Πόσα οφέλη υγείας αποκομίζει κανείς από το καθημερινό περπάτημα; Πόσα βήματα οδηγούν στην υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου και πόσα μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου; Διαβάστε τι απαντά νέα έρευνα της Αμερικάνικης Καρδιολογικής Εταιρείας...
Τα οφέλη της άσκησης και της συχνής σωματικής δραστηριότητας έχουν αποδειχθεί πως αποτελούν τον καλύτερο τρόπο διαχείρισης του άγχους, αφού βελτιώνουν τη διάθεση, την ίδια ώρα που μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικών επεισοδίων, σύμφωνα με την Αμερικάνικη Καρδιολογική Εταιρεία. Βάσει των συστάσεων της Εταιρείας, 150 λεπτά αερόβιας άσκησης, μέτριας έντασης, κάθε εβδομάδα – ή περίπου 30 λεπτά, πέντε ημέρες την εβδομάδα, είναι ιδανικά.
«Το περπάτημα είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να βελτιώσετε τη σωματική και ψυχική υγεία, χωρίς την απαίτηση ακριβού εξοπλισμού. Μόνο ένα καλό ζευγάρι αθλητικών παπουτσιών, ένα μπουκάλι νερό και είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε» τόνισε η Donna Arnet, τέως πρόεδρος της Αμερικάνικης Καρδιολογικής Εταιρείας και πρύτανης του Πανεπιστημίου του Kentucky, στις Η.Π.Α. Όπως πρόσθεσε, «δεν έχει σημασία πόσο γρήγορα περπατά κανείς ή πόσο μακριά φτάνει, το σημαντικότερο όλων είναι το να βρίσκεται σε κίνηση», συμπληρώνοντας πως «αυξάνοντας την καθημερινή φυσική δραστηριότητα, όπως παρκάροντας λίγο πιο μακριά από τον προορισμό σας ή κάνοντας κάποιες παραπάνω δουλειές του σπιτιού ή του κήπου, ακόμα και το να βγάζει κανείς βόλτα το σκύλο του, όλα αυτά οδηγούν σε βελτιωμένη υγεία».
Αφορμή για να ξεδιπλωθούν οι παραπάνω συστάσεις της Αμερικάνικης Καρδιολογικής Εταιρείας στάθηκε η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο JAMA Network Open, βάσει της οποίας οι ερευνητές βρήκαν πως οι άνθρωποι που έκαναν περισσότερα βήματα σε σύντομες περιόδους έζησαν περισσότερο- ακόμα και αν δεν ακολουθούσαν μεγάλες και αδιάλειπτες προπονήσεις.
Τα οφέλη μάλιστα για την υγεία αυξάνονται όταν αυξάνονται και στα 4.500 τα βήματα κάθε μέρα. Ειδικότερα, συγκριτικά με τη μηδαμινή άσκηση, κάθε μέρα που κάποιος αύξανε τον αριθμό των βημάτων του κατά 1.000, μειωνόταν ο κίνδυνος θανάτου κατά 28%, την περίοδο της έρευνας. Από την άλλη, όσοι έκαναν περισσότερα από 2.000 βήματα την ημέρα είδαν μείωση του κινδύνου θανάτου κατά 32%, την ίδια περίοδο μέτρησης.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα μεσήλικα άτομα που περπατούσαν στο μέγιστο βαθμό, μείωσαν κατά 43% τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη και κατά 31% την αρτηριακή πίεση.
Ειδικότερα για τις γυναίκες της έρευνας, εκείνες που είχαν τα περισσότερα βήματα είχαν κατά 61% λιγότερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκες, συγκριτικά με τις γυναίκες που περπατούσαν λιγότερο, ενώ για κάθε αύξηση κατά 1.000 βήματα οι γυναίκες είχαν κατά 13% χαμηλότερο κίνδυνο παχυσαρκίας.
Όπως τονίζεται, τα άτομα που περπάτησαν το λιγότερο 7.000 βήματα την ημέρα, είχαν 50% και 70% μειωμένο κίνδυνο θανάτου, συγκριτικά με όσους δεν κατέγραψαν τον ίδιο αριθμό. Παράλληλα, η κάλυψη περισσότερων από 10.000 βημάτων είχε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα μειώνοντας τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, μεταξύ των μεσήλικων ανδρών και γυναικών που συμμετείχαν στην έρευνα.
Παρόλο που η παρουσία σε εξωτερικούς χώρους με πολύ πράσινο μπορεί να αποφέρει επίσης πολλά οφέλη στην υγεία, το να περπατά κανείς παντού, ακόμα και μέσα στο σπίτι, στο γυμναστήριο ή στο εμπορικό μπορεί να έχει τα ίδια οφέλη.
Βάσει αυτών των δεδομένων, η Αμερικάνικη Καρδιολογική Εταιρεία συνηγορεί στην λήψη αποφάσεων για τη δημιουργία δημόσιων χώρων όπου ο κόσμος θα μπορεί να ασκείται, να περπατά και να παίζει, παράλληλα με τις δημόσιες συγκοινωνίες που θα πρέπει να ενσωματώνουν το περπάτημα, την ποδηλασία και την χρήση αναπηρικών αμαξιδίων.
«Όσο πιο εύκολα το άτομο έρχεται σε επαφή με την άσκηση και τη φυσική δραστηριότητα σε όλα τα επίπεδα της καθημερινής του ζωής, τόσο πιο πιθανό είναι να παραμείνει υγιές μέσα στα χρόνια» κατέληξε η τέως πρόεδρος της Αμερικάνικης Καρδιολογικής Εταιρείας.
ygeimou.gr