Στο Metropolis 95.5 και στην εκπομπή «Στη Σέντρα» φιλοξενήθηκε ο Κώστας Χρυσόγονος, με τον έγκριτο συνταγματολόγο να επισημαίνει τις διαφορές που έχει αυτή η εκλογική διαδικασία με την απλή αναλογική αλλά και το τι θα συμβεί σε περίπτωση που δεν σχηματιστεί κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή.
Αρχικά ανέφερε: «Στην Ελλάδα η εκάστοτε κυβέρνηση συνήθιζε να προχωράνε σε αλλαγές στον εκλογικό νόμο, το 2001 οι πολιτικές δυνάμεις συμφώνησαν να μην ισχύει το εκλογικό σχήμα από την επόμενη εκλογών αλλά από την μεθεπόμενη. Το 2016 με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έγινε αλλαγή σε απλή αναλογική, ωστόσο επειδή αυτός ο νόμος δεν ψηφίστηκε με πλειοψηφία 2/3, θα ισχύσει σε αυτή την εκλογική διαδικασία και όχι στις προηγούμενες, ενώ σε νέα αλλαγή προχώρησε και η Νέα Δημοκρατία όπου ψήφισε την πριμοδότηση των 50 εδρών και αυτό θα ισχύσει στην επόμενη εκλογική διαδικασία».
Στη συνέχεια για το τι θα συμβεί σε περίπτωση που δεν σχηματιστεί Κυβέρνηση, ανέφερε: «Αν δεν προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση με 151 έδρες από δύο ή περισσότερα κόμματα, θα υπάρξουν νέες εκλογές σε δύο επικρατέστερες ημερομηνίες η μία είναι 25/6 και η δεύτερη 2/7. Σε περίπτωση που δεν προκύψει Κυβέρνηση, η ΠτΔ καλεί τα τρία πρώτα κόμματα με τη σειρά και τους ζητά να σχηματίσουν κυβέρνηση δίνοντας τους τρεις ημέρες για να το πράξουν».
Ενώ πρόσθεσε: «Σε περίπτωση που δεν σχηματιστεί κυβέρνηση έπειτα από την εντολή που θα δώσει η ΠτΔ, θα σχηματιστεί υπηρεσιακή κυβέρνηση και εν συνεχεία αυτή η κυβέρνηση με Πρωθυπουργό τον κ. Σαρμά θα οδηγήσουν τη χώρα στις εκλογές».
Για την απλή αναλογική σημείωσε: «Για κάθε μονάδα κάτω από το 40% χάνει δύο έδρες από την πριμοδότηση, όπου παίρνει 50 έδρες για πάνω από 25% και για κάθε μονάδα μετά παίρνει δύο έδρες. Βάσει υπολογισμών με ένα ποσοστό 38% μπορείς να φτάσεις τις 151 έδρες».
Για τις διαφορές μεταξύ των δύο εκλογικών διαδικασιών: «Στη δεύτερη εκλογική διαδικασία , δεν μπαίνει ''σταυρός'' στο ψηφοδέλτιο βάσει νόμου που ισχύει έπειτα από τις εκλογές του 1989 -1990 και υπάρχει λίστα υποψηφίων».