Η απόλυτη σύγκριση! Ιωαννίδης VS Μορόν

Κωστής Παναγιώτου25 Μαΐου 2024

Η ώρα του μεγάλου τελικού έφτασε! Παναθηναϊκός και Άρης διασταυρώνουν τα ξίφη τους στο Πανθεσσαλικό για τον τελικό Κυπέλλου Ελλάδας (20:30, Live Metropolis 95.5 – Metrosport.gr) με στόχο να επιστρέψουν στις κατακτήσεις.

Οι «πράσινοι» έφτασαν στον τελικό πετώντας εκτός συνέχειας τον Ολυμπιακό και τον ΠΑΟΚ, ενώ οι "κίτρινοι" την περσινή κυπελλούχο, ΑΕΚ. Η τελευταία φορά που οι δύο ομάδες αναμετρήθηκαν στον τελικό Κυπέλλου ήταν το 2010, με τον Λέτο να δίνει το τρόπαιο στον Παναθηναϊκό, οποίος εκείνη τη σεζόν έκανε το νταμπλ.

Στα φετινά ρόστερ των δύο μονομάχων υπάρχουν αρκετοί ποδοσφαιριστές που μπορούν να κρίνουν τη σημερινή αναμέτρηση, αλλά οι Φώτης Ιωαννίδης και Λορέν Μορόν αναμένεται να αποτελέσουν βαρόμετρα στην επίδοση του Παναθηναϊκό και του Άρη, αντίστοιχα.

Ποιος απειλεί περισσότερο; Ποιος δημιουργεί περισσότερο; Ποιος είναι ο κορυφαίος ντριμπλέρ; Το MetroAnalysis έχει τις απαντήσεις και σας τις παρουσιάζει.

Το πολυδιάστατο παιχνίδι απέναντι στη σταθερότητα

Ο Φώτης Ιωαννίδης διανύει την πιο παραγωγική σεζόν της καριέρας του, με αποτέλεσμα να είναι ο πρώτος σκόρερ του τριφυλλιού, πετυχαίνοντας 23 τέρματα σε 42 αγώνες σε όλες τις διοργανώσεις.

Ο 24χρονος διεθνής στο πρωτάθλημα της Stoiximan Super League μετράει 15 γκολ και 7 ασίστ, αποτελώντας τον πιο επιδραστικό παίκτη του Παναθηναϊκού στην επίθεση με 22 γκολ+ασίστ. Επίσης, ο Ιωαννίδης είναι ο πιο απειλητικός παίκτης των "πράσινων" με 14.86 xG συνολικά, ενώ είναι δεύτερος σε δημιουργία, με 6.28 xA συνολικά, πίσω μόνο από τον Μπερνάρ (9.71 xA).

Στο "κιτρινόμαυρο" στρατόπεδο ο Λορέν Μορόν είναι το Α και το Ω στην επιθετική λειτουργία του Άρη, ενώ με 20 γκολ σε 35 παιχνίδια στην Stoiximan Super League, ανακηρύχθηκε πρώτος σκόρερ του φετινού πρωταθλήματος, πραγματοποιώντας την κορυφαία χρονιά του σε πρωτάθλημα πρώτης κατηγορίας.

Μάλιστα, ο Ισπανός φορ είναι, μακράν από τον δεύτερο, ο πιο απειλητικός ποδοσφαιριστής του φετινού πρωταθλήματος, έχοντας 18.61 xG συνολικά (5 πέναλτι), με τον Αγιούμπ Ελ Κααμπί του Ολυμπιακού να είναι στη δεύτερη θέση με 15.76 xG συνολικά (6 πέναλτι).

Ανά αγώνα

Ιωαννίδης

Μορόν

Τελικές

3.0

2.8

Τελικές εντός εστίας

1.4

1.3

xG (expected goals)

0.53

0.53

npxG (non-penalty expected goals)

0.38

0.41

Γκολ μέσα από τη μεγάλη περιοχή

14

18

Πέναλτι

5

5

Κερδισμένα φάουλ

2.4

2.4

Κερδισμένες μονομαχίες

6.5 (50%)

5.5 (44%)

Οι επιδόσεις των δύο επιθετικών στο φετινό πρωτάθλημα βρίσκονται σχεδόν στο ίδιο επίπεδο, με τον Ισπανό να απειλεί περισσότερο από τον Έλληνα φορ, έχοντας 0.41 npxG (μετρά την ποιότητα των τελικών υπολογίζοντας τις πιθανότητες να σημειωθεί γκολ, αφαιρώντας τις εκτελέσεις πέναλτι).

Το 0.41 npxG είναι μια εξαιρετική επίδοση. Ουσιαστικά ο Μορόν σε κάθε παιχνίδι έχει τουλάχιστον μια μεγάλη ευκαιρία για να στείλει τη μπάλα στα αντίπαλα δίχτυα.

Από την άλλη πλευρά ο Ιωαννίδης είναι πρώτος σε τελικές ανά αγώνα (3.0) στο πρωτάθλημα, ενώ στη δεύτερη θέση, με μικρή διαφορά, βρίσκεται ο Ισπανός επιθετικός του Άρη (2.8).

Ανά αγώνα

Ιωαννίδης

Μορόν

Επιτυχημένες πάσες

16.9 (79%)

8.2 (65%)

Πάσες-Κλειδιά

1.1

0.7

xA (expected assists)

0.22

0.09

Ενέργειες με τη μπάλα

39.7

28.3

Ντρίμπλες

2.4 (53%)

0.9 (42%)

Δημιουργία μεγάλων ευκαιριών

8

3

Στον παραπάνω πίνακα αποτυπώνεται πλήρως το πολυδιάστατο παιχνίδι του Φώτη Ιωαννίδη. Μάλιστα, οι 8 μεγάλες ευκαιρίες που έχει δημιουργήσει για τους συμπαίκτες του είναι η κορυφαία επίδοση στο στρατόπεδο του Παναθηναϊκού.

Αλλά τα εντυπωσιακά επιτεύγματα του διεθνή Έλληνα δεν σταματούν εδώ. Ο 24χρονος επιθετικός έχει την κορυφαία επίδοση του πρωταθλήματος σε ντρίμπλες, με 2.4 (53%), ενώ δεύτερος στη σχετική λίστα είναι ο Κώστας Φορτούνης του Ολυμπιακού με 2.0 (50%).

Στα τέσσερα φετινά παιχνίδια των δύο ομάδων οι δύο επιθετικοί έχουν σημειώσει από ένα γκολ και απόψε (20:30, Live Metropolis 95.5 – Metrosport.gr) στο Πανθεσσαλικό θα κληθούν για ακόμη μια φορά να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά.

Data: SofaScore

Photo credits: Δημήτρης Γιαννακίδης/dimigiann93@hotmail.com

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.