο Μπουλς) σκοράρει τους ίδιους πόντους, περίπου με την ίδια ακρίβεια και με επτά ασίστ ανά αγώνα. Στην ήττα από τον Καναδά ήταν εντυπωσιακός στο πρώτο ημίχρονο αλλά και… εξαφανισμένος στο δεύτερο. Ο Ντάισον Ντάνιελς (Ατλάντα Χοκς) επίσης είναι στους 12 πόντους ανά αγώνα ενώ ο Πάτι Μιλς (Μαϊάνι Χιτ) ήταν απελπιστικά άστοχος απέναντι στον Καναδά έχοντας 2/10 σουτ παραμένει όμως ο ιθύνων νους του γκρουπ παρότι δημιουργικά κάνει κάκιστο τουρνουά. Αυτό το κενό προσπάθησε να καλύψει ο Ντάντε Έξουμ.

Το στοιχείο που προκαλεί αίσθηση είναι το μικρότερο του αναμενομένου rotation της Αυστραλίας καθώς δύο παλιές καραβάνες και με σπουδαίες παραστάσεις δεν παίρνουν χρόνο συμμετοχής. Προφανώς τα χρόνια πέρασαν για τον 37χρονο Τζο Ιγκλς και τον 34χρονο Μάθιου Ντελαβεντόβα, ήταν όμως οι παίκτες που συνήθιζαν να επιβάλλουν την ισορροπία σε μια ομάδα η οποία δεν έχει χαλινάρια αλλά πηγαίνει στην πρώτη επιλογή που βρίσκει μπροστά της. Τούτο είναι το στοιχείο που προφανέστατα πρέπει να εκμεταλλευτεί η Εθνική υπό την προϋπόθεση αποφυγής παροχής ελεύθερων σουτ. Οι Αυστραλοί έχουν 20/49 μακρινά σουτ στο Ολυμπιακό Τουρνουά με τη σημείωσε όμως ότι κόντρα στους Ισπανούς είχαν 50% (12/24). Δεύτερο χαρακτηριστικό στοιχείο είναι ο αριθμός των παικτών που πηγαίνουν στο επιθετικό ριμπάουντ καθώς έχουν 12 ανά αγώνα με μετρ του είδους τον Λεντέιλ. Το τρίτο είναι η δημιουργική ικανότητα, αυτή αποτυπώθηκε απέναντι στους Ισπανούς με τις 25 ασίστ, όχι όμως και κόντρα στον Καναδά ο οποίος τους ανάγκασε σε ένα παραπάνω λάθος (σ. σ. 18) σε σχέση με τις τελικές πάσες.

Εν τέλει, είναι προφανές ότι η άμυνα και ο ρυθμός είναι από τα στοιχεία που θα καθορίσουν την προσπάθεια της ελληνικής ομάδας καθότι είναι δύσκολο να νικήσει το παιχνίδι μέσα από την επίθεση αφού υστερεί σε επίπεδο ποιότητας και επιθετικού ταλέντου.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.